Ce este dieta Optavia și ce rezultate oferă?
 

Ce este dieta Optavia și ce rezultate oferă?

Dieta Optavia a devenit populară când vine vorba de slăbit. Cu toate acestea, examinată din perspectivă științifică, are multe dezavantaje.
Ce este dieta Optavia și ce rezultate oferă?
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 26 mai, 2022

Dieta Optavia este un program de slăbire care combină scăderea caloriilor și a carbohidraților cu exerciții personalizate. Include atât alimente ambalate, cât și mâncăruri gătite în casă.

Dieta include propriile amestecuri alimentare, cunoscute sub numele de Optavia Fueling. Pentru a afla mai multe despre această dietă, citiți mai departe. Veți afla care sunt avantajele și dezavantajele și dacă funcționează cu adevărat!

Ce este dieta Optavia?

Acest plan de slăbire creat de compania americana Medifast este un program de alimentație care înlocuiește mesele cu gustări. De fapt, acestea se numesc combustibili.

Dieta include 6 mese bogate în legume verzi, fibre și proteine. Este un plan sărac în carbohidrați, leguminoase și cereale. Are trei funcții principale:

 1. Slăbire
 2. Alimentație sănătoasă
 3. Menținerea greutății

Ceea ce variază este cantitatea de alimente și mișcarea. Nu sunt permise alcoolul, dulciurile hipercalorice și băuturile răcoritoare.

Schema este următoarea:

 • Pentru a pierde în greutate: 4 mese Optavia, 2 cu legume și proteine slabe și 1 gustare sănătoasă
 • Alimentație sănătoasă: 5 mese Optavia, 1 masă cu carne slabă și legume
 • Menținerea greutății: 3 mese Optavia și 3 mese bogate în proteine și legume

Este o dietă foarte controversată în ceea ce privește slăbirea. Deoarece este un regim bogat în proteine, poate provoca efecte secundare la nivel intestinal.

Femeie care urmează dieta Optavia

Beneficiile dietei Optavia

Dieta are beneficii pentru sănătate. Să vedem care sunt bazele științifice!

Provoacă pierderea în greutate

Deoarece este vorba despre reducerea caloriilor și a carbohidraților prin controlul porțiilor, este considerată a fi eficientă pentru pierderea în greutate. De fapt, limitează aportul zilnic la 800 – 1000 calorii.

Diverse studii confirmă faptul că reducerea aportului total de calorii este eficientă pentru pierderea în greutate. Un studiu cu 609 participanți împărțiți aleatoriu în două grupuri (unul cu o dietă sănătoasă de 12 luni cu conținut scăzut de grăsimi și altul cu o dietă sănătoasă cu conținut scăzut de carbohidrați ) a constatat că grupul care a limitat carbohidrații a pierdut mai mult în greutate.

Un alt studiu a concluzionat același lucru. 60 de participanți, împărțiți în două grupuri, cu o dietă săracă în carbohidrați și o dietă săracă în grăsimi, au obținut aceleași efecte.

Dieta săracă în carbohidrați a fost mai eficientă pentru scăderea în greutate.

Într-un alt studiu specific planurilor comerciale de slăbire, participanții care au folosit dieta Optavia timp de 16 săptămâni au avut o scădere semnificativă în greutate.

Este ușor de urmat

Compania Medifast se asigură că dieta este ușor de urmat. În plus, oferă rețete specifice. Trebuie să gătiți doar o dată pe zi. Printre alimentele permise se numără următoarele:

 • Ouă
 • Tofu
 • Carne
 • Uleiuri vegetale
 • Grăsimi sănătoase
 • Pește și crustacee
 • Condimente și ierburi
 • Legume cu conținut scăzut de carbohidrați
 • Băuturi și gustări fără zahăr

Alimentele interzise sunt:

 • Alcool
 • Cartofi prăjiți
 • Cereale rafinate
 • Băuturi cu zahăr
 • Produse din lapte integral

Ajută la scăderea tensiunii arteriale

Compania susține că programul său este conceput pentru a îmbunătăți tensiunea arterială grație pierderii în greutate și aportului limitat de sodiu. Studiile concluzionează că un aport mai mare de sodiu este asociat cu hipertensiunea arterială și bolile de inimă.

Dezavantajele dietei Optavia

Pe lângă beneficii, există și probleme legate de adoptarea dietei Optavia.

Săracă în calorii

Organismul are nevoie de 2.000 – 2.400 de calorii pentru a funcționa corect. Programul Optavia oferă între 800 și 1.400 de calorii.

S-a demonstrat că dietele sărace în calorii, deși duc la pierderea în greutate, provoacă și o pierdere semnificativă a mușchilor. Ele duc chiar la un aport inadecvat de nutrienți. Acest lucru afectează femeile însărcinate, sportivii sau persoanele care au o activitate fizică intensă.

