Mătasea de porumb – 9 beneficii surprinzătoare - Doza de Sănătate
 

Mătasea de porumb – 9 beneficii surprinzătoare

Datorită proprietăților sale antiinflamatoare, ceaiul de mătase de porumb este foarte util pentru a ameliora probleme ca durerile de cap și durerile articulare. În plus, această băutură poate combate boli precum răcelile și gripa.
Mătasea de porumb – 9 beneficii surprinzătoare
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Porumbul este o plantă originară din cele două Americi, ce poate măsura până la trei metri înălțime și care este consumată de zeci de mii de ani. În prezent, acesta este cultivat în regiunile calde, iar mătasea de porumb este folosită în numeroase remedii naturiste.

Majoritatea persoanelor preferă să consume doar boabele de porumb. Acest component al plantei este foarte gustos și poate fi inclus în supe, prăjituri, chilli și numeroase alte preparate.

Ceea ce mulți dintre noi nu știu este faptul că mătasea de porumb are numeroase proprietăți medicinale incredibile. Deși aruncăm la gunoi acest ingredient, adevărul este că mătasea de porumb ne poate ajuta să tratăm diverse probleme de sănătate.

În articolul de azi te invităm să descoperi principalele beneficii medicinale ale mătăsii de porumb, precum și cum o poți utiliza pentru a prepara un ceai delicios.

9 beneficii pentru sănătate oferite de mătasea de porumb

1. Protejează tractul urinar

Tractul urinar protejat cu mătasea de porumb

Proprietățile antiseptice și diuretice ale mătăsii de porumb pot fi un aliat de nădejde împotriva infecțiilor tractului urinar. Mai exact, ceaiul de mătase de porumb reduce inflamațiile, ameliorează iritațiile și inhibă proliferarea bacteriilor.

2. Combate durerile articulare

Mătasea de porumb are anumite proprietăți antiinflamatoare și alcaline, datorită cărora aceasta reprezintă un ingredient util împotriva durerilor articulare. Aceasta reduce nivelul de aciditate din organism, combate retenția de apă și reduce riscul reacțiilor inflamatorii.

3. Reduce tensiunea arterială

Tensiunea arterială reglată cu mătasea de porumb

Mătasea de porumb este indicată persoanelor care suferă de hipertensiune arterială. Conținutul de flavonoide al acesteia îmbunătățește circulația sanguină și reglează tensiunea arterială. În plus, acest ingredient ține sub control nivelul de sodiu din organism, excesul acestui element cauzând hipertensiune.

4. Combate congestia nazală

Ceaiul preparat din mătase de porumb desfundă căile respiratorii, reduce inflamațiile de la nivelul gâtului și combate principalele simptome ale răcelilor și ale gripelor. Această băutură are proprietăți expectorante și calmante, stimulând decongestionarea pieptului și a nasului.

5. Susține detoxifierea organismului

Conținutul de antioxidanți al mătăsii de porumb este util pentru a stimula eliminarea toxinelor reținute de organism. Acest ingredient oferă beneficii pentru sănătatea ficatului, optimizând funcția excretoare și scăzând riscul dezvoltării steatozei hepatice (ficatul gras).

6. Reglează glicemia

Glicemia reglată cu mătasea de porumb

Cei care suferă de diabet de tip II și beau ceai de mătase de porumb își pot reduce semnificativ glicemia. S-a demonstrat că acest remediu reglează producția de insulină și combate rezistența organismului la acest hormon.

7. Ameliorează durerile de cap

Datorită proprietăților sale antiinflamatoare și analgezice, mătasea de porumb poate ameliora durerile de cap cronice. Dacă alegi să bei ceai preparat din acest ingredient, îți vei îmbunătăți circulația sanguină și vei ameliora rigiditatea din umeri, gât și maxilar.

8. Combate tensiunea musculară

Tensiunea musculară alungată cu mătasea de porumb

Mătasea de porumb este recomandată atleților, aceasta având abilitatea de a ameliora tensiunea musculară ce survine din cauza exercițiilor cu impact ridicat. De asemenea, acest component al porumbului are un conținut scăzut de calorii, hidratează organismul și echilibrează nivelul de electroliți.

9. Susține pierderea în greutate

Fiind sărac în calorii și având proprietăți diuretice, ceaiul de mătase de porumb este util celor care încearcă să piardă în greutate. Consumul acestei băuturi prelungește senzația de sațietate, îmbunătățește metabolismul, ține sub control inflamațiile și facilitează eliminarea deșeurilor.

Cum se prepară ceaiul de mătase de porumb?

Mătasea de porumb crudă

Ca să profiți de mătasea de porumb și de toate proprietățile sale benefice, te sfătuim să utilizezi acest ingredient minunat pentru a prepara un ceai.

Ingrediente

  • 3 linguri (30 g) de mătase de porumb
  • 1 l de apă

Mod de preparare

  • Adu litrul de apă la punctul de fierbere, apoi micșorează focul și adaugă mătasea de porumb.
  • Lasă amestecul să fiarbă pentru câteva minute, apoi ia-l de pe foc și lasă-l să infuzeze.
  • De îndată ce atinge o temperatură optimă, strecoară infuzia și servește.
  • Poți să bei între trei și patru căni din această băutură pe zi.

Contraindicații

Gravidele și persoanele care suferă de boli renale nu au voie să bea ceai de mătase de porumb. Mai mult, dacă urmezi un tratament medicamentos împotriva hipertensiunii arteriale, consultă-ți medicul înainte de a consuma acest remediu.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Guo J, Liu T, Han L, Liu Y. 2009. The effects of corn silk on glycaemic metabolism. Nutrition & Metabolism. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19930631
  • Hasanudin, K., Hashim, P., & Mustafa, S. (2012). Corn silk (Stigma maydis) in healthcare: a phytochemical and pharmacological review. Molecules (Basel, Switzerland), 17(8), 9697–9715. https://doi.org/10.3390/molecules17089697
  • A.A. Adedapo, O.S. Babarinsa, A.A.O. Ogunshe, A.A. Oyagbemi, T.O. Omobowale, A.D. Adedapo. Evaluation of some biological activities of the extracts of corn silk and leaves. Tropical Veterinarian.
  • Kim, H.Y. & Lee, M.-J & Seo, W.D. & Choi, S.-W & Kim, S.L. & Jung, G.-H & Kang, H.J.. (2017). Anti-inflammatory and anti-atopic effects of corn silk (Zea mays L.) ethanol extracts. Korean Journal of Food Science and Technology. 49. 710-713. 10.9721/KJFST.2017.49.6.710.
  • CORN SILK. WebMD. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-140/corn-silk

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.