7 trăsături pe care oamenii puternici mental le dețin - Doza de Sănătate
 

7 trăsături pe care oamenii puternici mental le dețin

Chiar dacă sunt înconjurați de persoane toxice, oamenii puternici mental au încredere în sine și nu permit toxicității emoționale și atitudinilor negative să îi afecteze.
7 trăsături pe care oamenii puternici mental le dețin

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Oamenii puternici mental se cunosc atât de bine încât ceilalți nu îi pot schimba. Acest tip de persoane sunt mereu capabile să se comporte într-un mod inteligent atunci când trebuie să înfrunte greutăți.

Nu oricine este pregătit să devină răspunzător pentru propria sa viață. Oamenii puternici mental sunt rezistenți la stimulii ce îi împing pe căi pe care nu doresc să le urmeze.

7 trăsături pe care oamenii puternici mental le posedă

Poate tu însuți ești o persoană puternică din punct de vedere mental sau vrei să te numeri printre acestea. În articolul de azi te invităm să descoperi 7 trăsături pe care toți oamenii puternici mental le prezintă. Este posibil să te identifici cu o parte dintre acestea.

Oamenii puternici mental nu se lasă influențați

Nu are importanță în ce stadiu al vieții tale te afli sau dacă ai experiență multă sau puțină. Ceea ce contează cu adevărat este să îți dorești să devii o persoană mai bună și să nu te mai lași influențat într-un mod negativ de circumstanțele și oamenii din jurul tău.

1. Știu cum să spună NU

Cuvântul „nu” are numeroase conotații negative. Multor persoane le vine greu să îl rostească când li se cere ceva. Drept rezultat, acestea se simt prost și ajung să accepte să facă lucruri contrare dorințelor lor.

Este esențial să înveți să spui „nu”, chiar dacă îți vine greu să faci asta. Nu ești un om rău doar pentru că refuzi să faci ceva anume. Fiecare dintre noi are dreptul să refuze când i se cere ceva cu care nu este de acord.

2. Eșecul reprezintă drumul către succes

Oamenii puternici mental știu că, pentru a putea merge, mai întâi trebuie să cazi, să te împiedici și să te târăști. Ca să înveți cum să fugi, mai întâi trebuie să depui mult efort, să transpiri și să verși lacrimi.

Din acest motiv, nu trebuie să îți negi greșelile, acele momente când te împiedici și cazi. La final, toate aceste pârghii te vor ajuta să descoperi succesul.

Mai mult, oamenii puternici mental sunt capabili să își recunoască propriile slăbiciuni și pot vedea clar elementele cu potențialul de a deveni pozitive. Aceștia sunt conștienți de faptul că, dacă nu comit nicio greșeală, nu vor știi niciodată ce înseamnă eșecul și cum se pot îmbunătăți.

Fiecare eșec este o nouă oportunitate!

Oamenii puternici mental profită de oportunități

3. Fericirea lor depinde de ei înșiși

Multe persoane își lasă fericirea pe mâinile altora. De pildă, când sunt într-o relație de cuplu, acestea pot avea impresia că partenerul lor are obligația să le facă fericite. Astfel, aceste persoane nu sunt niciodată fericite când sunt singure. Fericirea lor depinde de acțiunile celorlalți.

Oamenii puternici mental știu că un individ trebuie să fie fericit pe cont propriu și că este o greșeală să îți lași fericirea pe mâinile altcuiva. Finalul unei asemenea situații nu are cum să fie fericit.

4. Frica nu îi sperie

Multe lucruri ne sperie. Ne este frică de eșec, de abandon, de singurătate, de penibil, de respingere… Aceste frici nu sunt niciodată învinse pentru că nu avem suficient curaj pentru a le înfrunta.

Dacă însă ești puternic din punct de vedere mental, știi că singura modalitate de a depăși o frică este să o înfrunți. Nu obții niciun beneficiu dacă o ignori. Toate fricile tale vor fi mereu prezente dacă nu le combați direct.

5. Au o inteligență emoțională ridicată

Oamenii puternici mental au o inteligență emoțională ridicată

Persoanele inteligente din punct de vedere emoțional nu sunt de acord cu oamenii din jurul lor doar de dragul de a fi de acord. Acestea sunt capabile să își exteriorizeze emoțiile. Mulți dintre noi nu reușim să ne recunoaștem emoțiile și, drept consecință, nu știm cum să le exprimăm deschis.

Însă oamenii puternici mental nu se confruntă cu această problemă. Ei își înțeleg emoțiile și sunt capabili (și dornici) să le exteriorizeze. Din acest motiv, ei sunt foarte empatici, având abilitatea de a observa și înțelege emoțiile celorlalți.

6. Neutralizează persoanele toxice

Suntem înconjurați de persoane toxice care profită de slăbiciunile celorlalți pentru a le seca energia. Oamenii puternici mental știu cum să neutralizeze acești indivizi, chiar dacă ei sunt pretutindeni.

Câteodată pur și simplu nu ai cum să te distanțezi de persoanele toxice. Poți însă să te protejezi împotriva toxicității lor. Încearcă să te cunoști mai bine, ai încredere în tine, învață cum să spui „nu” și înfruntă-ți fricile. Aceste obiceiuri te vor ajuta să devii un obstacol insurmontabil pentru indivizii toxici.

7. Schimbarea este ceva pozitiv

Multora dintre noi ne este frică de schimbări, drept pentru care preferăm să nu ne părăsim zona de confort. Această zonă de confort este, evident, foarte confortabilă. Însă ea nu ne permite nici să avansăm, nici să regresăm, ci ne obligă să stăm pe loc.

Oamenii puternici mental pot înfrunta orice schimbare

Oamenii puternici mental știu că schimbările sunt mereu pozitive și că, în ciuda fricilor firești, cel mai dificil pas este primul. Dacă suntem capabili să trecem peste acest prim impediment, total va fi bine în cele din urmă.

Așadar, tu te numeri printre oamenii puternici mental? Ai vrea să fii astfel? Trăsăturile prezentate în acest articol reprezintă doar câteva idei pentru a-ți schimba stilul de viață. Dacă ai mintea puternică, și tu vei fi puternic, iar viața ta va deveni mult mai simplă.

Ia în considerare faptul că, deseori, problema nu este faptul că viața ar fi nedreaptă sau că ești înconjurat de oameni răi. Câteodată schimbarea trebuie să vină dinlăuntrul tău. Adoptarea unui anumit mod de a vedea lumea și evitarea mai multor probleme pot avea un impact major asupra vieții tale.

S-ar putea să te intereseze...
Oamenii cu un suflet tânăr ne aduc fericire
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Oamenii cu un suflet tânăr ne aduc fericire

Oamenii cu un suflet tânăr vor să ne facă să ieșim din casă, să nu fim niciodată singuri și să nu ne lăsăm copleșiți de rutină.  • Conner, C. S. (2013). Mentally strong people: The 13 things they avoid.
  • Morin, A., & Morin, A. (2015). 13 Things Mentally Strong People Don’t Do. Harper Audio.

Conținutul acestei publicații are scop pur informativ. În niciun moment nu ar trebui să faciliteze sau să înlocuiască diagnosticele, tratamentele sau recomandările oferite de către un specialist. Consultă un specialist de încredere dacă ai îndoieli și cere acordul acestuia înainte de a începe orice procedură.