Tratamente naturale pentru zona zoster sau herpes zoster
 

Tratamente naturale pentru zona zoster sau herpes zoster

Printre diversele recomandări pentru tratarea naturală a zonei zoster sau a herpesului zoster se numără compresele reci pentru a calma mâncărimile și expunerea succintă la soare. Citiți mai departe și aflați mai multe!
Tratamente naturale pentru zona zoster sau herpes zoster

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Herpesul zoster este cunoscut și sub denumirea de „zona zoster”. Este o tulburare care își are originea chiar în virusul varicelei, care rămâne „adormit” în organism și „se trezește” din diferite motive. Vă prezentăm cele mai bune tratamente naturale pentru zona zoster sau herpes zoster!

Ce este zona zoster?

Zona zoster este dureroasă, plină de lichid și apare ca o erupție cu vezicule, mai ales în zona abdomenului și a spatelui. Este cauzată de același virus ca și varicela, care rămâne latent în nervii corpului de-a lungul vieții.

Zona zoster apare atunci când virusul se reactivează. De obicei, sistemul imunitar este slăbit de anumite boli. De exemplu, cancerul, HIV, transplantul de organe sau lipsa de vitamine, precum și stresul excesiv, nervozitatea sau anxietatea pot duce la apariția zonei zoster.

Această boală îi afectează doar pe cei care au avut varicelă, o afecțiune foarte frecventă la copii. Debutează cu o senzație de furnicături pe trunchi și apoi progresează spre erupții cutanate și vezicule cu lichid în interior.

Persoană cu herpes zoster

Cum progresează zona zoster?

Manifestarea bolii poate dura între 1 și 4 săptămâni. După aceea, apare o crustă.

Una dintre caracteristicile herpesului zoster este faptul că apare doar pe o parte a corpului. Apare aproape întotdeauna pe piept, dar există și cazuri pe coapse sau față.

Când veziculele se usucă, poate apărea nevralgia postherpetică. Aceasta se caracterizează printr-o durere ascuțită.

Tratamente naturale pentru zona zoster sau herpes zoster

Remedii topice

 • Aplicați un bandaj umed pe erupțiile cutanate. Udați un prosop cu apă rece, stoarceți-l și lăsați-l câteva minute până ajunge la temperatura camerei.
 • Puneți o mână de fulgi de ovăz sau amidon de porumb în apa de baie. Stați în cadă aproximativ 20 de minute. Repetați în fiecare zi înainte de culcare pentru a calma mâncărimea.
 • Aplicați peroxid de hidrogen nediluat pe vezicule cu o dischetă de bumbac.
 • Ungeți erupțiile cutanate cu miere pură sau suc proaspăt de praz de mai multe ori pe zi. Acest lucru va trata mâncărimea.
 • Amestecați un morcov pe jumătate fiert și tocat cu apă. Aplicați pasta sub formă de cataplasmă pe zonele afectate de zona zoster.
 • Faceți o cremă din semințe de ardei iute și gel de aloe vera (sau creme care au acest ingredient).
Mierea pe lista de tratamente naturale pentru zona zoster

Remedii cu plante medicinale

 • Fierbeți 50 g de verbină într-un pahar cu apă timp de 5 minute. Aplicați pe zona afectată. Repetați de fiecare dată când pielea se usucă.
 • Puneți câteva picături de ulei de arbore de ceai pe o dischetă de bumbac și ștergeți ușor zona afectată.
 • Puneți două linguri de gălbenele la o cană de apă clocotită. Acoperiți și lăsați să se răcească. Utilizați lichidul pe post de compresă pe zona afectată.
 • Fierbeți o mână de frunze de brusture într-o jumătate de litru de apă timp de 5 minute. Aplicați lichidul răcit pe piele, lăsându-l să acționeze o jumătate de oră.
 • Fierbeți 2 pumni de frunze de măcriș cu 1 litru de apă timp de 10 minute. Aplicați lichidul rece pe vezicule.

