Muștele: 7 soluții naturale pentru a scăpa de ele
Muștele sunt niște insecte foarte enervante, care pot fi combătute cu ajutorul unor soluții naturale ce pot fi preparate foarte ușor acasă.
Chiar dacă te străduiești să le alungi, acestea găsesc întotdeauna o modalitate de a se strecura în casă și de a se așeza în diverse locuri. Muștele pot apărea atunci când locuința nu este curățată în mod corespunzător, însă de cele mai multe ori sunt atrase de resturile de mâncare și de deșeurile din coșul de gunoi.
Chiar dacă prezența lor este supărătoare, adevăratul motiv pentru care trebuie alungate ține de sănătate. Muștele sunt purtătoare de microorganisme dăunătoare cu care te poți infecta dacă acestea intră în contact cu alimentele pe care le consumi.
Soluții naturale anti-muște
Prin urmare, este necesar să găsești o modalitate de a scăpa de muștele din casă cu ajutorul unor soluții naturale, pentru a evita folosirea chimicalelor agresive.
Astăzi îți prezentăm șapte soluții naturale interesante pe care le poți încerca data viitoare când muștele îți invadează locuința.
1. Pungile cu vodcă țin muștele la distanță
Dacă agăți prin casă câteva pungi umplute cu vodcă poți alunga muștele care tind să se adune în anumite locuri.
Pe lângă faptul că mirosul emanat nu este tolerat de aceste insecte, pungile transparente provoacă refractarea luminii solare, formând prisme. Acest efect optic nu este confortabil pentru muștele aflate în zbor, drept pentru care acestea se îndepărtează de sursa lui.
Chiar dacă muștele se așează pe pielea ta, poți aplica puțină vodcă pentru a le alunga.
2. Busuioc
Proprietățile busuiocului au anumite efecte interesante care se pot dovedi de mare ajutor atunci când te confrunți cu o invazie de muște. Busuiocul are un miros insuportabil pentru insecte. Când îl simt, acestea pleacă imediat.
Cel mai ușor este să plantezi busuioc într-un ghiveci sau în grădină. Poți, de asemenea, să prepari un ceai din frunzele acestei plante medicinale și să îl pulverizezi direct pe muște.
3. Ulei esențial de lavandă
Uleiul esențial de lavandă are un miros pătrunzător care relaxează oamenii, dar alungă insectele. Deși este folosit de obicei în terapiile alternative împotriva stresului și a anxietății, poți profita de beneficiile sale și pentru a scăpa de muștele care ți-au invadat casa.
Cu ajutorul unei sticle cu pulverizator, aplică ulei esențial de lavandă prin casă pentru a alunga insectele. În același timp, îi oferi locuinței tale o aromă plăcută.
Îți recomandăm și:
4. Ulei esențial de eucalipt
Uleiul esențial de eucalipt este un produs apreciat pentru proprietățile sale medicinale, mai ales pentru beneficiile oferite sistemului respirator. Mirosul său puternic curăță căile respiratorii în cazul în care suferi de răceală, astm sau bronșită.
În plus, uleiul de eucalipt este util la dezinfectarea locuinței deoarece elimină microorganismele și previne colonizarea insectelor, cum ar fi muștele și furnicile. Toarnă niște ulei într-un borcan cu apă caldă și aplică soluția în zonele în care tind să se adune insectele.
5. Usturoi
Cățeii de usturoi eliberează compuși volatili care împiedică muștele să pătrundă în casă. În același timp, ei răspândesc peste tot mirosul lor caracteristic.
Pune câțiva căței de usturoi în sufragerie sau presară niște pudră de usturoi pe mâncare. În acest fel, muștele nu vor mai „ateriza” pe alimente.
Poți, de asemenea, să zdrobești câțiva căței și să aplici pasta în locurile preferate de muște.
6. Oțet de mere
Compușii acizi din oțetul de mere reprezintă soluții alternative la chimicalele și insecticidele de pe piață care ucid muștele și alte insecte.
Proprietățile și mirosul specific al oțetului alungă gândacii de tot felul și dezinfectează suprafețele pe care s-au așezat aceștia, eliminând impuritățile lăsate în urmă.
Dacă pulverizezi oțetul de mere direct pe muște, poți obține rezultate satisfăcătoare. Totuși, cel mai indicat este să torni puțin oțet în vase mici pe care să le așezi în diferite zone ale casei ca măsură preventivă.
7. Cuișoare și portocale
Aroma naturală de portocală alungă muștele și reîmprospătează aerul. În plus, mirosul puternic al cuișoarelor în combinație cu aroma de citrice este foarte iritant pentru aceste insecte, ajutând la eliminarea lor.
Înfige niște cuișoare într-o portocală nedecojită și pune-o în sufragerie sau într-un alt loc care tinde să fie invadat de muște.
Alege metoda preferată din aceste soluții naturale care alungă muștele și îți protejează sănătatea. Încearc-o cu încredere oricând ai nevoie!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Frances, S. P., Rigby, L. M., & Chow, W. K. (2014). Comparative Laboratory and Field Evaluation of Repellent Formulations Containing Deet and Lemon Eucalyptus Oil Against Mosquitoes in Queensland, Australia1. Journal of the American Mosquito Control Association, 30(1), 65–67. https://doi.org/10.2987/13-6366.1
- Maiia, M. F., & Moore, S. J. (2011, March 15). “Plant-based insect repellents: A review of their efficacy development and testing”. Malaria Journal, 10(1), S11
- Choi, W. S., Park, B. S., Ku, S. K., & Lee, S. E. (2002). “Repellent activities of essential oils and monoterpenes against Culex pipiens pallens”. Journal of the American Mosquito Control Association, 18(4), 348-351
- Quiceno, J., Bastidas, X., Rojas, D., & Bayona, M. (2010). La mosca doméstica como portador de patógenos microbianos, en cinco cafeterías del norte de Bogotá. Revista U.D.C.A Actualidad & Divulgación Científica, 13(2), 23-29.
- LACHANCE, S., & GRANGE, G. (2013). Repellent effectiveness of seven plant essential oils, sunflower oil and natural insecticides against horn flies on pastured dairy cows and heifers. Medical and Veterinary Entomology, 28(2), 193–200. https://doi.org/10.1111/mve.12044
- ZHOU, H., CHEN, J., LIU, Y., Francis, F., Haubruge, E., Bragard, C., SUN, J., & CHENG, D. (2013). Influence of Garlic Intercropping or Active Emitted Volatiles in Releasers on Aphid and Related Beneficial in Wheat Fields in China. Journal of Integrative Agriculture, 12(3), 467–473. https://doi.org/10.1016/s2095-3119(13)60247-6
- Spies, J. M., & Liburd, O. E. (2019). Comparison of Attractants, Insecticides, and Mass Trapping for Managing Drosophila suzukii (Diptera: Drosophilidae) in Blueberries. Florida Entomologist, 102(2), 315. https://doi.org/10.1653/024.102.0205
- Corrales Castillo, J., Rodríguez Arrieta, A., Villalobos Moya, K., Hernández Villalobos, S., & Alvarado Rodríguez, O. (2018). Evaluación de tres extractos naturales contra Bemisia tabaci en el cultivo del melón, Puntarenas, Costa Rica. Agronomía Costarricense, 42(2). https://doi.org/10.15517/rac.v42i2.33781