Ce este ejacularea întârziată la bărbați? - Doza de Sănătate
 

Ce este ejacularea întârziată la bărbați?

Ejacularea întârziată este o disfuncție sexuală caracterizată prin incapacitatea unui bărbat de a ejacula. Se poate întâmpla cu un partener sau în timpul stimulării manuale. Această tulburare afectează aproximativ 1,5 din 1000 de bărbați.
Ce este ejacularea întârziată la bărbați?
María Belén del Río

Scris și verificat de medicul biolog María Belén del Río.

Ultima actualizare: 10 ianuarie, 2021

Ejacularea întârziată este dificultatea de a ejacula în ciuda erecției complete, excitării suficiente și stimulării sexuale adecvate. Deși poate apărea în timpul masturbării, este mult mai frecventă în timpul actului sexual.

Această tulburare poate duce la o viață sexuală nesatisfăcătoare și poate provoca conflicte în relații. Prin urmare, este important ca aceasta să fie evaluată de un profesionist din domeniul sănătății cât mai curând posibil. Mai jos, vom analiza cauzele care duc la această disfuncție sexuală, precum și diagnosticul și tratamentul adecvat.

Ejacularea întârziată: cauze

Cuplu afectat de ejacularea întârziată
Există multe cauze ale ejaculării întârziate, printre care predomină factorii psihologici și fizici.

Ejacularea întârziată poate fi cauzată de probleme psihologice sau fizice sau de anumite medicamente. În majoritatea cazurilor, apare din cauza unei combinații a primelor două tipuri de factori.

Cauze psihologice

Plăcerea sexuală este strâns legată de sănătatea mintală. Prin urmare, viața sexuală a unei persoane poate fi afectată dacă aceasta este stresată sau îngrijorată sau suferă de alte neplăceri psihologice. Mai jos, vom analiza cele mai frecvente cauze psihologice ale ejaculării întârziate:

  • Tulburările de anxietate, stresul și depresia
  • Distorsionarea imaginii corpului
  • Stima de sine scăzută
  • Experiențele sexuale traumatice
  • Problemele cu partenerul sexual – lipsa de atracție sau teama de a nu-i îndeplini așteptările
  • Obiceiurile de masturbare. Masturbarea susținută de conținut pornografic care este dificil de reprodus în cuplu poate provoca nemulțumire.

Cauze fizice

Unele dintre cauzele fizice ale ejaculării întârziate sunt:

  • Problemele neurologice. Leziuni nervoase cauzate de accidente vasculare cerebrale, leziuni ale măduvei spinării sau diferite neuropatii.
  • Defectele congenitale care afectează sistemul reproducător masculin.
  • Dezechilibre hormonale. Nivel scăzut de hormoni tiroidieni sau testosteron.
  • Infecțiile tractului urinar.

Cauze farmacologice

Următoarele medicamente pot întârzia răspunsul ejaculator:

  • Antidepresive. Mai ales SSRI (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei).
  • Anxiolitice
  • Medicamente antihipertensive
  • Anticonvulsive
  • Droguri. Alcool, amfetamină, etc.

Diagnosticarea ejaculării întârziate

  • Istoricul clinic. Analiza istoricului clinic al pacientului poate lămuri cauzele acestei tulburări fără a fi nevoie de o examinare fizică. În cazul în care cauza este farmacologică, disfuncția ar trebui să dispară după ce pacientul oprește tratamentul.
  • Analizele de sânge pentru a verifica simptomele nedetectate anterior de boli de inimă, diabet sau niveluri scăzute de testosteron.
  • Analiza urinei pentru a detecta posibile infecții legate de tractul urinar care pot provoca ejacularea întârziată.
  • Examinarea fizică. O examinare amănunțită a organelor genitale masculine, care poate include palparea și testul de sensibilitate.

Tratamentul ejaculării întârziate

Psiholog care tratează un pacient
Când o problemă psihologică afectează ejacularea, consultarea unui terapeut va fi de ajutor cuplului.

Tratamentul va depinde de cauza principală a bolii. Dacă de vină este utilizarea unui anumit tip de medicament, pacientul trebuie să oprească tratamentul, să scadă doza sau să înlocuiască substanța. Atunci când cauza este fizică, va fi corectată prin utilizarea medicamentelor. Dacă problema este psihologică, este necesar un tratament personalizat.

Tratament medicamentos

În prezent, nu există medicamente specifice pentru tratarea ejaculării întârziate. În general, medicii recurg la medicamente create pentru tratarea altor boli. Câteva exemple sunt:

  • Amantadină. Un medicament dezvoltat inițial pentru a trata maladia Parkinson.
  • Buspirone. Un anxiolitic.
  • Ciproheptadină. Un antihistaminic utilizat în tratamentul alergiilor.

Terapia psihologică pentru ejacularea întârziată

Dacă ejacularea întârziată este legată de probleme în relație sau probleme psihologice, este necesar un tratament psihologic adecvat.

În cazul în care există probleme legate de o dorință scăzută, este necesară terapia sexuală cu un profesionist din domeniul sănătății mintale, care va ghida tratamentul spre îmbunătățirea comunicării și a intimității emoționale.

În cele din urmă, dacă problema principală este de natură psihologică, cum ar fi depresia, anxietatea, o tulburare a imaginii corporale sau stima de sine scăzută, specialistul va indica tratamentul pe care îl consideră adecvat pentru a aborda aceste aspecte, astfel încât pacientul să se poată bucura de o viață sănătoasă și o viață sexuală satisfăcătoare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Quesada Vázquez, A. J. (2002). Trastornos del funcionamiento sexual en pacientes diabéticos. Revista Cubana de Medicina General Integral (Vol. 18). 1999, Editorial Ciencias Médicas. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252002000400005
  • García Gutierrez, E., Aldana Vilas, L., Lima Mompó, G., Espinosa Riverón, M. del R., Castillo Castillo, C., & Felinciano Álvarez, V. (2005). Disfunción sexual masculina y estrés. Revista Cubana de Medicina Militar (Vol. 34). Centro Nacional de Información de Medicina Militar. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-65572005000100005

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.