De asemenea, dietele sărace în calorii cresc foamea și poftele. Acest lucru se reflectată în cercetările care au descoperit că aceste planuri pot promova recuperarea greutății pierdute pe termen lung, ca efect de rebound.

Poate fi plictisitoare

Bazându-se doar pe mesele pregătite de companie, oamenii se pot plictisi de aceleași gusturi. În plus, deoarece dieta nu este controlată de profesioniști certificați, nu există o monitorizare riguroasă.

Este costisitoare

Prețul variază în funcție de numărul de porții.

Cel mai scump plan, care conține 140 de porții, are un preț de aproximativ 472,95 USD. Cel mai ieftin, care conține doar 7 porții, costă 20,75 USD.

Bărbat care ține în mână bani

Produsele sunt foarte procesate

Aceasta este una dintre marile preocupări ale celor care nu sunt de acord cu dieta. Alimentele Optavia conțin niveluri ridicate de înlocuitori de zahăr, aditivi alimentari și uleiuri vegetale procesate.

Studiile au descoperit că aditivii alimentari influențează sistemul imunitar, dereglează metabolismul și contribuie la obezitate. Îndulcitorii influențează microbiota intestinală, cauzând probleme digestive.

În plus, în produsele alimentare ale companiei se găsesc agenți de îngroșare precum caragenanul. Această substanță poate provoca inflamații intestinale.

Nu există un control al profesioniștilor din domeniul sănătății

Pentru a urma dieta Optavia, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să vorbiți la telefon cu un antrenor. Acesta va alege un plan. De exemplu, în planul 5:1, veți mânca 5 alimente nutritive Optavia și 1 masă Lean Green în fiecare zi. Veți face exerciții de mare intensitate 30 de minute pe zi.

Acel antrenor profesionist este adesea o persoană care a slăbit urmând dieta. Nu este un specialist în sănătate sau un nutriționist.

Deoarece antrenorii primesc un comision pentru mâncarea pe care o vând, orice produs recomandat trebuie achiziționat imediat după apel. Există două tipuri de produse: esențiale și opționale. Cele esențiale sunt versiuni ale preparatelor clasice ale dietei americane. Cele opționale sunt „arome diverse și delicioase din întreaga lume.

În loc de dieta Optavia, mergeți la nutriționist

Recomandarea este să urmați întotdeauna o dietă ghidată de un profesionist din domeniul sănătății. Acesta monitorizează starea corpului înainte, în timpul și după dietă. Astfel, pierderea în greutate este sănătoasă și nu dăunează organismului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Christopher D Gardner. Effect of Low-Fat vs Low-Carbohydrate Diet on 12-Month Weight Loss in Overweight Adults and the Association With Genotype Pattern or Insulin Secretion: The DIETFITS Randomized Clinical Trial. JAMA. 2018 Feb 20;319(7):667-679. doi: 10.1001/jama.2018.0245.
 • Bazzano L. Effects of low-carbohydrate and low-fat diets: a randomized trial. Ann Intern Med. 2014 Sep 2;161(5):309-18. doi: 10.7326/M14-0180.
 • LM Arterburn. Randomized controlled trial assessing two commercial weight loss programs in adults with overweight or obesity. Obes Sci Pract. 2019 Feb; 5(1): 3–14.
 • William B. Farquhar. Dietary Sodium and Health: More Than Just Blood Pressure. J Am Coll Cardiol. 2015 Mar 17; 65(10): 1042–1050. doi: 10.1016/j.jacc.2014.12.039
 • Edda Cava. Preserving Healthy Muscle during Weight Loss. Adv Nutr. 2017 May 15;8(3):511-519. doi: 10.3945/an.116.014506. Print 2017 May
 • Christopher L. Melby. Attenuating the Biologic Drive for Weight Regain Following Weight Loss: Must What Goes Down Always Go Back Up?. Nutrients. 2017 May; 9(5): 468. Published online 2017 May 6. doi: 10.3390/nu9050468
 • Heitor A. Effects of Food Additives on Immune Cells As Contributors to Body Weight Gain and Immune-Mediated Metabolic Dysregulation. Front Immunol. 2017; 8: 1478. Published online 2017 Nov 6. doi: 10.3389/fimmu.2017.01478
 • Francisco Javier Ruiz-Ojeda. Effects of Sweeteners on the Gut Microbiota: A Review of Experimental Studies and Clinical Trials.
  Adv Nutr. 2019 Jan; 10(Suppl 1): S31–S48. Published online 2019 Feb 5. doi: 10.1093/advances/nmy037
 • John Vincent Martino. The Role of Carrageenan and Carboxymethylcellulose in the Development of Intestinal Inflammation.
  Front Pediatr. 2017; 5: 96. Published online 2017 May 1. doi: 10.3389/fped.2017.00096

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.