Nu lăsa pe nimeni să-ți facă viața amară
Este foarte ușor pentru unii oameni să-ți facă viața amară. Aceștia folosesc metode diverse, precum frica, o atitudine negativă, exploatarea anumitor slăbiciuni, provocarea unor griji fără rost, etc.
Sunt comportamente pe cât de frecvente, pe atât de neplăcute, care, fără să-ți dai seama te cufundă într-un ocean al apatiei și al proastei dispoziții.
Este important să adopți o altă abordare pentru a nu le permite celor din jur să-ți strice ziua cu atitudinile lor nocive.
Trebuie să ții cont de faptul că amărăciunea este, mai presus de orice, neputința de a fi fericit.
Înainte de a critica o persoană sau de a o acuza că „nu face decât să-ți distrugă viața”, este bine să fii răbdător și receptiv. În felul acesta, poți să descoperi dacă nu cumva individul respectiv suferă de o problemă apăsătoare. Dacă îți dai seama că nu vrea decât să-ți facă rău, să te controleze sau să te șantajeze, atunci nu îi da voie.
Este interzis să faci cuiva viața amară
Începând de astăzi,trebuie să-ți stabilești un nou obiectiv: să nu lași pe nimeni să te supere sau să-ți facă viața amară.
Te-ar putea interesa și:
Trebuie să-ți deschizi o umbrelă emoțională care să te apere de cuvintele înveninate ale celor care încearcă doar să-ți taie aripile, să-ți dea foc viselor și să-ți repete în fiecare zi că „nu poți”, atunci când în mintea ta răsună doar „vreau.”
Pentru a reuși acest lucru, poți să apelezi la următoarele strategii simple:
Te aud, te înțeleg, dar mă apăr de tine
Așa cum am menționat deja, comportamentul negativ poate fi caracterizat prin amărăciune, irascibilitate, apatie sau chiar indiciile unei depresii ascunse.
- Dacă reacția ta este furia sau dezinteresul, poți intensifica emoțiile negative ale persoanei în cauză.
- Este mai bine să o asculți și să încerci să-i oferi anumite contraargumente, dând dovadă de răbdare și stăpânire de sine.
- Dacă are nevoie de ajutor, oferă-i anumite sfaturi sau idei pentru a-și rezolva problemele.
- Dacă nu te tratează cu respect și empatie, activează-ți mecanismul de apărare și îndepărtează-te de ea.
Amărăciunea nu se combate tot cu amărăciune
Nu trebuie să răspunzi la insulte tot cu insulte. Fricile nu se evaporă în prezența unor frici mai mari, iar tristețea nu dispare dacă acumulezi mai multe emoții negative.
Te-ar putea interesa și:
- Dacă ruda, partenerul sau prietenul tău îți întunecă mereu momentele fericite, nu agrava situația reacționând cu furie sau ostilitate.
- Trebuie să fii stăpân pe tine, dar și inteligent. Uneori nu poți să schimbi oamenii din jurul tău. Anumite tipuri de personalitate au o înclinație spre a discredita, a jigni și a umili alte persoane.
Este important să conștientizezi aceste aspecte și să te aperi sau să te distanțezi de astfel de oameni.
Metode pentru a nu-ți amărî viața
Rafael Santandreu este un psiholog care a scris cărți precum Arta de a nu-ți face viața amară (L’art de no amargar-se la vida). În această lucrare, autorul arată că o calitate proastă a vieții poate fi rezultatul aplicării unei filosofii greșite, prin intermediul acțiunilor și al gândurilor tale.
Pentru a preveni aceste reacții inadecvate, trebuie să înveți să nu lași experiențele trăite să-ți amărască viața. Ține cont de următoarele strategii simple:
- Încearcă să renunți la lamentări. În loc să te plângi de toate lucrurile rele care ți se întâmplă sau de tot ce nu ai, apreciază toate darurile frumoase pe care le-ai primit sau încearcă să rezolvi problema care te supără.
- Pentru a folosi terminologia lui Rafael Santandreu, nu îți îngreuna și mai mult existența. Mulți oameni rostesc replici precum „Dacă renunț la acest loc de muncă, viața mea s-a terminat” sau „dacă iubitul/a meu/mea mă părăsește, eu mor.”
- Chiar dacă nu îți dai seama, nu ai nevoie de multe pentru a fi fericit. Apreciază lucrurile mărunte din jurul tău.
- Ai grijă la dialogul interior. Uneori tu poți fi cel mai mare dușman al tău.
- Nu cere și nu aștepta nimic de la nimeni.
- Iubește-te pe tine însuți necondiționat și acceptă-i pe cei din jur așa cum sunt. Iubește-i și respectă-i, așa cum te respecți pe tine însuți.
- Râzi pentru a nu te lăsa copleșit de haosul din jurul tău. De fiecare dată când cineva încearcă să te dărâme, reacționează cu umor.
Nu lăsa pe nimeni să-ți facă viața amară.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Santandreu, R. (2009). El arte de no amargarse la vida. Barcelona. https://doi.org/10.1073/pnas.0703993104
-
Kringelbach, M. L., & Berridge, K. C. (2009). Towards a functional neuroanatomy of pleasure and happiness. Trends in Cognitive Sciences. https://doi.org/10.1016/j.tics.2009.08.006
-
Cohn, M. A., Fredrickson, B. L., Brown, S. L., Mikels, J. A., & Conway, A. M. (2009). Happiness Unpacked: Positive Emotions Increase Life Satisfaction by Building Resilience. Emotion. https://doi.org/10.1037/a0015952