Remedii naturale pentru furuncule

· 1 octombrie 2015

Dureroasele furuncule reprezintă o afecțiune a pielii care apare atunci când foliculii de păr se infectează. Aceste leziuni nu sunt grave, dar pot fi foarte dureroase, întrucât zona afectată se irită uneori extrem de tare. Aceste coșuri mari sunt foarte comune și pot apărea în oricare parte a corpului, dar zonele cele mai afectate de furuncule sunt axilele, fesele, umerii și interiorul coapselor.

Care sunt cauzele pentru care apar furuncule?

Aceste furuncule apar la început ca niște punctulețe roșii ușor dureroase. Dar, pe măsura trecerii timpului, durerea se intensifică și coșul se mărește ca urmare a inflamației.

Cele mai multe furuncule rezultă în urma unei infecții bacteriene (în special Staphylococcus aureus), dar acesta nu este singurul motiv pentru care se formează. Iată care sunt celelalte posibile cauze:

 • Infectarea sângelui
 • Diabet
 • Igienă necorespunzătoare
 • Alimentație precară

Remedii naturale pentru furuncule

furuncule

 • Aplică pe furuncule o porțiune mică din membrana care se găsește în coaja de ou.
 • Prepară o cataplasmă din morcov crud ras și câțiva germeni de grâu. Aplică amestecul direct pe furuncule și acoperă cu o cârpă curată.
 • Aplică niște comprese cu apă fierbinte de cel puțin trei ori pe zi. După ce aceste furuncule se sparg, continuă tratamentul până elimini tot puroiul.
 • Adaugă într-un vas o lingură de miere de albine, o lingură de drojdie de bere și una de făină de grâu. Amestecă bine până obții o pastă fină și aplic-o pe zona afectată. Acoperă cu o cârpă și lasă amestecul să acționeze pe timp de noapte. 
 • Te confrunți cu această problemă în mod frecvent? Dacă da, fierbe 80 de grame de urzică într-un litru de apă și bea lichidul în trei porții egale pe parcursul zilei. Această infuzie curăță organismul și sângele.

Alte recomandări

Nu sparge furuncule!

Un furuncul este o leziune delicată și este periculos să exerciți o presiune asupra ei, întrucât permiți bacteriilor să se infiltreze în sânge, răspândind infecția în alte părți ale corpului (septicemie). Dacă furunculul este localizat pe buze sau pe nas, este riscant să îl spargi, deoarece infecția poate ajunge chiar și la creier (meningită). 

Zona afectată trebuie menținută curată

Rana

Este foarte important să menții curată întreaga zonă din jurul furuncului. Spală acea regiune cu o bucată de vată sau un disc demachiant în care ai îmbibat puțin spirt pentru frecții sau iod. Curăță zona de cel puțin trei sau patru ori pe zi. Nu te curăța când îți faci baie în cadă, ci când îți faci duș, pentru a nu infecta și alte părți ale corpului sau alte persoane.

Când cureți furuncule, folosește mănuși adecvate, dar indiferent dacă le folosești sau nu, nu uita să te speli foarte bine pe mâini după ce ai curățat zona afectată, precum și înainte de a găti, pentru a nu răspândi infecția.

Semne care te avertizează că trebuie să te prezinți la medic

Furuncule

Dacă tratezi furuncule și te confrunți cu unul dintre următoarele simptome, trebuie să te prezinți la medic cât mai curând, întrucât aceste semne indică faptul că infecția se extinde:

 • Furunculul este înconjurat de o zonă mare roșie.
 • Ganglionii limfatici din apropierea furuncului sunt dureroși.
 • În zona din jurul furuncului apare o linie roșie care se îndepărtează de acea regiune.

Ține minte…

Un furuncul nu este o problemă gravă, dar poți să iei anumite măsuri de precauție pentru a te asigura că această afecțiune nu se extinde, nu se agravează și nu se transformă într-o infecție care necesită un tratament specializat.

Sperăm că ți-a plăcut acest articol despre remedii pentru furuncule!