Primele simptome ale herpesului genital
Primele simptome ale herpesului genital trec adesea neobservate. Uneori seamănă cu cele ale unei răceli obișnuite. În multe cazuri, nu există simptome pentru o lungă perioadă de timp, chiar și după contractarea bolii.
Herpesul genital este o boală cu transmitere sexuală. Afectează membrii ambelor sexe, dar este mai frecvent la femei. Se estimează că una din șase femei tinere, active sexual, este infectată cu herpes genital.
Marea majoritate a oamenilor se infectează atunci când au contact sexual cu cineva care nu a prezentat încă primele simptome ale herpesului genital. Virusul poate trăi în organism câțiva ani fără nicio manifestare.
Ce este herpesul genital?
Herpesul genital este o afecțiune destul de comună. Odată ce virusul este contractat, acesta rămâne în organism toată viața. Este o infecție cauzată de două tipuri de virus: tip 1 (HSV-1) și tip 2 (HSV-2).
În general, HSV-1 provoacă herpes oral și HSV-2 provoacă herpes genital. Totuși, acest lucru nu este universal valabil. O persoană poate contracta HSV-1 sau HSV-2 prin sex oral, de exemplu.
Citiți mai mult: Virusul Herpes Simplex și caracteristicile sale
Herpesul se răspândește prin contact piele cu piele. Acest lucru se întâmplă doar dacă intrăm în contact direct cu zona afectată de herpes. Se întâmplă, de obicei, prin săruturi sau act sexual.
Herpesul este incurabil. Cu toate acestea, cu timpul, focarele devin mai puțin frecvente și mai inofensive. Pentru persoanele cu un sistem imunitar slab, lucrurile pot fi mai complicate.
Primele simptome ale herpesului genital
Herpesul genital este o boală cu focare. Aceasta înseamnă că există un punct în care simptomele sunt exacerbate, dar apoi totul revine la normal. Deoarece virusul rămâne în organism pentru totdeauna, un nou focar apare ceva timp mai târziu.
Primul episod apare la două până la trei săptămâni după contractarea virusului. Un număr mare de oameni au simptome foarte ușoare, care pot trece neobservate.
Se pot forma răni pe organele genitale, dar acestea sunt atât de mici, încât pot fi confundate cu o erupție cutanată sau o mâncărime.
Foarte des, primele simptome ale herpesului genital apar în primele 10 zile de la momentul infectării. Aceste semne durează încă 10 zile și includ în principal o senzație de arsură în zona genitală.
Pot apărea și dureri difuze în zona organelor genitale, picioarelor sau feselor. Mulți experimentează și o senzație de presiune în abdomen.
Simptome tipice ale herpesului genital
Primul episod este cel mai sever. Cu toate acestea, pot apărea patru până la cinci recidive în anul următor.
După ce apar primele simptome ale herpesului genital, urmează apariția veziculelor dureroase care provoacă mâncărime și durere. Acestea se formează pe vagin, vulvă, col uterin, penis, fese, anus sau interiorul coapselor.
Astfel de vezicule se sparg și formează răni. Unii oameni au și alte simptome mai puțin evidente. Acestea sunt similare cu cele care apar atunci când cineva are gripă. Includ febră, stare de rău, dureri musculare și glande inflamate.
Citiți mai mult: Caracteristicile și cauzele coșurilor genitale
Un virus care rămâne activ
După primul an, după primul episod de boală, focarele devin sporadice. Simptomele herpesului genital devin mai ușoare și mai simplu de tratat.
După fiecare focar, virusul devine inactiv. Călătorește și se așază la capătul măduvei spinării. Rămâne în celulele nervoase, fără sa genereze vreun simptom sau să provoace vreun disconfort.
Periodic devine activ și revine la locul de unde a început infecția. Oamenii știu că vor avea un nou focar atunci când au primele simptome de herpes genital, adică durere sau mâncărime în zonele genitale.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Garland, S. M., & Steben, M. (2014). Genital herpes. Best Practice and Research: Clinical Obstetrics and Gynaecology. https://doi.org/10.1016/j.bpobgyn.2014.07.015
- Dadwal, S. S., & Ito, J. I. (2016). Herpes Simplex Virus Infections. In Thomas’ Hematopoietic Cell Transplantation: Fifth Edition. https://doi.org/10.1002/9781118416426.ch88
- Groves, M. J. (2016). Genital herpes: A review. American Family Physician.
- Legoff, J., Péré, H., & Bélec, L. (2014). Diagnosis of genital herpes simplex virus infection in the clinical laboratory. Virology Journal. https://doi.org/10.1186/1743-422X-11-83