Reducerea carbohidraților în curele de slăbire - Doza de Sănătate
 

Reducerea carbohidraților în curele de slăbire

Reducerea carbohidraților din alimentație te ajută să pierzi în greutate mult mai ușor și să previi mai multe probleme de sănătate. Nu este vorba despre eliminarea grăsimilor, ci despre alegerea celor potrivite.
Reducerea carbohidraților în curele de slăbire
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ești una dintre persoanele care se gândesc întotdeauna cum să scadă câteva mărimi la haine? Te concentrezi doar pe cantitatea de grăsime pe care o mănânci, fără să iei în considerare alte aspecte? Dacă răspunsurile tale la aceste întrebări sunt pozitive, citește în continuare pentru a afla informații importante despre reducerea carbohidraților în curele de slăbire.

Vei fi surprins/-ă să descoperi că multe dintre problemele tale vor fi rezolvate doar prin reducerea aportului de carbohidrați. Cel mai important este să înțelegi că nu trebuie să elimini complet carbohidrații, ci doar să-i alegi pe cei mai sănătoși.

Reducerea carbohidraților în curele de slăbire

1. Dietele cu un aport scăzut de carbohidrați luptă contra obezității severe

Dacă te confrunți cu greutatea în exces, trebuie să știi că reducerea carbohidraților te poate ajuta să pierzi aproximativ 5 kilograme în 6 luni. Această cifră poate părea foarte scăzută pentru anumite persoane. Însă obezitatea severă este o problemă greu de combătut, iar ieșirea din acest ciclu îți poate reduce considerabil problemele de sănătate, cum ar fi:

  • Diabetul
  • Sindromul metabolic

S-a dovedit științific că persoanele care suferă de obezitate severă și apelează la reducerea carbohidraților în curele de slăbire se bucură de:

  • Scăderea nivelului de trigliceride
  • Îmbunătățirea rezistenței la insulină
  • Menținerea glicemiei în limite normale

În ceea ce privește pierderea în greutate, atunci când comparăm persoanele ce urmează o dietă cu aport scăzut de grăsimi și persoanele cu o dietă cu un aport scăzut de carbohidrați, putem observa:

  • În cazul celor au ales să renunțe la grăsimi, scăderea în greutate este de 1,9 – 4,2 kg în 6 luni.
  • În cazul celor care urmează dieta low-carb (dieta cu aport redus de carbohidrați), scăderea în greutate este de 5,8 – 8,6 kg în 6 luni

2. Dietele low-carb au efect în cazul adolescenților supraponderali

Reducerea carbohidraților în curele de slăbire are efectele scontate

Știm că este important să ne menținem în permanență o greutate sănătoasă. Copiii și adolescenții ar trebui să aibă o greutate normală, pentru a evita apariția problemelor de sănătate de la o vârstă fragedă.

În cadrul unui studiu realizat în anul 2000, s-a dovedit că o dietă bazată pe reducerea carbohidraților scade masa corporală și riscul apariției problemelor cardiovasculare la adolescenții obezi. Acest studiu s-a derulat pe parcursul a 12 săptămâni, iar rezultatele au fost surprinzătoare: în medie, participanții au pierdut în greutate aproximativ 9 kilograme.

Este esențial să ținem cont de faptul că, în cazul adolescenților, realizarea acestor schimbări este foarte importantă în ceea ce privește sănătatea emoțională. Prin obținerea unei greutăți sănătoase, îți crești, de asemenea, respectul și încrederea în sine.

Această dietă trebuie să fie însoțită și de o educație în ceea ce privește nutriția, pentru ca tinerii să dobândească obiceiuri alimentare corecte.

3. Reducerea carbohidraților în curele de slăbire îmbunătățește starea de spirit

Familie adunată la masă

Ai observat cum te simți atunci când nu ești în formă? Cazi frecvent în depresie și nu știi de ce? Ei bine, află că a fost dovedit științific faptul că dietele low-carb:

Este important să ținem cont de faptul că tot ceea ce mâncăm are o anumită influență asupra reacțiilor chimice ce au loc la nivel cerebral. Așa cum ciocolata îți produce euforie și fericire, carbohidrații procesați îți induc o stare de tristețe.

Un alt studiu a descoperit faptul că reducerea carbohidraților din dietă poate îmbunătăți agilitatea mintală. Așadar, capacitatea ta de a gândi și de a reacționa va fi cu mult îmbunătățită.

Câteva recomandări cu privire la alegerea carbohidraților consumați

Femeie care studiază reducerea carbohidraților în curele de slăbire

Nu uita că trebuie să incluzi anumiți carbohidrați în dieta ta zilnică. Dacă nu faci acest lucru, în scurt timp te vei confrunta cu o senzație de epuizare.

O dietă sănătoasă trebuie să includă o cantitate moderată de carbohidrați. O greșeală des întâlnită în rândul persoanelor care vor să slăbească este evitarea tuturor tipurilor de carbohidrați.

  • Este important să combini carbohidrații cu fibre de înaltă calitate. Cele mai bune opțiuni sunt cerealele integrale, legumele și fructele. În medie, ar trebui să consumi aproximativ 18 grame de fibre zilnic pentru a-ți ajuta organismul să proceseze carbohidrații.
  • Cere-i medicului nutriționist să te învețe cum să numeri carbohidrații și să-ți spună care este cantitatea pe care o poți consuma zilnic. Calculele nu sunt deloc dificile, dar la început ai nevoie de puțină îndrumare.

Acum ai aflat: reducerea carbohidraților ingerați este mai importantă decât evitarea grăsimilor atunci când vrei să pierzi în greutate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mobbs, C. V., Mastaitis, J., Isoda, F., & Poplawski, M. (2013). Treatment of diabetes and diabetic complications with a ketogenic diet. In Journal of Child Neurology. https://doi.org/10.1177/0883073813487596ç
  • Andersen, C. J., & Fernandez, M. L. (2013). Dietary strategies to reduce metabolic syndrome. Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders. https://doi.org/10.1007/s11154-013-9251-y
  • McGuinness, O. P., & Shiota, M. (2017). Carbohydrate metabolism. In The Clinical Chemistry of Laboratory Animals, Third Edition. https://doi.org/10.1201/9781315155807
  • Li, Y., Hruby, A., Bernstein, A. M., Ley, S. H., Wang, D. D., Chiuve, S. E., … Hu, F. B. (2015). Saturated Fats Compared with Unsaturated Fats and Sources of Carbohydrates in Relation to Risk of Coronary Heart Disease A Prospective Cohort Study. Journal of the American College of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2015.07.055

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.