Pilozitatea excesivă: De ce apare? Cum se elimină? - Doza de Sănătate
 

Pilozitatea excesivă: De ce apare? Cum se elimină?

Dacă aveți pielea sensibilă, este important să fiți atente la metodele prin care îndepărtați pilozitatea excesivă, adică părul nedorit. Unele pot fi prea agresive și pot irita pielea.
Pilozitatea excesivă: De ce apare? Cum se elimină?
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 21 octombrie, 2022

Termenul științific este hirsutism și poate fi provocat de diverși factori. Rezultatul constă în păr crescut excesiv pe diverse părți ale corpului. În acest articol vă vom dezvălui mai multe detalii despre pilozitatea excesivă: de ce apare și cum o puteți elimina.

Părul des vs. pilozitatea excesivă

În cazul anumitor femei părul crește mai mult decât “normal” pe picioare, spate, față și brațe. Aceasta nu este o problemă de sănătate, ci una estetică ce necesită multă grijă și atenție.

Se știe că există pilozitatea abundentă, părul bogat. Dar, știați că există și pilozitatea excesivă? În acest caz, părul crește pe diferite părți ale corpului, precum gâtul, bărbia, pieptul, picioarele, spatele, membrele, abdomenul inferior, etc.

Această problemă are legătură și cu anumite caracteristici masculine, precum pierderea părului (chelirea). Însă aici vorbim despre hirsutism, o problemă ce le afectează pe femei. Este o afecțiune serioasă ce le împiedică pe acestea să aibă o viață fericită.

Pilozitatea excesivă manifestată prin fire crescute în piele

Pilozitatea corporală

Chiar dacă femeile se rad, folosesc ceară sau alte metode de a îndepărta pilozitatea nedorită, mai ales de pe picioare, din zona inghinală sau a axilelor, părul este prezent pe o bună parte a corpului (mai puțin pe palme, tălpi și mucoasa membranelor).

Firul de păr nu are glande sebacee și este format din capilare fibroase foarte scurte și subțiri (nu mai mult de 2 mm). Părul devine mai uscat atunci când crește în lungime și grosime din cauza acțiunii hormonului androgen.

Bărbații produc o cantitate mai mare de hormoni și, de aceea, aceștia au mai mult păr pe corp decât femeile. Însă anumite femei pot produce mai mult hormon androgen. Acestea vor avea firele de păr mai lungi, mai groase și mai închise la culoare.

Un alt factor ce determină dacă o femeie va suferi de hirsutism este moștenirea genetică. Foliculii de păr reacționează la diferiți hormoni, de exemplu la testosteron (un alt hormon masculin). Zona cea mai reactivă la acești hormoni este zona pubiană. De aceea, pilozitatea este mai dezvoltată în această regiune, atât la femei, cât și la bărbați. La fel se întâmplă și la subraț, unde părul este gros și dens.

Bărbații au firul de păr mai lung și mai gros în aceste zone: piept, spate și abdomen. Și femeile au păr în aceste zone, dar acesta este scurt, moale și fin, aproape invizibil sau palpabil. Însă, dacă producția de hormon androgen crește, părul devine mai gros și adesea capătă un aspect masculin.

Femeie ce scapă de pilozitatea excesivă

De ce crește nivelul hormonului androgen la unele femei? Acest lucru poate avea două cauza: hiperplazia congenitală a glandelor suprarenale (o boală genetică ce afectează glandele suprarenale și care duce la o producție mărită de hormoni, precum cortizolul) sau ovarele polichistice.

Hirsutismul poate fi provocat și de stres sau tensiune mintală, supraponderalitate și infertilitate.

Metode de a îndepărta pilozitatea nedorită

Hirsutismul nu mai este considerat o problemă medicală deoarece există mai multe tehnici de îndepărtare a părului de pe corp și tratamente de scădere a secreției anumitor hormoni. În plus, acesta este un segment al activității multor esteticieni.

Pilozitatea excesivă poate însă scădea stima de sine a femeilor. Aceasta le poate face să fie deprimate, neîncrezătoare și nu numai.

Dacă părul începe să crească în mod incontrolabil, pilozitatea excesivă poate fi cauzată de stres. Acesta poate determina creșterea secreției hormonale. Există hormoni ce pot contracara situația (cu prescriere medicală). Dacă pacienta nu vrea să urmeze un tratament medicamentos pentru hirsutism, atunci ea are nevoie de metode tradiționale de îndepărtarea părului.

