Micile agresiuni pot distruge un cuplu

Chiar dacă sunt mascate prin cuvinte dulci, micile agresiuni din partea partenerului îți pot afecta încrederea în tine și stima de sine. 

Micile agresiuni reprezintă o formă subtilă de abuz psihologic bazată pe mustrări zilnice și persistente. Este vorba despre acel mod de a umili o persoană prin intermediul glumelor și a batjocurii care îi distrug treptat stima de sine.

Nu auzim prea multe despre acest tip de abuz deoarece nu atât de evident, nu lasă urme și, de cele mai multe ori, nici agresorul, nici victima nu conștientizează că între ei are loc o interacțiune nocivă. Să vedem câteva exemple.

Se întâmplă des ca bărbații, dar și femeile să își adreseze replici precum: „Îmi place cât de neîndemânatic/ă ești. Îmi înseninezi ziua de fiecare dată când mai spargi câte ceva.” „Mai bine vorbesc eu. Dacă te las pe tine, strici tot.” „Stai, lasă-mă pe mine. Tu cu mâinile tale de plastilină, sigur scapi totul pe jos.”

După cum poți vedea, în toate aceste situații se resimte afecțiunea și intimitatea dintre două persoane, însă una dintre ele încearcă să dețină controlul în orice circumstanță, în defavoarea celeilalte.

Te invităm să aprofundezi acest subiect pentru a-ți da seama dacă te regăsești și tu într-o situație similară.

Caracteristicile micilor agresiuni

Micile agresiuni se bazează pe ironie și dispreț

Relația de cuplu este susținută de mai mulți stâlpi de bază: respect, răbdare, empatie, intimitate și înțelegere reciprocă. Când unul dintre aceștia cedează, „construcția” se clatină. De exemplu, fără comunicare nu poate exista o empatie autentică, iar fără empatie nu este posibilă înțelegerea reciprocă.

O relație sănătoasă și fericită este ca un covor țesut cu multe culori care se asortează. Diferențele dintre cei doi parteneri sunt acceptate și respectate, deoarece există un echilibru între materialele și firele de ață folosite la confecționarea acestui articol.

Prin micile agresiuni, e ca și cum ai scoate câte un fir din țesătură în fiecare zi. Pe moment nu observi nimic, dar pe parcurs materialul se subțiază și rămân în urmă numai găuri mici prin care se pierd fericirea și armonia.

Să vedem care sunt principalele caracteristici ale micilor agresiuni.

Lipsă de atenție și subestimare

Lipsa atenției și subestimarea denotă dezinteresul unei persoane vizavi de partenerul său. Astfel, acestea sunt percepute ca niște mici agresiuni zilnice. Iată câteva exemple:

 • „Agresorul” ridiculizează preferințele persoanei iubite.
 • Nu este atent la detaliile care consolidează o relație.
 • Nu are timp niciodată pentru a se implica în activitățile preferate ale partenerului. Niciodată nu este momentul potrivit.
 • Disprețuiește preferințele iubitului/ei în fața altor persoane („Stă toată ziua cu nasul în cărți. Ce pierdere de timp…”).

Tendința de a „anihila” persoana iubită, făcând-o să pară neîndemânatică

Micile agresiuni îți afectează stima de sine

Aceasta este, cu siguranță, una dintre principalele caracteristici ale micilor agresiuni din cuplu. Există însă o latură complicată a acestui comportament, deoarece la început poate părea o modalitate de a „răsfăța” persoana iubită.

Iată câteva exemple concludente:

 • Partenerul tău începe să preia controlul asupra mai multor activități, deoarece susține că se pricepe mai bine decât tine și, în acest fel, puteți economisi timp prețios.
 • „Agresorul” vorbește adesea despre așa zisele cusururi ale partenerului în fața altor persoane: „Pur și simplu nu știe să gătească, pe orice pune mâna strică, trebuia să vezi ce a făcut calculatorului…”
 • Aceste remarci sunt foarte dăunătoare, iar în timp îți distrug stima de sine.

Lipsa încrederii în partener

Micile agresiuni te fac să îți pierzi încrederea în partener

Pe măsură ce „încasezi” toate aceste mici lovituri zilnice, începi să suferi numeroase schimbări. Pe lângă diminuarea stimei de sine, vei observa că nu mai ai aceeași încredere nici în partenerul de viață.

 • Te abții să faci anumite lucruri de teamă că vei fi criticat/ă sau certat/ă. 
 • În plus, îți vine greu să mai comunici cu el, deoarece vorbele sale sunt întotdeauna pline de binecunoscutul său sarcasm.

Totodată, se întâmplă adesea ca victimele acestui tip de abuz subtil să reacționeze cu întârziere. În mod normal, te aștepți ca o persoană agresivă să te lovească, să țipe la tine sau să te priveze de libertate. Micile agresiuni sunt ca niște atacuri blânde, aproape imperceptibile. Asta nu înseamnă că sunt mai puțin grave. Iată de ce:

 • Acest tip de abuz se bazează pe dispreț.
 • Agresorul își pune la pământ partenerul pentru a câștiga el putere.
 • Acesta nu lasă persoana iubită să fie ea însăși, să se simtă împlinită și mulțumită așa cum este ea, cu toate însușirile și preferințele sale.
 • Calitățile, punctele forte și reușitele „victimei” nu mai au nicio importanță. Prin intermediul criticilor și al ironiilor, toate trăsăturile sale pozitive sunt puse în umbră.

Este important să învățăm să recunoaștem micile agresiuni din viața de cuplu și să fim îndeajuns de curajoși pentru a le demasca.

Te-ar mai putea interesa