Cauzele și simptomele hipocalcemiei - Doza de Sănătate
 

Cauzele și simptomele hipocalcemiei

Simptomele hipocalcemiei pot fi deseori trecute cu vederea. În cele ce urmează îți vom prezenta cele mai importante informații despre această boală și simptomele sale, astfel încât să știi când trebuie să apelezi la un medic.
Cauzele și simptomele hipocalcemiei
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 16 ianuarie, 2019

Hipocalcemia este o boală ce afectează în mod special femeile. Principala cauză este o deficiență de calciu în sânge, iar osteoporoza nu este singura problemă de sănătate pe care o produce. Simptomele hipocalcemiei includ furnicături în mâini și picioare, dificultăți de concentrare, dureri musculare și chiar palpitații.

Cea mai gravă consecință a acestei boli este faptul că ne poate afecta calitatea vieții fără ca noi să ne dăm seama care este cauza.

Pentru a-ți da o mână de ajutor, în articolul de azi te invităm să descoperi câteva informații esențiale privind cauzele și simptomele hipocalcemiei.

Dacă resimți vreun disconfort sau bănuiești că sănătatea ta este în pericol, consultă-ți medicul. Hipocalcemia poate fi diagnosticată prin intermediul unei simple analize de sânge.

Ce este hipocalcemia?

Hipocalcemia reprezintă un dezechilibru al nivelului de calciu din sânge. Calciul este necesar pentru a avea dinți și oase puternice. Acest mineral este utilizat în mai multe procese fiziologice responsabile pentru menținerea sănătății și a bunăstării organismului.

Simptomele hipocalcemiei, o boală ce se detectează printr-o analiză la sânge
  • Calciul ajută anumiți hormoni să-și îndeplinească funcțiile la nivelul rinichilor și al intestinelor.
  • Acest mineral este esențial pentru ca sângele să se poată coagula în mod corespunzător.
  • De asemenea, calciul este important pentru transmiterea impulsurilor nervoase și pentru contracția mușchilor.
  • Calciul contribuie la activarea mai multor enzime esențiale în organism.
  • Membranele celulare utilizează calciul pentru a realiza schimbul de oxigen și de nutrienți.
  • Calciul contribuie la absorbția de vitamine esențiale, precum vitamina B12.

Simptomele hipocalcemiei

  • Stresul și anxietatea. Printre altele, hipocalcemia te poate împiedica să-ți îndeplinești sarcinile zilnice. Dacă suferi de această boală, este posibil să te confrunți cu dificultăți de concentrare, confuzie și o stare de disconfort.
  • Un alt simptom frecvent al hipocalcemiei este reprezentat de furnicăturile musculare. Acestea pot apărea la nivelul feței sau al extremităților.
  • Oboseală, crampe musculare și amorțeală la nivelul mâinilor
  • Probleme dentare, inclusiv slăbirea dinților
  • Păr fragil, alopecie (căderea părului)
  • Probleme cutanate, inclusiv uscarea pielii, eczemă și dermatită
  • Unghii casante
Căderea părului este unul dintre simptomele hipocalcemiei

Care sunt cauzele hipocalcemiei?

Una din cele mai frecvente cauze ale hipocalcemiei este deficitul de vitamina D. O lipsă a acestui mineral în organism afectează, de pildă, glandele paratiroide, ceea ce îngreunează reglarea nivelului de calciu în organism. În general, factorul care a provocat hipocalcemia trebuie diagnosticat de un specialist.

Principalele cauze ale hipocalcemiei sunt:

  • Insuficiența renală
  • Deficitul de magneziu
  • Anumite medicamente (diuretice, tratamente hormonale și antibiotice) pot inhiba sintetizarea corectă a calciului în organism
  • Consumul excesiv de cafeină sau băuturi carbogazoase crește riscul de a dezvolta această boală.

Cum se tratează hipocalcemia?

Numai un medic este capabil să-ți ofere un tratament corespunzător pentru combaterea hipocalcemiei. În general, specialiștii prescriu bolnavului un tratament oral pe bază de suplimente cu vitamina D și calciu.

  • Scopul tratamentului este menținerea nivelului de calciu în limite normale. Problema suplimentelor pe bază de calciu este faptul că, dacă sunt administrate pentru perioade de timp îndelungate, pot cauza formarea calculilor renali.

Putem preveni hipocalcemia?

În primul rând, trebuie să clarificăm un anumit aspect: nu trebuie să folosești suplimente pe bază de calciu fără avizul unui medic. Numai acesta poate decide dacă acest tip de tratament este potrivit pentru tine. Diagnosticarea pe cont propriu și urmarea unui tratament fără prescripție medicală îți poate pune în pericol sănătatea.

Deoarece nu avem cum să știm care este nivelul de calciu din sângele nostru fără a efectua analize medicale, nu putem să presupunem că suferim de lipsă de calciu și să începem să ne administrăm suplimente. Nu uita, numai un medic îți poate prescrie un tratament adecvat.

Simptomele hipocalcemie combătute cu alimente bogate în vitamina D
  • Laptele nu este singura sursă de calciu disponibilă. Acest mineral poate fi obținut consumând leguminoase precum lintea și năutul. De asemenea, ouăle, fructele uscate și broccoli au un conținut semnificativ de calciu.
  • Pentru a preveni hipocalcemia, este esențial să urmezi o dietă sănătoasă și echilibrată, ce include toți nutrienții esențiali.
  • Menținerea unui nivel adecvat de vitamina D și magneziu reprezintă un alt factor indispensabil pentru prevenirea hipocalcemiei.
  • Nu uita să faci și multă mișcare. Plimbările și lumina solară ajută organismul să sintetizeze vitamina D.

Dacă observi oricare dintre simptomele hipocalcemiei prezentate în acest articol, consultă un medic. Numai acesta îți poate spune dacă într-adevăr suferi de această boală și dacă este nevoie să urmezi un tratament cu suplimente.

Mai mult, menține-ți tiroida sănătoasă, această glandă jucând un rol foarte important în ceea ce privește sintetizarea calciului în organism.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.