Orgasmul prematur apare și la femei
 

Orgasmul prematur apare și la femei

Un orgasm este considerat „prematur” atunci când apare mai devreme decât de obicei. Nu poate fi controlat și provoacă disconfort. Orgasmul precoce apare și la femei.
Orgasmul prematur apare și la femei
Mariel Mendoza

Scris și verificat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 20 ianuarie, 2023

Orgasmul prematur apare și la femei, deși nu este foarte frecvent sau studiat, spre deosebire de ejacularea precoce la bărbați, care este comună și analizată pe scară largă.

Conform Planned Parenthood, orgasmul este cea mai intensă parte a excitației sexuale. În acel moment, tensiunea sexuală este la punctul cel mai înalt. Orgasmul duce la eliberarea presiunii din corp și organele genitale. Se produce o senzație intensă de plăcere care străbate întregul corp.

Orgasmul prematur la femei și bărbați generează frustrare, disconfort și, de obicei, duce la încheierea partidei sexuale mai devreme decât de obicei.

Ejacularea precoce este cea mai frecventă disfuncție sexuală la bărbați și se estimează că până la 30% din populația masculină este afectată. Prevalența orgasmului prematur la femei nu a putut fi estimată.

Ce este orgasmul prematur la femei?

Orgasmul prematur la femei
Orgasmul precoce implică o eliberare a tensiunii sexuale înainte de momentul dorit.

Nu există un interval de timp stabilit pentru orgasm sau ejaculare. Din acest motiv, termenul de orgasm prematur se referă la experimentarea orgasmului mai devreme decât de obicei. Cu alte cuvinte, există o lipsă de control asupra acestuia care generează nemulțumire, angoasă sau complicații.

Multe femei își pierd dorința și interesul pentru întâlnirea sexuală după ce ajung la orgasm și trebuie să aștepte o perioadă de timp pentru a le recupera. Acest interval este așa-numita „perioadă refractară”, adică perioada care trece de la orgasm până la dorința de a avea altul.

În timpul perioadei refractare, organele genitale nu răspund la stimulare din cauza creșterii fluxului sanguin în zona genitală. La femei, perioada refractară durează între 5 și 10 minute.

Cu toate acestea, orgasmul precoce la femei nu este întotdeauna ceva negativ. Există femei care au capacitatea de a experimenta orgasme multiple.

Câteva lucruri despre orgasmul timpuriu la femei

Într-un studiu condus de psihiatrul și sexologul Serafirm Carvalho și publicat de revista Sexologies în 2011, specialiștii au investigat cât de comun este orgasmul prematur la femeile portugheze cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani.

Prin utilizarea chestionarelor, s-a constatat că 42% dintre femei nu au avut probleme cu orgasmul precoce, 40% au avut din când în când, 14% frecvent și 3% tot timpul.

Journal of Adolescent Health a raportat în 2016 că 3,9% dintre femeile cu vârste cuprinse între 16 și 21 de ani au experimentat cel puțin un orgasm timpuriu în ultimul an.

Care sunt cauzele orgasmului prematur?

Orgasmul prematur apare și la femei
Evitarea stimulării clitorisului poate reduce riscul de orgasm prematur.

Există mai multe motive pentru care orgasmul prematur apare la femei. Unele dintre ele sunt următoarele:

  • Puține întâlniri sexuale sau frecvență scăzută a masturbării: abstinența sexuală prelungită poate genera anxietate și un prag de excitare mai scăzut.
  • Prea multă excitare: femeia consideră că o anumită practică sexuală (cum ar fi sexul oral) este foarte incitantă.
  • Forma de stimulare: există o suprastimulare a clitorisului, care este cel care influențează cel mai mult orgasmul. Clitorisul este o zonă foarte sensibilă datorită miilor de terminații nervoase. Din acest motiv, dacă la începutul activității sexuale este stimulat direct, este posibil ca orgasmul să apară foarte repede.

Cum se poate evita orgasmul prematur la femei?

Stimularea sexuală trebuie să fie lentă pentru a menține tensiunea. Stimularea clitorisului trebuie să aibă loc mai târziu. Zonele erogene sunt multiple atât la femei, cât și la bărbați și explorarea lor poate permite atingerea punctului culminant mai târziu.

Femeile sunt mai sensibile la zonele erogene aflate între umeri și coapse. De fapt, printre zonele cele mai preferate de femei se numără gâtul, sânii și partea interioară a coapselor. Atunci când tensiunea sexuală crește, poți face o pauză și îți poți schimba poziția pentru a întârzia orgasmul.

Deși sensibilitatea clitorisului nu variază de la femeie la femeie, vulvele sunt diferite. Există femei care pot fi excitate de atingerea pantalonilor, în timp ce altele necesită contact direct.

Masturbarea poate fi folosită pentru a te obișnui cu excitarea. O tehnică utilă implică masturbarea până înainte de punctul culminant și oprirea cât mai mult timp posibil.

Atunci când niciuna dintre aceste metode nu funcționează, psihiatrii și sexologii recomandă terapia sexuală și, în unele cazuri, utilizarea de antidepresive (în special inhibitorii recaptării serotoninei) care pot preveni orgasmul timpuriu.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.