10 practici zilnice pentru a ajuta la reducerea schimbărilor climatice
 

10 practici zilnice pentru a ajuta la reducerea schimbărilor climatice, conform Națiunilor Unite

Schimbările climatice afectează sănătatea planetei și a locuitorilor săi. Mâncarea, transportul și energia pe care o folosim acasă sunt câțiva dintre factorii care influențează mediul. Cum putem proteja mediul în fiecare zi?
10 practici zilnice pentru a ajuta la reducerea schimbărilor climatice, conform Națiunilor Unite

Ultima actualizare: 26 februarie, 2023

Multe dintre acțiunile pe care le întreprindem în fiecare zi – în interiorul sau în afara casei – ajută la reducerea schimbărilor climatice. Organizația Națiunilor Unite (ONU) susține că cel puțin 65% din emisiile de gaze cu efect de seră sunt legate de ceea ce facem sau nu facem acasă.

Plecând de la această ipoteză, trebuie să reconsiderăm sarcinile casnice și practicile de consum, pentru ca acestea să nu devină o povară pentru criza climatică și pentru sănătate. Cum afectează situația de mediu oamenii? Care sunt treburile și obiceiurile care ar trebui transformate?

Ce sunt schimbările climatice și cum ne afectează?

ONU definește schimbările climatice ca modificări ale temperaturii și modelelor meteorologice pe termen lung. Potrivit instituției, încă din secolul al XIX-lea, intervenția umană predomină ca agent motor al acestor schimbări prin arderea combustibililor fosili.

Aceste variații dăunează mediului, ceea ce se evidențiază —de exemplu— prin lipsa apei potabile, dezastrele naturale și scăderea producției de alimente, după cum relatează Manos Unidas.

În ceea ce privește bunăstarea umană, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) leagă urgența climatică de decesele cauzate de fenomene meteorologice extreme, printre care enumeră inundațiile, valurile de căldură și furtunile.

Organizația Pan Americană a Sănătății menționează alergenii, bolile respiratorii și bolile transmise prin vectori, apă și alimente ca efecte indirecte, pe lângă consecințele socioeconomice, cum ar fi insecuritatea alimentară, vulnerabilitatea grupurilor și strămutarea forțată.

Ca o alternativă pentru atenuarea daunelor, OMS susține sugestia Grupului Interguvernamental de Experți în Schimbări Climatice, îndemnând la limitarea creșterii temperaturii la cel puțin 1,5 °C, scara ideală pentru a preveni efecte catastrofale asupra sănătății.

Prin următoarele obiceiuri zilnice, contribuiți la reducerea schimbărilor climatice

Raportul 2022 Emissions Gap subliniază urgența de a ține încălzirea globală sub 2 °C, reducând emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030.

1. Nu irosiți energie

În fiecare zi, puteți să faceți ceva cu impact asupra mediului. Ori de câte ori utilizați mai puțin curent, favorizați eficiența energetică. Metodele de economisire a energiei electrice la domiciliu au de-a face cu înlocuirea becurilor incandescente cu LED-uri, scăderea temperaturii ambientale pe timpul iernii și achiziționarea de electrocasnice cu consum redus.

Consumul de apă de la robinet
Utilizarea responsabilă a apei este una dintre principalele măsuri pentru a ajuta la reducerea schimbărilor climatice.

2. Alegeți legumele

Alimentele vegetale înseamnă mai puțină risipă de energie, pământ și apă, ceea ce se traduce prin emisii scăzute de gaze cu efect de seră. Luați în considerare o dietă mixtă, care include leguminoase, fructe și legume.

Un experiment prezentat de National Geographic sugerează faptul că aportul redus de carne roșie și procesată, precum și dublarea consumului de fructe și legume, oferă beneficii sănătății și mediului.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au schimbat dieta unui grup de americani (2000 kcal/zi). Ei au stabilit că mâncatul sănătos reduce contaminarea cu 222 – 826 kg de gaze. În plus, reduce riscul de infarct miocardic, diabet de tip 2 și cancer colorectal cu 20% – 40%.

