Logo image
Logo image

Prietenia cu fostul iubit - idee bună sau rețetă pentru dezastru?

5 minute
De ce oare vrea „fostul” să fim prieteni? Descoperă posibilele motive în rândurile de mai jos.
Prietenia cu fostul iubit - idee bună sau rețetă pentru dezastru?
Ultima actualizare: 13 septembrie, 2018

Nu contează dacă ai fost tu sau el cel care a decis să pună punct relației. Tot te va surprinde dacă va dori să rămâneți prieteni și să mai ieșiți împreună ocazional, ca simpli amici. Este oare prietenia cu fostul iubit o idee bună? Îți oferim câteva argumente în articolul ce urmează.

Prietenia cu fostul iubit – mit sau realitate?

Some figure

Poate ai văzut scena asta într-un film sau ai citit într-o carte, dar în viața de zi cu zi nu se întâmplă prea des. Prietenia cu fostul iubit nu pare o idee realistă. De ce?

Ei bine, pentru că sunt destul de multe sentimente la mijloc și cel mai probabil unul dintre voi (dacă nu chiar amândoi) va fi rănit în cele din urmă. Chiar dacă v-ați despărțit în mod amiabil sau în condiții destul de bune, este destul de dificil să transformați acea relație în una de prietenie. Desigur, există și excepții, dar în general este greu să menții o astfel de relație timp îndelungat.

Te poți întreba: dacă nu mai este afecțiune sau pasiune între noi, poate rezista o relație de prietenie? Este destul de complicat și totul depinde de la caz la caz.

Însă poate amândoi sunteți mulțumiți de această întorsătură a lucrurilor. Dacă nu există un conflict atunci când un nou partener apare în peisaj, poate că prietenia cu fostul iubit este o idee bună.

De ce vrea fostul să rămânem prieteni?

Cu siguranță ți-a atras atenția când ți-a spus că vrea să rămâneți prieteni. Oricare ar fi fost motivul pentru care ați încheiat relația, ție nu ți-a venit această idee. Așa că, de ce își el dorește acest lucru?

Cum nu putem intra în mintea lui pentru a vedea clar motivele unei astfel de propuneri, putem doar specula ce anume l-a determinat să vrea să păstreze legătura cu tine.

1. Din vinovăție

Some figure

Se aplică atunci când el este cel care te-a părăsit. Poate se simte vinovat că a pus punct relației sau pentru starea ta de spirit în urma despărțirii.

Îți poți da seama dacă este o propunere venită din sentimentul de vinovăție. După îndelungi explicații și scuze pentru a motiva despărțirea, îți va recita clasicul „putem rămâne prieteni” fără prea mare convingere.

2. Din obișnuință

Some figure

Când suntem într-un cuplu, ne obișnuim cu persoana de lângă noi. Iar absența acesteia este lucrul care ne afectează și ne rănește cel mai mult. Este crunta realitate, chiar când noi am decis că trebuie să ne vedem de drum.

Dacă fostul iubit îți spune că vrea să rămâneți prieteni, acest lucru poate fi din cauză că nu își poate imagina viața fără tine. 

Totuși, fii atentă, pentru că aceasta este o sabie cu două tăișuri. La început te va suna mai mult sau poate veți petrece timpul împreună la cină sau la cafea. Dar după ce dă de gustul vieții de burlac, întâlnirile cu siguranță se vor rări considerabil și, în cele din urmă, vor înceta.

3. Datorită posibilității de a vă împăca

Some figure

Atunci când despărțirea a fost ideea ta, el va căuta orice mijloace de a fi prin preajmă.

Dacă sunteți prieteni, acest lucru îi va întări speranța (sau iluzia) că într-o zi vă veți împăca. Dacă va fi corect și drăgăstos, poate îl vei accepta din nou ca și partener. Cum știi dacă acesta este cazul de față?

În primul rând, va fi cel mai minunat iubit din lume! Tot ce ai spus vreodată că nu îți place la el, va corecta, tot ce ți-ai dorit vreodată, va face. Nu va trece niciodată peste cuvântul tău, te va flata și lăuda cu fiecare ocazie. Va recrea perioada voastră de început, atunci când v-ați îndrăgostit.

4. Din cauza singurătății

Trebuie să fii foarte atentă la tendința lui de a fi în preajma ta din singurătate. În acest caz, prietenia cu fostul iubit ascunde în spatele ei o nesănătoasă dorință de a te recupera și a fi dependent de tine.

Dacă nu pare să aibă alți prieteni, dacă te sună în miez de noapte, plânge sau este tot timpul trist, acest lucru poate fi un semnal de alarmă al faptului că nu poate suporta singurătatea.

Mai mult decât prietenia ta, un astfel de om are nevoie de ieșiri în colectivitate. Trebuie să cunoască oameni noi, să participe la petreceri sau întruniri și să se implice în diverse activități de grup.

5. Pentru distracție

Some figure

Mare atenție la acest motiv, poate cel mai periculos dintre toate. Fostul iubit vrea să fiți prieteni, dar în realitate are nevoie de anumite avantaje pe care i le oferă această prietenie (de exemplu, o partidă ocazională de sex).

Aceasta este o combinație de mai mulți factori: nu vrea să fie singur, poate îi place compania ta, poate se simte vinovat pentru acțiunile din trecut… Adevărul este că se va juca cu sentimentele tale și te va răni destul de mult. 

Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să o rupi definitiv cu el, pentru a avea liniște și pace. Nu îi mai răspunde la mesaje sau la telefon, nu mai da curs invitațiilor lui de a merge la el acasă sau oriunde altundeva.

Trebuie să te faci respectată în fața lui.

6. Din interes

Some figure

Există și această variantă. Dacă fostul iubit vrea să mențineți prietenia, poate își dorește să profite de pe urma ta. Și asta depinde de ce anume consideră el că ai de oferit: bani, o poziție bună la serviciu, un statut social sau o casă de vacanță unde se poate distra și el.

Învață să recunoști momentele în care acționează din interes. Dacă nu suportă schimbările de situație sau te sună doar când are nevoie de ceva, atunci înseamnă că prietenia cu fostul iubit este doar pentru ca el să poată profita de tine.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • García-Sánchez, P. V., Guevara-Martínez, C., Rojas-Solís, J. L., Peña-Cárdenas, F., & González Cruz, V. G. (2017). APEGO Y CIBER-VIOLENCIA EN LA PAREJA DE ADOLESCENTES. International Journal of Developmental and Educational Psychology. Revista INFAD de Psicología.2(1), 541. https://doi.org/10.17060/ijodaep.2017.n1.v2.879
  • Oliva, A. (2004). Estado actual de la teoría del apego. … de Psiquiatría y Psicología Del Niño y …. Retrieved from http://chitita.uta.cl/cursos/2012-1/0000636/recursos/r-9.pdf
  • Valle, L., & Moral, M. de la V. (2017). Dependencia emocional y estilo de apego adulto en las relaciones de noviazgo en jóvenes españoles. Revista Iberoamericana de Psicología y Salud9(1), 27. https://doi.org/10.23923/j.rips.2018.01.013
  • Rodríguez de Medina Quevedo, I. La dependencia emocional en las relaciones interpersonales. Reidocrea, 2: 143-148 (2013). [http://hdl.handle.net/10481/27754]

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.