Justin Bieber are sindromul Ramsay Hunt și își suspendă turneul
 

Justin Bieber are sindromul Ramsay Hunt și își suspendă turneul

Cântărețul și-a anunțat fanii că are paralizie facială din cauza sindromului Ramsay Hunt. Va putea să-și continue cariera profesională cu această boală?
Justin Bieber are sindromul Ramsay Hunt și își suspendă turneul
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 04 august, 2022

Justin Bieber are sindromul Ramsay Hunt. Acesta a anunțat pe rețelele de socializare că are o ciudată paralizie facială periferică. A fost diagnosticat ca sindromul Ramsay Hunt. Această patologie îl obligă pe tânărul cântăreț să-și suspende următoarele concerte.

Această boală este virală și este cauzată de același virus care provoacă varicela și zona zoster. Poate să modifice calitatea vieții pacienților și implică schimbarea rutinelor zilnice și de lucru.

În acest articol, vă explicăm cum apare boala, care sunt cele mai evidente simptome ale acesteia și dacă există vreun tratament. Vom analiza și ce se poate întâmpla cu cariera lui Justin Bieber în viitorul apropiat.

Justin Bieber are sindromul Ramsay Hunt

Acest sindrom este o reactivare a virusului varicelo-zosterian care este blocat într-un nerv al craniului. Pacientul este expus la virus (de obicei în copilărie) și poate avea sau nu simptomele tipice ale varicelei. Agentul viral nu este eliminat din organism și rămâne în stare latentă în neuroni.

Virusul se poate reactiva. Sau se poate întâmpla ca persoana infectată să îmbătrânească fără să mai audă de el.

Virusul varicelo-zoster se poate reactiva ca herpes zoster, care este mai frecvent decât sindromul Ramsay Hunt. Se întâmplă atunci când agentul viral ajunge într-un nerv intercostal. Când este reactivat, provoacă celebra zonă zoster. Apar vezicule, o senzație de arsură și sensibilitate ridicată a pielii din regiune.

În sindromul Ramsay Hunt, virusul ajunge într-un nerv al feței sau al craniului. Prin urmare, după cum vom vedea mai jos, simptomele sunt diferite de cele ale zonei zoster.

Virusul varicelei ce produce zona zoster

De ce se reactivează virusul?

Virusul nu se reactivează la toate persoanele care au avut varicelă în copilărie. Cazul lui Justin Bieber este oarecum rar ținând cont vârsta lui. După cum știm din studii științifice, vârsta de peste 60 de ani este un factor de risc pentru reactivare. Boala este mai rară la tineri. Cântărețul are 28 de ani.

Se presupune că reactivarea virusului varicelo-zosterian corespunde scăderii imunității. Sistemul imunitar este slăbit din anumite motive și agentul viral profită de ocazie pentru a se manifesta și a se reproduce în nervul în care s-a stabilit.

Sistemul imunitar poate fi compromis din mai multe motive:

  • O boală de bază gravă ce obligă organismul să direcționeze resursele în altă direcție.
  • Consumul de medicamente care afectează globulele albe și producția de imunoglobuline, cum ar fi corticosteroizii.
  • Stări de stres, angoasă sau nervozitate care cresc secreția de cortizol și, prin aceasta, inhibă acțiunea normală a globulelor albe.

Care sunt simptomele bolii?

Majoritatea pacienților cu sindrom Ramsay Hunt au vezicule pe față, lângă urechi și în jurul ochilor. Mai târziu, unii dintre ei dezvoltă paralizie facială periferică, cu dificultăți în mișcarea unei părți a feței.

După cum puteți vedea, acest ochi nu clipește. Nu pot să zâmbesc cu această parte a feței, sunt complet paralizat.

~ Justin Bieber Instagram Statement ~

Sindromul Ramsay Hunt al lui Justin Bieber pare să nu producă vezicule, ci paralizie facială periferică pe partea dreaptă. Acest lucru îl împiedică să miște pleoapa normal și să aibă expresii faciale.

Alte simptome care pot apărea sunt următoarele:

  • Durere la nivelul feței
  • Tinitus: un sunet de origine necunoscută, perceput doar de pacient
  • Pierderea auzului: temporar
  • Alterarea gustului
  • Amețeli și vertij
Persoană cu sindromul Ramsay Hunt

Poate fi tratat sindromul Ramsay Hunt al lui Justin Bieber?

Cercetările arată că tratamentul pentru sindromul Ramsay Hunt este doar de susținere. Adică, nu există un remediu pentru a elimina complet virusul din organism.

Medicii pot prescrie aciclovir, care este un antiviral ce reduce durata simptomelor. Acesta trebuie administrat precoce pentru a fi eficient.

Pentru simptomele asociate există medicamente specifice. De exemplu, dacă pacientul are dureri, poate primi carbamazepină sau un antidepresiv cu efect analgezic neuronal. Se recomandă administrarea de vitamina B12 pentru a promova recuperarea neuronilor.

De asemenea, amețelile și vertijul sunt abordate cu tratamente specifice. Se recomandă folosirea lubrifianților oculari pe partea afectată, deoarece lipsa clipirii favorizează uscarea și deteriorarea corneei.

Durata bolii este variabilă. Nu știm câte săptămâni va fi Justin Bieber bolnav. Timpul mediu de remisie este estimat la 3-4 săptămâni. Cu toate acestea, există cazuri în care trec luni de zile până la recuperarea completă.

Ce îl așteaptă pe cântăreț?

Justin Bieber a fost nevoit să-și anuleze concertele din cauza sindromului Ramsay Hunt. Nu ar putea cânta în aceste condiții.

În următoarele 4 săptămâni, va rămâne în afara scenei. Nu știm cum va evolua mai târziu. Se presupune că a început deja tratamentul cu antivirale atunci când a fost diagnosticat.

Unele complicații trebuie monitorizate atent. Există pacienți care pot rămâne cu nevralgie, care este o durere surdă și persistentă la nivelul nervului care a suferit paralizia. Alții dezvoltă ulcere corneene din cauza lipsei de hidratare oculară.

Luna următoare, vom avea mai multe noutăți despre cântăreț și vom ști dacă evoluția lui este favorabilă. Acest lucru nu exclude ca în următorii câțiva ani să aibă o reactivare, deoarece agentul viral va rămâne în corpul său.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Jeon, Younghoon, and Heryim Lee. “Ramsay hunt syndrome.” Journal of Dental Anesthesia and Pain Medicine 18.6 (2018): 333-337.
  • Crouch, Andrew E., Marc H. Hohman, and Claudio Andaloro. “Ramsay Hunt Syndrome.” StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing, 2022.
  • Kanerva, Mervi, Sanna Jones, and Anne Pitkaranta. “Ramsay Hunt syndrome: characteristics and patient self-assessed long-term facial palsy outcome.” European Archives of Oto-Rhino-Laryngology 277.4 (2020): 1235-1245.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.