Rozmarinul – utilizări medicinale și culinare

· 21 mai 2016
Poți obține un dressing pentru salate și pâine delicios dacă amesteci câteva frunze de rozmarin cu alte plante și puțin ulei.

Rozmarinul este o plantă cu numeroase proprietăți benefice pentru sănătate. Acesta poate îmbunătăți digestia și circulația sanguină, este un aliment energizant și acționează ca un antioxidant incredibil.

În articolul de azi îți vom prezenta cele mai importante beneficii medicinale ale rozmarinului, precum și câteva moduri inedite de a consuma acest ingredient. Ceaiuri, uleiuri esențiale și mierea infuzată cu rozmarin sunt doar câteva dintre variantele pe care le avem la dispoziție.

Ce proprietăți benefice oferă rozmarinul?

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) oferă următoarele beneficii pentru sănătate:

  • Îmbunătățește circulația
  • Este un antioxidant puternic
  • Îmbunătățește digestia și previne balonarea, gazele intestinale și hiperaciditatea gastrică
  • Ameliorează crampele menstruale și simptomele asociate acestora (migrene, retenție de apă, etc.)
  • Susține sănătatea ficatului și a vezicii biliare, fiind un remediu excelent pentru icter
  • Grație conținutului său bogat de fier, este util în tratarea anemiei
  • Poate reduce nivelul de colesterol din sânge
  • Poate încetini evoluția bolilor degenerative
  • Poate fi utilizat pentru a trata toxiinfecțiile alimentare
Rozmarinul este o plantă uimitoare

Ceaiul de rozmarin

Ceaiul preparat din frunze de rozmarin este una dintre cele mai simple și necostisitoare modalități de a profita de beneficiile oferite de această plantă. Este indicat să consumi această băutură după masă, pentru a-ți îmbunătăți digestia.

Cum se prepară?

  • Dă în clocot o cană (200 ml) de apă, apoi adaugă o linguriță de frunze de rozmarin și lasă amestecul să fiarbă timp de trei minute.
  • Oprește focul, acoperă ibricul și lasă amestecul să infuzeze timp de cinci minute.
  • Strecoară infuzia și bea.

Tinctura de rozmarin

Tinctura de rozmarin este un remediu antic împotriva inflamațiilor ce produc crampe și amorțeală, putând stimula circulația sanguină (un beneficiu semnificativ dacă ai varice sau celulită, de pildă). Poți folosi această tinctură pentru a-ți face masaj.

Cum se prepară?

  • Ai nevoie de un recipient de sticlă etanș.
  • Umple recipientul cu tulpini de rozmarin, de preferință proaspăt tăiate. Este indicat să prepari acest remediu atunci când planta a înflorit.
  • Umple recipientul cu alcool pentru frecție de 96 de grade (poate fi achiziționat din farmacii).
  • Închide capacul și lasă mixtura să stea timp de 15 zile într-un loc răcoros și întunecat.
  • Agită mixtura pentru scurt timp, o dată pe zi.
  • După ce s-au scurs cele 15 zile, strecoară lichidul și depozitează-l într-un recipient de sticlă etanș opac. Ține-l într-un loc răcoros și întunecat.
Rozmarinul poate fi folosit pentru a prepara ulei medicinal

Uleiul esențial de rozmarin

Uleiul esențial de rozmarin este o modalitate necostisitoare de a beneficia de toate beneficiile incredibile pe care rozmarinul ni le oferă. Acesta este benefic pentru păr deoarece îmbunătățește circulația sanguină la nivelul scalpului, prevenind astfel căderea părului.

Pentru a utiliza uleiul de rozmarin, adaugă câteva picături șamponului tău obișnuit și spală-te pe cap ca de obicei. Dacă vrei, poți să amesteci câteva picături de ulei esențial de rozmarin cu ulei de nucă de cocos și să-ți masezi scalpul cu amestecul obținut. Lasă-l să acționeze timp de 30 de minute, apoi spală-te pe cap.

Mierea de rozmarin

Mierea de rozmarin este produsă atunci când albinele polenizează florile acestei plante. Ideal, ar trebui să încercăm să consumăm numai miere pură și neprocesată, cu o textură bogată și o culoare clară.

Mierea de rozmarin combină proprietățile medicinale a două produse naturale minunate. Este un remediu naturist util pentru:

  • Eliminarea mucusului
  • Facilitarea digestiei
  • Revitalizarea
  • Ameliorarea simptomelor produse de artrita reumatoidă
  • Reglarea sistemului nervos
  • Tratarea bolilor respiratorii
  • Stimularea sistemului imunitar
  • Relaxarea minții
Rozmarinul și mierea sunt o combinație minunată

Rozmarinul și utilizările sale gastronomice

Rozmarinul este o plantă des utilizată în bucătăria mediteraneeană. Poate fi inclusă cu ușurință în rețetele italienești, conferind un gust special unor preparate precum focaccia.

Combinând câteva crenguțe de rozmarin cu ulei de măsline, vei obține o garnitură delicioasă. Dacă vrei, poți adăuga și usturoi și alte plante. Depozitează amestecul într-un recipient etanș, iar în scurt timp gustul uleiului va deveni cu adevărat unic.

Rozmarinul are totuși o aromă ce poate fi foarte intensă, motiv pentru care nu este indicat să utilizăm acest ingredient în cantități excesive.