Sfaturi pentru controlul ejaculării premature - Doza de Sănătate
 

Sfaturi pentru controlul ejaculării premature

Ejacularea prematură nu este o problemă dacă apare ca incident izolat. Cu toate acestea, dacă se întâmplă în mod repetat și începe să îți afecteze viața, a vorbi despre aceasta și a căuta ajutor este primul pas pentru a depăși problema, care are o soluție.
Sfaturi pentru controlul ejaculării premature
María Belén del Río

Verificat și aprobat de medicul biolog María Belén del Río.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ejacularea prematură este o problemă sexuală masculină foarte frecventă, care apare atunci când bărbatul ejaculează la scurt timp după începerea actului sexual. Deși majoritatea bărbaților o experimentează la un moment dat, nu este considerată o problemă dacă nu se întâmplă în mod regulat și nu îți afectează viața sexuală. Ce poți face pentru controlul ejaculării premature?

Ce este ejacularea prematură?

Una dintre cele mai frecvente probleme sexuale întâlnite în rândul bărbaților este, fără îndoială, ejacularea prematură. După cum am spus mai sus, aceasta constă în ejaculare involuntară și precoce. Prin urmare, este o problemă legată de lipsa controlului asupra ejaculării.

Acest lucru este normal să se întâmple la un moment dat din cauza unor circumstanțe specifice (alcool, stres sau oboseală, de exemplu). Însă, pentru alții, această disfuncție este recurentă, până la punctul în care îi împiedică să aibă relații sexuale satisfăcătoare. În plus, le afectează negativ viața, relațiile și stima de sine.

Cuplu care are dificultăți sexuale
Ejacularea prematură este o problemă sexuală foarte frecventă la bărbați. Dacă se întâmplă pe o perioadă lungă de timp, te poate împiedica să ai o viață sexuală satisfăcătoare.

Când devine ejacularea precoce o problemă?

În termeni generali, așa cum am menționat anterior, dacă este un incident izolat, nu este motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, dacă problema se prelungește și are repercusiuni în alte aspecte ale vieții tale (relații și stimă de sine), atunci trebuie rezolvată. În general, întrebările pe care trebuie să ți le pui sunt:

 • Ejaculezi frecvent la mai puțin de 1 minut după penetrare?
 • Nu poți întârzia sau controla ejacularea în timp ce faci sex?
 • Frustrarea creată de lipsa controlului asupra ejaculării te determină să eviți să faci sex?

Dacă ai răspuns afirmativ la oricare dintre aceste întrebări, ai o problemă cu ejacularea prematură. Din păcate însă, mulți bărbați evită să caute ajutor. Rușinea, tabuurile sau alte motive îi determină să intre într-un cerc vicios care le provoacă și mai multe probleme, inclusiv depresie.

Trebuie să știi faptul că ejacularea prematură are o soluție și un tratament. Trebuie doar să soliciți ajutorul unui profesionist.

Care sunt cauzele?

Cauzele pot fi atât fizice, cât și psihologice. Să aruncăm o privire la câteva dintre ele:

 • Lipsa maturității sau a educației sexuale
 • Lipsa stimei de sine
 • Anxietate
 • Stres
 • Sensibilitate extremă
 • Lipsa satisfacției în viața sexuală
 • Vârsta (adolescență sau bătrânețe)
 • Tulburări neurologice

Tratament pentru controlul ejaculării premature

Tratamentul acestei probleme sexuale depinde de tipul ejaculării precoce și de cauze. Din acest motiv, este important să obții ajutorul și îndrumarea unui specialist care îți poate oferi cea mai potrivită soluție.

De multe ori, ejacularea prematură apare din cauza obiceiurilor sexuale proaste dobândite în timpul adolescenței, care se păstrează și la maturitate. În acest caz, vizita la psiholog este esențială pentru a corecta și identifica cauzele problemei.

În cazuri extreme, specialistul poate recomanda aplicarea de creme și spray-uri care ajută la desensibilizarea penisului, ajutând astfel la întârzierea ejaculării. Însă există și exerciții care te ajută să deții controlul asupra ejaculării, care sunt foarte eficiente.

