90% dintre spanioli poartă virusul varicelo-zosterian
 

90% dintre spanioli poartă virusul varicelo-zosterian

Zona zoster este o boală care provoacă dureri intense și care, conform statisticilor, poate afecta aproape o treime dintre persoanele peste 50 de ani. Vă spunem totul despre simptomele și tratamentul zonei zoster!
90% dintre spanioli poartă virusul varicelo-zosterian
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 04 august, 2022

Virusul varicelei, numit și virusul varicelo-zosterian, nu provoacă doar erupția cutanată din copilărie, cunoscută sub numele de varicelă. Este responsabil și de herpesul zoster sau zona zoster , o boală pe care 30% dintre persoanele cu vârsta peste 50 de ani o vor dezvolta cel puțin o dată în viață.

Dacă vorbim despre virusul varicelo-zosterian, statisticile sunt mai concludente. Peste 90% dintre persoanele peste 14 ani, la un moment dat al vieții, au intrat în contact cu acest agent viral. Este periculoasă zona zoster? Există vreo modalitate de a elimina virusul dacă acesta rămâne latent în organism?

Statistici privind zona zoster

Potrivit studiului științific efectuat de Cintia Muñoz-Quiles și colaboratorii săi, 1 din 3 persoane cu vârsta peste 50 de ani dezvoltă herpes zoster . În același timp, 1 din 10 persoane din aceeași grupă de vârstă va avea nevralgie postherpetică (durere severă care persistă în zonă după ce leziunile dispar).

Autorii afirmă că persoanele cu sisteme imunitare compromise prezintă un risc mai mare . Acești pacienți imunodeprimați au cu până la 50% mai multe șanse de a dezvolta zona zoster decât restul populației.

Spania înregistrează până la 559 de cazuri noi de herpes zoster la 100.000 de locuitori în unele comunități. Valorile cresc pe măsură ce persoanele în vârstă sunt luate în considerare.

După vârsta de 60 de ani, cei care au avut varicelă în copilărie au mai multe șanse de a experimenta o reactivare a virusului , care a rămas latent în organism. 1 din 5 persoane va trece prin această reactivare.

Moleculă virală ce produce zona zoster
Virusul zoster are o circulație ridicată. Are capacitatea de a rămâne latent în sistemul nervos.

Ce este herpesul zoster?

Zona zoster este reactivarea virusului varicelo-zoster care a rămas latent în organism. Odată ce ființa umană a fost infectată, aproape întotdeauna în copilărie, agentul viral rămâne inactiv în organism, în special în neuroni.

Poate rămâne acolo zeci de ani. Nu este necesar ca pacientul să fi observat varicela în copilărie. Chiar și cazurile asimptomatice sau cele cu semne ușoare pot duce la remanența virală.

În caz de imunitate scăzută din cauza stresului, din cauza unui medicament sau din cauza vârstei, virusul se reactivează, provocând o erupție cutanată cu vezicule mici care poate apărea în diferite zone ale corpului, cum ar fi spațiul intercostal, spatele și chiar fața (ochi, urechi și gură).

Aceasta este celebra zonă zoster, care provoacă arsură și durere intensă. Durerea apare adesea înainte de focar. Odată ce veziculele apar, acestea încep să se rupă asincron, formând cruste. La 14-21 de zile, crustele cad spontan.

Uneori există febră, dar nu întotdeauna. Pot exista și dureri musculare sau dureri de cap. Manifestările mai puțin frecvente ale herpesului zoster sunt pe față și pe abdomen. Forma oculară este una dintre cele mai dureroase.

Nevralgia postherpetică, o complicație de temut

Evoluția normală a herpesului zoster este de 1 lună. Ulterior, majoritatea pacienților nu mai prezintă simptome și toate leziunile cutanate dispar.

Cu toate acestea, până la o treime dintre cei afectați pot dezvolta o complicație cunoscută sub numele de nevralgie postherpetică. Este o durere foarte intensa care persistă în ciuda dispariției veziculelor.

Senzația de arsură durează mai mult de 3 luni și pacienții au o sensibilitate crescută în zonă. C hiar și frecarea îmbrăcămintei intensifică disconfortul. Calitatea vieții este foarte afectată, cazurile severe ajungând ca durată până la 4 ani.

Erupție cauzată de virusul varicelo-zosterian

Există vreun tratament?

Diagnosticul este confirmat de o erupție cutanată, deși în unele cazuri confirmarea se face prin teste specifice. Există tratamente antivirale care trebuie utilizate în primele 72 de ore de la apariția leziunilor. De asemenea, se recomandă menținerea erupției cutanate curate și uscate pentru a evita infecția secundară a pielii.

În prezent, nu există un remediu pentru eliminarea virusului din organism, dar aceasta este o boală care poate fi prevenită.

Ce ar trebui să faceți dacă bănuiți că aveți virusul varicelo-zosterian?

După apariția simptomelor, cel mai bine este să consultați un profesionist din domeniul sănătății, astfel încât să primiți un tratament. Antiviralele administrare timpuriu pot reduce durata simptomelor.

La domiciliu, fiecare pacient este responsabil de îngrijirea rănilor cauzate de vezicule. Pielea trebuie menținută uscată pentru a evita suprainfecțiile.

Aceasta este o boală care necesită multă răbdare. De aceea, este important să fiți informați și să urmați recomandările profesioniștilor.

Pentru mai multe informații, vizitați www.virusherpeszoster.es


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hadley, Graham R., et al. “Post-herpetic neuralgia: a review.” Current pain and headache reports 20.3 (2016): 1-5.
  • Le, Phuc, and Michael Rothberg. “Herpes zoster infection.” Bmj 364 (2019).
  • Mizukami, Akiko, et al. “Impact of herpes zoster and post-herpetic neuralgia on health-related quality of life in Japanese adults aged 60 years or older: results from a prospective, observational cohort study.” Clinical drug investigation 38.1 (2018): 29-37.
  • Muñoz-Quiles, Cintia, et al. “Herpes zoster risk and burden of disease in immunocompromised populations: a population-based study using health system integrated databases, 2009–2014.” BMC infectious diseases 20.1 (2020): 1-14.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.