Mâncarea zen: beneficii și limitări
 

Mâncarea zen: beneficii și limitări

Dacă vrei să îți îmbunătățești starea de sănătate și să reduci nivelul de stres, alege mâncarea zen, o opțiune sănătoasă cu un conținut nutritiv ridicat.
Mâncarea zen: beneficii și limitări
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Mâncarea zen propune o alternativă pentru a ne îmbunătăți dieta și a ne menține sănătatea de-a lungul anilor. Ar putea fi clasificată ca terapie spirituală și fizică care pune accent pe aportul anumitor alimente pentru a face ca organismul să funcționeze eficient. Îți vom spune în ce constă și care sunt beneficiile sale!

Înainte de a începe, este esențial să subliniem faptul că principiile unei alimentații bune sunt echilibrul și varietatea. Este important să ne asigurăm că mâncăm produse diferite în mod regulat pentru a avea un aport nutrițional optim.

Mâncarea zen: principii

Unul dintre punctele de bază ale dietei zen are de-a face cu includerea anumitor alimente în dietă, care pot ajuta la controlul nivelului de stres. Printre acestea se remarcă următoarele:

  • Migdale
  • Avocado
  • Mangold
  • Ciocolată
  • Infuzii

Toate conțin antioxidanți de calitate, elemente care neutralizează formarea radicalilor liberi și acumularea ulterioară a acestora în țesuturile organismului.

Aceste produse pot ajuta la reducerea formării de cortizol, un hormon care stimulează procesele inflamatorii. Nivelul de cortizol este ridicat atunci când există o anumită alterare a sistemului nervos central.

Cerealele integrale, fructele, legumele și produsele lactate sunt foarte recomandate. Aceste alimente conțin triptofan, un aminoacid ce influențează în mod dovedit funcția creierului. Poate contribui la obținerea unei odihne bune și la evitarea tulburărilor emoționale.

Nici alimentele bogate în proteine nu trebuie subestimate. Este cazul cărnii. Carnea oferă proteine cu mare valoare biologică, cu toți aminoacizii esențiali și cu un scor bun în ceea ce privește digestibilitatea. Acestea sunt necesare pentru a evita dezvoltarea patologiilor care afectează masa slabă, cum ar fi sarcopenia. Acest lucru este evidențiat de cercetările publicate în Nutrition Research.

Avocado este inclus în mâncarea zen

Beneficiile dietei zen

Implementarea dietei zen poate genera o serie de beneficii pentru sănătate. În primul rând, este o dietă care se bazează pe varietate, dar care acordă prioritate consumului de alimente proaspete. Datorită acestui fapt, riscul de a suferi de patologii cronice este redus.

Aportul de antioxidanți va fi optim. Aceste elemente au fost legate de o incidență mai scăzută a bolilor, după cum a confirmat un studiu publicat în Jurnalul European de Chimie Medicinală. Acest lucru va întârzia procesele de îmbătrânire, iar organele vor experimenta o eficiență mai mare atunci când își vor îndeplini funcțiile.

În plus, vorbim despre o metodă de hrănire care urmărește o legătură profundă cu ființa, deci are un aspect spiritual. Scopul este să te simți bine și să te eliberezi de stres și anxietate.

Limitele dietei zen

În ciuda beneficiilor sale, dieta zen are și o serie de limitări. De exemplu, aceasta acordă puțină atenție echilibrului energetic.

Acest lucru este foarte important pentru a evita creșterile în greutate care pot condiționa starea de sănătate. O creștere a procentului de grăsime ar putea afecta nivelurile de inflamație din mediul intern.

În ciuda faptului că promovează consumul de proteine cu valoare biologică ridicată, nu se concentrează pe atingerea unui nivel minim zilnic de proteine. Acest punct este important pentru a preveni dezvoltarea problemelor legate de masa musculară.

Nu trebuie sa uităm nici ca starea de sănătate nu este condiționată doar de alimentație. Mulți alți factori o pot influența.

Femeie care se bucură de mâncarea zen

Mâncarea zen este o abordare sănătoasă

Această dietă se bazează pe alimente proaspete și de calitate, care pot genera mai multe beneficii pentru sănătate. De asemenea, propune o conexiune cu mediul intern, care permite reducerea nivelului de stres.

Cu toate acestea, este o abordare care poate să nu fie recomandată pentru toată lumea, în ciuda aspectelor sale pozitive. Unul dintre secretele nutriției sănătoase este individualizarea planului alimentar.

Înainte de a încheia, trebuie menționat că nu contează doar alimentele alese. Alte detalii, precum metodele de gătit aplicate, pot face diferența. Ca regula generala, alegeți metodele de gătit mai puțin agresive.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bravo, R., Matito, S., Cubero, J., Paredes, S. D., Franco, L., Rivero, M., Rodríguez, A. B., & Barriga, C. (2013). Tryptophan-enriched cereal intake improves nocturnal sleep, melatonin, serotonin, and total antioxidant capacity levels and mood in elderly humans. Age (Dordrecht, Netherlands)35(4), 1277–1285. https://doi.org/10.1007/s11357-012-9419-5
  • Naseeb, M. A., & Volpe, S. L. (2017). Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutrition research (New York, N.Y.)40, 1–20. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2017.01.001
  • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.