Epilarea cu ceară

Aceasta este una dintre cele mai populare metode. Ceara se poate aplica acasă (cine vrea) sau la un salon de înfrumusețare. Îndepărtarea părului cu ceară are unele avantaje pe care alte tehnici nu le oferă. De exemplu, părul crește mai încet după epilare (între 4 și 5 săptămâni, în funcție de fiecare femeie).

Odată cu trecerea timpului, epilările repetate cu ceară slăbesc rădăcina firului de păr, acesta devenind mai rar și mai subțire. Dezavantajul este că procesul poate fi dureros, mai ales în zone precum cea inghinală. Pentru a ușura epilarea, se pot folosi tehnici de aplicare a benzilor de ceară.

Pilozitatea excesivă îndepărtată cu ceară

Aparatul de ras

Această metodă presupune epilarea cu un aparat de ras obișnuit sau electric. Acestea sunt asemănătoare cu cele pe care le folosesc bărbații (în unele magazine singura diferență este culoarea – roz pentru femei). Se crede că prin folosirea acestei tehnici părul va crește mai gros și mai închis la culoare, dar acest lucru nu a fost dovedit științific.

Partea bună este că această tehnică nu este dureroasă. Partea proastă, mai ales pentru cele care suferă de hirsutism, este că trebuie aplicată des, cel puțin o dată pe săptămână. Această metodă nu este recomandată pentru zonele sensibile, cum ar fi fața. Cel mai bine este să vă radeți sub duș, deoarece apa caldă vă deschide porii.

Pensarea

Această metodă de îndepărtare a părului nu este recomandată femeilor cu hirsutism deoarece este destinată folosirii ocazionale, pentru îndepărtarea câtorva fire de păr.

Epilarea cu laser

Această metodă se poate aplica în clinicile specializate. Poate fi o soluție ideală pentru femeile ce se confruntă cu pilozitatea excesivă. Epilarea cu laser poate fi însă foarte scumpă, iar rezultatele nu sunt garantate 100%.

Cremele epilatoare

Femeie afectată de pilozitatea excesivă

Aceasta este o alternativă simplă și nedureroasă pentru îndepărtarea părului. Pielea se poate însă irita în anumite situații. Înainte de a aplica această metodă, vă recomandăm să testați crema prin aplicarea unei cantități foarte mici pe o zonă mai puțin sensibilă. Dacă zona se înroșește, începe să ardă sau aveți mâncărimi, îndepărtați imediat crema și nu o mai folosiți niciodată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bode, D., Seehusen, D. A., & Baird, D. (2012, February 15). “Hirsutism in women”, American Family Physician, 85(4), 373-380
  • Alejandra Julia Giurgiovich, “Hirsutismo: diagnóstico diferenciales y tratamiento“, web https://www.gba.gob.ar/saludprovincia
  • Barrionuevo, P; Nabhan, M; Altayar, O; Wang, Z; Erwin, PJ; Asi, N; Martin, KA; Murad, MH (1 April 2018). “Treatment Options for Hirsutism: A Systematic Review and Network Meta-Analysis”. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
  •  Ekback, Maria Palmetun (2017). “Hirsutism, What to do?” International Journal of Endocrinology and Metabolic Disorders, 3 (3)
  • Bachelot, A. (2011). Hirsutismo: diagnóstico y conducta práctica. EMC-Tratado de Medicina, 15(2), 1-6. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1636541011710212
  • Aizpún, J. L., de Arriba Muñoz, A., & Longás, Á. F. (2011). Hiperplasia suprarrenal congénita. StAR, 450, P450c17. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/09_hiperplasia.pdf
  • Dra, P. T. S., Preisler, R. J., & Magendzo, N. A. (2013). Síndrome de ovario poliquístico. diagnóstico y manejo. Revista Médica Clínica Las Condes, 24(5), 818-826. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0716864013702293
  • Biondi, M., & Picardi, A. (1999). Psychological stress and neuroendocrine function in humans: the last two decades of research. Psychotherapy and psychosomatics, 68(3), 114-150. https://www.karger.com/Article/Abstract/12323
  • Gutiérrez Gómez, C., Ibarra, M. M., Sánchez, A. G., Rodríguez, A. V., Andrade Delgado, L., Romay, A. Á., … & Rodríguez, P. S. (2005). Depilation with laser. Cirugía Plástica, 15(1), 18-26. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDREVISTA=33&IDARTICULO=4719&IDPUBLICACION=603

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.