3. Faceți duș cu apă caldă, nu fierbinte

Fundația pentru Apă susține temperatură mai scăzută a apei la duș reduce emisiile de gaze. Spălarea vaselor sau a hainelor cu apă rece este un punct în favoarea ecologiei.

4. Uscați hainele în aer liber

Folosirea uscătorului de rufe este contraproductivă, având în vedere consumul de energie și faptul că unele dintre aceste dispozitive funcționează cu metan, un gaz foarte puternic. Organizația non-profit Te Protejo susține că uscarea în aer liber este cea mai bună metodă, deoarece nu necesită energie electrică și prelungește durata de viață a articolelor de îmbrăcăminte.

5. Reciclați pentru a reduce schimbările climatice

Reciclarea este o metodă de protecție a climei. În toate etapele lanțului de producție se irosește energie.

Fundația pentru Apă definește reciclarea ca fiind recuperarea materiei prime reutilizabile pentru fabricarea de noi produse, promovarea economiei circulare și reducerea gunoiului. Cumpărarea produselor la mâna a doua este, de asemenea, o modalitate de a recicla și de a ajuta planeta.

6. Nu irosiți mâncarea

Compostați resturile de mâncare. Forumul mondial pentru conservare leagă risipa alimentară de risipa de apă și energie care au fost folosite pentru cultivare, recoltare, ambalare și transport. În gropile de gunoi, deșeurile putrezesc și degajă metan.

7. Selectați produse ecologice

Ați observat o etichetă cu stea albastră pe aparatele electrice? Este sigiliul Energy Star, care înseamnă economie și protecția mediului. Pe site-ul oficial, furnizorul indică faptul că oferă 50 de tipuri de produse, care includ electrocasnice, dispozitive de iluminat și articole pentru birou și locuință.

8. Treceți la o mașină electrică

Un articol al Băncii Mondiale subliniază faptul că, în Statele Unite, China și Europa, vehiculele electrice sunt acceptate ca alternativă pentru reducerea schimbărilor climatice.

DiarioMotor a comparat emisiile de CO2 de la mașinile electrice și pe benzină. Cele electrice, pe distanța de 195.000 de kilometri, au eliberat în atmosferă 8.785 kg de dioxid de carbon. Cele pe benzină — pe același traseu — au eliminat 48.216 kg de CO2. Diferența este semnificativă.

9. Când puteți, mergeți pe jos

Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite subliniază faptul că arderea combustibililor fosili pentru transport este una dintre principalele activități umane care emite CO2. Mersul pe jos sau cu bicicleta reduce poluarea și are beneficii pentru sănătate.

Când distanțele sunt foarte mari, mersul cu autobuzul sau trenul este opțiunea potrivită. Ideea este să călătorim cât mai puțin cu mașina. Dacă nu puteți să faceți acest lucru, încercați să împărțiți vehiculul cu alte persoane pentru a decongestiona străzile și a reduce emisiile de gaze.

Mersul pe jos ajută la reducerea schimbărilor climatice
Mersul pe jos diminuează efectele poluării.

10. Reglați termostatul

Reglarea răcirii și încălzirii ajută la reducerea schimbărilor climatice; ambele servicii constituie cea mai mare parte a cheltuielilor energetice din locuință.

Organizația Națiunilor Unite recomandă setarea termostatului mai jos iarna și mai sus vara. Astfel, factura de energie electrică va fi mai mică.

Promovați acțiuni pentru reducerea schimbărilor climatice

O metodă valoroasă de reducere a schimbărilor climatice este promovarea acțiunilor responsabile. Discutați cu cei apropiați despre relevanța adoptării obiceiurilor de protecție a mediului.

Schimbările stilului de viață acasă și în comunități servesc drept catalizator pentru transformare. Acum că știți care sunt practicile benefice, veți acționa pentru bunăstarea planetei?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.