Necroza avasculară de cap femural - Doza de Sănătate
 

Necroza avasculară de cap femural

Necroza avasculară este moartea țesutului osos. De ce apare? Cum afectează viața pacienților? În acest articol, vei afla tot ce trebuie să știi despre această afecțiune.
Necroza avasculară de cap femural
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Necroza avasculară, ca orice necroză, este cauzată de lipsa alimentării cu sânge a țesuturilor. În acest caz particular afectează oasele, ceea ce duce la consecințe destul de grave. În acest articol, vom descrie ce este necroza avasculară de cap femural, cum afectează calitatea vieții pacienților și care sunt opțiunile de tratament.

După cum subliniază unele articole, cum ar fi Chronic hip pain: femur head necrosis, necroza avasculară nu este foarte frecventă. Dar acest lucru nu înseamnă că nu merită o atenție specială, deoarece consecințele sunt foarte severe și riscurile pentru pacienți sunt foarte mari.

Necroza avasculară de cap femural: cauze

Prima întrebare care îți poate veni în minte este care sunt cauzele acestei probleme foarte grave care are consecințe serioase pentru pacienți. Mai jos, vom vedea câteva dintre motivele pentru care poate apărea, după cum indică articolul Nontraumatic causes of bilateral avascular necrosis of the femoral head: link between hepatitis C and pegylated interferon:

  • Antecedente de traume: O leziune sau luxație a articulațiilor poate afecta vasele de sânge, provocând o lipsă de alimentare.
  • Tratamentul cancerului: Tratamentul cu radioterapie sau chimioterapie slăbește corpul și oasele și poate deteriora vasele de sânge.
  • Stare hipercoagulabilă: Aceasta predispune la tromboză, iar cheagurile reduc semnificativ aportul de sânge.
  • Tratamente pe termen lung cu steroizi: Un exces de steroizi (doze mari) poate fi una dintre cauzele necrozei avasculare a capului femural.
Necroza avasculară de cap femural

Simptome

Simptomele necrozei avasculare de cap femural sunt mai mult sau mai puțin severe în funcție de stadiul în care se află boala. Astfel, putem face diferența între un stadiu ușor, un stadiu moderat și ultimul stadiu, care este sever. Să aruncăm o privire la unele dintre simptomele pe care le poate experimenta un pacient.

Primul lucru de reținut este faptul că, în stadiul ușor, este posibil ca pacientul să nu prezinte niciun simptom. Aceasta înseamnă că necroza avasculară poate trece complet neobservată. Cu toate acestea, dacă nu este diagnosticată, se va agrava. Astfel, vei începe să observi următoarele:

  • Durere în articulația afectată de necroză atunci când îți lași  greutatea pe ea
  • Disconfort când stai culcat sau așezat
  • Durere care se înrăutățește și iradiază în zona inghinală, coapse, fese, și chiar genunchi

Durerea va crește în intensitate până la punctul în care ca deveni un disconfort constant, fără vreo ameliorare. Acest lucru afectează calitatea vieții pacienților, limitându-i. Prin urmare, este foarte important să mergi la medic la cel mai mic simptom. Osul își poate pierde forma, provocând astfel artrită.

Tratamente pentru necroza avasculară de cap femural

Medic care prescrie un tratament

Atunci când un pacient este diagnosticat cu necroză avasculară, medicul va lua în considerare vârsta, calitatea oaselor, stadiul bolii și daunele pe care le-a cauzat deja boala. Mai jos, îți vom prezenta cele mai conservatoare tratamente și altele care implică intervenții chirurgicale.

  • Suport extern: Folosirea cârjelor sau a bastoanelor este o opțiune pentru cele mai ușoare cazuri. Cu toate acestea, nu oferă rezultate pe deplin satisfăcătoare.
  • Medicamente: Acestea tind să aibă un efect mai bun. Se folosesc medicamente antihipertensive, hipolipemiante, fibrinolitice și vasoactive.
  • Terapia cu oxigen hiperbaric: Respirarea oxigenului la presiuni ridicate crește oxigenarea plasmei. În stadii ușoare ale bolii, poate avea un impact pozitiv.
  • Stimulare electrică: Aceasta promovează formarea osoasă, deoarece necroza avasculară face ca oasele să devină mai slabe și să se rupă ușor.

Ce se întâmplă atunci când necroza avasculară de cap femural se află într-un stadiu mult mai avansat? Deși poți încerca tratamentele menționate mai sus, medicii recomandă adesea o intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, chiar și în cazuri moderate, medicul poate lua în considerare această opțiune, deoarece tratamentul combinat va crește șansele de a obține un rezultat pozitiv.

În caz de disconfort, îți recomandăm să mergi imediat la medic. Dacă nu ai simptome, nu uita faptul că este important să mergi la controale regulate pentru a te asigura că totul este în regulă. De multe ori, absența simptomelor nu înseamnă că nu ai o problemă. În acest caz, de exemplu, un diagnostic precoce te va salva de la o intervenție chirurgicală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alvarez López, Alejandro, & García Lorenzo, Yenima. (2005). Clasificación y diagnóstico de la osteonecrosis de cabeza femoral. Revista Cubana de Ortopedia y Traumatología19(2) Recuperado en 08 de marzo de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-215X2005000200013&lng=es&tlng=es.
  • Alvarez López, Alejandro, & García Lorenzo, Yenima. (2006). Tratamiento de la osteonecrosis de cabeza femoral. Revista Cubana de Ortopedia y Traumatología20(1) Recuperado en 08 de marzo de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-215X2006000100010&lng=es&tlng=es.
  • Pellejero Jiménez, Rocío, Serrano Alonso, María, Irigoyen Rodríguez, Irati, Fernández de Manzanos, Marta Luri, Echeverría Gorriti, Amaya, & Gutiérrez Lizarazu, Ane. (2017). Necrosis avascular de cadera asociada a everolimus. Farmacia Hospitalaria41(5), 656-658. Recuperado en 08 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-63432017000500656&lng=es&tlng=es.
  • Vidal Casariego, A., Cuerda Compés, C. de la, Bretón Lesmes, I., Camblor Álvarez, M., Velasco Gimeno, C., & García Peris, P.. (2006). Necrosis avascular de ambas caderas y rodillas en una paciente con colitis ulcerosa tratada prolongadamente con corticoides a dosis altas. Nutrición Hospitalaria21(1), 109-112. Recuperado en 08 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000100018&lng=es&tlng=es.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.