Bărbat gândindu-se la controlul ejaculării premature
Tratamentul pentru ejaculare prematură poate varia în funcție de gravitate și cauză. Adesea include terapii psihologice, practicarea unor obiceiuri sănătoase și unele exerciții.

Exerciții pentru controlul ejaculării premature

În general, putem grupa aceste exerciții în patru categorii:

Exerciții musculare

La fel cum există exerciții Kegel pentru femei, există și sunt eficiente și pentru bărbați. Aceste exerciții contribuie la creșterea controlului și la întărirea mușchilor pelvisului bărbaților. Sunt exerciții zilnice bazate pe contracția și relaxarea mușchilor perineali în 10 seturi de 10 repetări.

Exerciții de masturbare

Există mai multe tehnici pe care le poți utiliza în timpul masturbării, cu scopul de a învăța să identifici senzațiile de dinainte de ejaculare și, în cele din urmă, să le poți controla. Două dintre ele sunt:

 • Tehnica Start-Stop. La început, bărbatul ar trebui să se masturbeze cu puține mișcări și să se oprească. Scopul este de a putea face acest lucru de zece ori la rând. Apoi, poți crește numărul de mișcări în timp.
 • Compresia. Aceasta constă în masturbare și, atunci când simți că vei ejacula, vei apăsa capul penisului, punând mâna pe el.

În orice caz, ar trebui să discuți cu un specialist pentru a afla cum să efectuezi corect aceste tehnici.

Masturbarea folosită în controlul ejaculării precoce
Exercițiile de masturbare pot ajuta la tratarea ejaculării precoce. Un profesionist îți poate oferi îndrumările necesare pentru a le practica.

Exerciții în pereche

Multe activități în cuplu constau în efectuarea exercițiilor de masturbare cu ajutorul celeilalte persoane. De exemplu, în cazul tehnicii start-stop, mișcările pot fi făcute de partener, care va fi cel care controlează timpul.

Exerciții de respirație

Respirația în timpul sexului este foarte importantă. În acest sens, există mai multe tehnici – însă vom enumera doar câteva:

 • În timpul sexului, respiră adânc și, mai presus de toate, pe nas. În acest fel, vei avea o respirația conștientă pentru a ajuta la ameliorarea stresului și la creșterea senzației de control.
 • În plus, poți respira încet și profund la fiecare 30 de secunde. Apoi, când simți că ejacularea se apropie, închide ochii și respiră din nou încet, lăsând aerul să iasă prin gură.

După cum poți vedea, există multe tehnici și exerciții care pot ajuta la controlul ejaculării precoce. În orice caz, îți recomandăm să consulți un specialist care, mai bine decât oricine, îți va putea spune ce să faci și, mai presus de toate, cum să o faci corect.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Kaestle, C. E., & Allen, K. R. (2011). The role of masturbation in healthy sexual development: Perceptions of young adults. Archives of Sexual Behavior. https://doi.org/10.1007/s10508-010-9722-0
 • Robinson, B. E., Bockting, W. O., & Harrell, T. (2013). Masturbation as a means of achieving sexual health. In Masturbation as a Means of Achieving Sexual Health. https://doi.org/10.4324/9781315808789
 • Patricia J. Morokqff &Ruth Gillilland, “Stress, sexual functioning, and marital satisfaction”, The Journal of Sex Research, Volume 30, 1993 – Issue 1
 • K. E. Andersson, G. Wagner, “Physiology of penile erection”, Psychological Review, Volume 75Issue 1 January 1995Pages 191-236
 • Chris G. McMahon, “Premature ejaculation”, Indian J Urol. 2007 Apr-Jun; 23(2): 97–108.
 • Antonio L. Pastore et al. “Pelvic floor muscle rehabilitation for patients with lifelong premature ejaculation: a novel therapeutic approach”, Ther Adv Urol. 2014 Jun; 6(3): 83–88.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.