Remedii orale

 • Fierbeți o mână de păpădie într-un litru de apă timp de 15 minute. Beți trei căni pe zi.
 • Puteți adăuga ardei iute în dieta zilnică pentru a profita de capsaicină.
 • Beți mai multe căni de ceai de lămâie pe zi pentru a profita de proprietățile sale antivirale. Păstrați pliculețele de ceai în frigider și aplicați-le pe vezicule.
 • O plantă foarte bună este roinița. Are efecte calmante, analgezice și antispastice. Faceți o infuzie și lăsați-o să se răcească. Ceaiul combate disconforturile asociate zonei zoster (cum ar fi febra sau durerea generalizată). De asemenea, îl puteți aplica pe piele de cel puțin 4 ori pe zi.
 • O altă plantă medicinală foarte recomandată pentru zona zoster este gheara de pisică. Nu este recomandată femeilor însărcinate. Are proprietăți antivirale și antiinflamatorii. Faceți o infuzie și repetați pașii indicați în cazul roiniței.

Recomandări pentru tratarea zonei zoster

 • Consumați alimente bogate în vitaminele B și C pentru că sunt stimulente foarte bune ale sistemului imunitar și ale nervilor.
 • Evitați orice țesătură sau material care încălzește zona zoster, cum ar fi lâna. Lâna sporește durerea și disconfortul. Purtați haine largi din bumbac, deoarece țesăturile sintetice pot provoca mai multă mâncărime și durere.
 • Nu spargeți veziculele, deoarece acest lucru poate lăsa urme pe piele.
 • Evitați persoanele care au probleme cu sistemul imunitar, cum ar fi copiii mici, primitorii de transplanturi, pacienții cu HIV sau cancer, etc. Le puteți infecta.
 • Relaxați-vă și scăpați de stres sau anxietate. Utilizați orice tehnică vă place, de la yoga la meditație și hipnoză.
 • Evitați schimbările bruște de temperatură sau curenții de aer, deoarece trimit semnale către nervi și declanșează durere.
 • Expuneți zonele afectate la lumina soarelui timp de câteva minute pentru a accelera procesul de vindecare prin uscarea zonei.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Steiner, I., Kennedy, P. G., & Pachner, A. R. (2007). The neurotropic herpes viruses: herpes simplex and varicella-zoster. Lancet Neurology. https://doi.org/10.1016/S1474-4422(07)70267-3
 • Weinberg, J. M. (2007). Herpes zoster: Epidemiology, natural history, and common complications. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2007.08.046
 • Kim, Y., Kim, H., Bae, S., Choi, J., Lim, S. Y., Lee, N., … Lee, W. J. (2013). Vitamin C Is an Essential Factor on the Anti-viral Immune Responses through the Production of Interferon-α/β at the Initial Stage of Influenza A Virus (H3N2) Infection. Immune Network. https://doi.org/10.4110/in.2013.13.2.70
 • García-González AI, Rosas-Carrasco O. (2017). Herpes zoster (HZ) y neuralgia posherpética (NPH) en el adulto mayor: particularidades en la prevención, el diagnóstico y el tratamiento. Gac Med Mex., 153(1), 92-101.
 • García Cenoz, M., Castilla, J., Montes, Y., Morán, J., Salaberri, A., Elía, F., Floristán, Y., Rodrigo, I., Irisarri, F., Arriazu, M., Zabala, A., & Barricarte, A.. (2008). Incidencia de la varicela y el herpes zóster antes de la introducción de la vacunación sistemática infantil en Navarra, 2005-2006. Anales del Sistema Sanitario de Navarra, 31(1), 71-80.
 • España, A.  (2009). Tratamiento del herpes zoster en pacientes inmunocompetentes e inmunodeprimidos. Seminarios de la Fundación Española de Reumatología, 10(1), 15-23.
 • Carrillo-Rosario, T. & Díaz De Ramírez, A. (2006). Actividad antimalarica de extractos acuosos de Lantana camara L., Verbena littoralis L. y Heliotropium indicum L. en ratones infectados con Plasmodium berghei Revista de la Facultad de Farmacia, 48(1). http://www.saber.ula.ve/farmacia.
 • Gómez Ugarte, M., Reyes Rojas S., & Paredes Choque L. (2015). La manzanilla y sus propiedades medicinales. Rev. Inv. Inf. Salud, 10(23), 54-58.
 • Inche Zelada, L., & Robles Rivera, M. Efectividad del uso del toronjil (Melissa officinalis) como agente analgésico en el alivio de signos y síntomas de dolores estomacales en personas de 40 a 60 años – pueblo joven Columna Pasco. Perú: Universidad Nacional Daniel Alcides Carrión, 2019.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.