Relația dintre ficat și durerile de cap
 

Relația dintre ficat și durerile de cap

Ameliorarea stresului și anxietății poate contribui la îmbunătățirea sănătății hepatice și emoționale. Cum influențează ficatul cefaleea?
Relația dintre ficat și durerile de cap

Ultima actualizare: 20 ianuarie, 2022

Durerile de cap și migrenele sunt probleme de sănătate cu origini foarte variate, prin urmare există multe cauze posibile. De obicei, identificăm mulți factori, dar există unul care este adesea trecut cu vedere: disconfortul digestiv și hepatic. Care este relația dintre ficat și durerile de cap?

Care este legătura dintre ficat și durerile de cap?

Când ficatul funcționează corect, ne bucurăm de o calitate optimă a vieții. Totuși, uneori apar probleme digestive și diverse neplăceri, ce provoacă oboseală și alte simptome ce includ dureri de cap.

Ce legătură există între ficatul bolnav și durerile de cap recurente? Ficatul este un organ care intervine în multe procese și care facilitează echilibrul întregului organism.

Medicii naturiști, homeopații și specialiștii din lumea medicinei alternative susțin că, atunci când ficatul nu funcționează corespunzător, apar dureri intense și intermitente de cap în zona tâmplelor sau la ceafă.

Legătura dintre ficat și durerile de cap

 

Adesea credem că aveam de-a face cu cefaleea tensională. Totuși, cefaleea este însoțită de durere abdominală și de o senzație de plenitudine. Există și  disconfort intestinal, care este însoțit de gust amar, limbă albicioasă sau gălbuie și greață.

Apar și insomnia și dificultățile la trezire. La femei, sindromul premenstrual are simptome mai intense.

De obicei, durerile de cap apar atunci când ficatul este intoxicat sau bolnav. Din acest motiv, ficatul nu își îndeplinește în mod adecvat funcția și nu poate trimite energia necesară către cap și extremități. Prin urmare, apar durerea și oboseala.

Cum să ai grijă de ficat și să eviți durerile de cap?

Persoană care refuză alcoolul

1. Elimină băuturile alcoolice

Elimină consumul de alcool, ce provoacă și deshidratare și dureri de cap. Acordă prioritate apei simple și băuturilor naturale, cum ar fi sucurile, ceaiurile din plante și smoothie-urile.

2. Reglează-ți dieta

Următoarele recomandări te pot ajuta să-ți îmbunătățești dieta și să ai grijă de sănătatea hepatică. Sunt doar recomandări și nu un substitut pentru mersul la medic sau nutriționist:

  • Mănâncă legume și fructe proaspete.
  • Redu consumul de grăsimi trans și saturate, prăjeli, zahăr, sare și produse industriale și ultraprocesate.
  • Menține un consum moderat de cafea și ceai.
  • Evită să consumi cantități mari de alimente: cel mai bine este să mănânci mai puțin de mai multe ori pe zi, fără a sări peste nicio masă principală.
  • Acordă prioritate alimentelor vegetale și cerealelor integrale.

3. Ai grijă de sănătatea mintală

Obiceiurile de viață influențează direct sănătatea ficatului și a minții. Dedică cel puțin o jumătate de oră pe zi pentru a face mișcare, pentru a-ți curăța mintea de griji și pentru a-ți spori sănătatea și bunăstarea fizică. Este suficient să mergi la plimbare sau să alergi aproximativ 30 de minute pe zi.

Exemplu de dietă pentru a evita durerile de cap

Folosind aceste alimente, poți avea grijă de ficat și evita durerile de cap asociate cu acest disconfort. Pentru mai multe informații și o dietă care se potrivește nevoilor tale specifice, consultă medicul sau nutriționistul.

Dietă pentru ficat sănătos

 

1. Mic dejun

  • Un pahar cu apă caldă și sucul obținut dintr-o jumătate de lămâie
  • O felie de pâine integrală cu fulgi de ovăz și gem de afine (fără zahăr)
  • O jumătate de măr și două nuci

2. Între mic dejun și prânz

  • Un măr sau o pară
  • O cană de suc natural de fructe sau o infuzie de mentă
  • O felie de pâine din grâu integral prăjită cu câteva picături de ulei de măsline

3. Prânz

  • Legume la grătar: de exemplu, broccoli sau varză de Bruxelles
  • Pește alb la grătar
  • Un castron mic de papaya tăiată cubulețe

4. Gustare

  • Un pahar de apă cu fulgi de ovăz și câteva căpșuni

5. Cină

  • Anghinare fierte cu puțin ulei de măsline și oțet
  • Orez brun fiert cu ulei de măsline, sare și dafin
  • 1 kiwi

6. Cu o oră înainte de a merge la culcare

  • O infuzie de melisa, mentă sau cimbru

Alte recomandări

Dacă ai îndoieli cu privire la sănătatea ficatului, consultă medicul de familie. Acesta îți va face un control și îți va spune ce aspecte ale vieții trebuie să îmbunătățești.

Nu uita că o modalitate de a păstra starea generală de bine a corpului este să adopți o dietă sănătoasă și echilibrată. Hidratează-te și creează-ți o rutină zilnică de exerciții fizice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.