Secrețiile albe și cremoase: cauze și tratament
 

Secrețiile albe și cremoase: cauze și tratament

Prezența secrețiilor vaginale alb-crem poate fi alarmantă. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor este vorba despre modificări normale ale ciclului menstrual.
Secrețiile albe și cremoase: cauze și tratament
Mariel Mendoza

Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 12 noiembrie, 2023

De obicei, scurgerile albe și cremoase nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Ele apare ca urmare a modificărilor care au loc în timpul ciclului menstrual. Cu toate acestea, uneori secrețiile albe și cremoase pot fi semnul unei probleme de sănătate.

Secrețiile vaginale sunt normale. Problema apare atunci când există modificări vizibile de culoare, textură și miros. Dacă aceste schimbări apar concomitent cu alte simptome, precum mâncărime, arsuri sau iritații, este timpul să mergeți la medic.

Secrețiile sau scurgerile vaginale

Glandele din vagin și colul uterin secretă cantități mici de lichid în fiecare zi. Acestea părăsesc corpul și se numesc generic „secreții vaginale”. În mod normal, sunt deschise la culoare și au un miros subtil.

Funcția acestor fluide este de a lubrifia vaginul, de a-l curăța, de a elimina celulele vechi și de a preveni infecțiile. Ele creează un mediu acid în zonă, ceea ce duce la eliminarea agenților infecțioși.

Se estimează că aproape toate femeile secretă aproximativ o linguriță de lichide vaginale pe zi. Cantitatea crește după ovulație. Culoarea variază între transparent, galben, alb sau chiar puțin maro. Acest lucru este dependent de ciclul menstrual și este considerat normal.

Femeie care experimentează secrețiile albe
Culoarea secrețiilor vaginale este adesea transparentă sau albă. Chiar și așa, tonul poate varia puțin pe parcursul ciclului menstrual.

Secrețiile vaginale albe și cremoase

După ovulație, secrețiile vaginale sunt alb-crem. Acest lucru are loc aproximativ la mijlocul ciclului menstrual. După cum am menționat mai sus, este un semn de fertilitate intermediară.

La începutul ciclului, există o secreție albă cu o textură mai puțin cremoasă. De fapt, de multe ori devine galbenă și are un aspect uscat. Aceasta este cea mai puțin fertilă fază a ciclului.

Când are loc ovulația, secreția devine mai transparentă și mai elastică. Aceasta corespunde stadiului cu cea mai mare fertilitate. După aceea, apare fluxul alb și cremos.

Aceste modificări ale aspectului nu ar trebui să vă îngrijoreze, deoarece sunt normale. Dacă modificările sunt semnificative și, mai ales, dacă sunt însoțite de iritație, mâncărime, miros urât sau orice alt simptom, este necesar să consultați medicul.

Principalele cauze ale secrețiilor albe și cremoase

Secreția alb-crem înainte de menstruație este normală. Are acest aspect deoarece conține mai multe globule albe, celule moarte și bacterii decât în alte perioade ale lunii. Este un mecanism natural de curățare a zonei.

Un alt motiv comun pentru care apare este sarcina (creșterea nivelurilor hormonale). Producția de lichide crește pentru a proteja uterul.

În anumite cazuri, secreția albă și cremoasă poate apărea și în timpul sau după actul sexual. Este posibil ca aceasta să fie rezultatul lubrifierii vaginului în timpul actului sexual, al ejaculării feminine sau al apropierii de menstruație.

Secreția alb-crem: când este anormală?

Ca regulă generală, atunci când scurgerea albă și cremoasă are un miros urât, înseamnă că există o problemă de sănătate. La fel se întâmplă și dacă există și alte manifestări clinice, precum mâncărime, iritație sau roșeață a zonei vaginale.

Acesta este aproape întotdeauna un semn de candidoză, o infecție fungică. Secreția este asemănătoare cu brânza de vaci.

Vaginoza bacteriană

Această afecțiune este un tip de vaginită cauzat de bacterii. Secrețiile sunt albe, cremoase și abundente. Pot chiar să capete un ton cenușiu și să aibă un miros puternic de pește. Acesta din urmă este cel mai caracteristic simptom al bolii. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Diagnosticarea Bolilor, această afecțiune crește riscul de a contracta BTS.

Chlamydia

Chlamydia este o boală cu transmitere sexuală care afectează atât bărbații, cât și femeile. Pe lângă faptul că generează secreții cu aceste caracteristici, provoacă un miros urât, arsuri la urinare și durere în timpul actului sexual. Dacă se răspândește, provoacă durere în abdomenul inferior, greață și febră.

Vulvovaginita

Secreția alb-crem însoțită de inflamație si sensibilitate în zona genitală poate fi un semn de vulvovaginită. Cauza este, de obicei, o infecție fungică sau bacteriană. În anumite cazuri, apare după utilizarea unei substanțe iritante sau a unui anumit articol de îmbrăcăminte.

Trichomonaza

Secrețiile vaginale devin verzui sau gălbui. Este o infecție cu transmitere sexuală care provoacă, de asemenea, miros neplăcut și mâncărimi vaginale.

Fistulele

Prezența fistulelor sau a unor deschideri anormale între tractul genital și tractul intestinal duce uneori la modificări ale secrețiilor vaginale. Cauzele sunt:

  • Boala Crohn
  • Deteriorarea vaginului în timpul nașterii
  • Radioterapia pelvisului
  • Tumoră la nivelul pelvisului
  • Leziuni în timpul unei  intervenții chirurgicale pelvine

Secrețiile albe și cremoase: tratament

Ori de câte ori scurgerile albe și cremoase sunt însoțite de simptome deranjante, este indicat să consultați medicul ginecolog. Tratamentul va depinde de cauză. Medicul efectuează un interviu inițial și analizează istoricul medical. Apoi, trece la examenul fizic și folosește și alte metode de diagnostic complementare.

El poate sugera tratamente antibiotice, antiinflamatoare sau antifungice, în funcție de caz. De obicei, tratamentul constă în administrarea de tablete sau creme. Tratamentele injectabile sunt rare.

Medic care vorbește despre secrețiile albe
Dacă aveți îndoieli cu privire la modificările scurgerilor vaginale, cel mai bine este să mergeți la ginecolog.

Recomandări finale privind secrețiile vaginale albe

În general, nu este nevoie de niciun tratament pentru scurgerile vaginale albe. Dacă aveți îndoieli sau simptome precum sângerarea, iritația sau durerea, consultați un medic ginecolog. Deși poate să nu fie o urgență, este mai bine să interveniți rapid.

În mod ideal, fiecare femeie ar trebui să aibă o igienă genitală strictă, mai ales în timpul menstruației. Este important să practicați sexul sigur. Nu este indicat sa folosiți loțiuni vaginale sau alte produse similare sau haine foarte strâmte. Toate acestea ajută la prevenirea bolilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.