Semnele hipocalcemiei și tipuri de tratament - Doza de Sănătate
 

Semnele hipocalcemiei și tipuri de tratament

Hipocalcemia presupune existența unui deficit de calciu în sânge. În articolul de azi, îți prezentăm tot ceea ce trebuie să știi despre diagnosticarea acestei afecțiuni și tratamentele disponibile.
Semnele hipocalcemiei și tipuri de tratament
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

În cele ce urmează, vom discuta despre hipocalcemie, o problemă răspândită în zilele noastre. Dacă nivelul de calciu din sângele tău este scăzut, vei experimenta semnele hipocalcemiei. Vestea bună este că această afecțiune poate fi tratată cu succes.

Calciul este un mineral esențial, de care organismul uman are nevoie pentru a funcționa în stare optimă. Așa cum mai multe studii au demonstrat, acest nutrient îndeplinește două funcții foarte importante:

  • La nivel intracelular, calciul este implicat în reacțiile enzimatice și contribuie la transmiterea impulsurilor nervoase.
  • La nivel extracelular calciul susține secreția endocrină, coagularea și joncțiunea neuromusculară.

Este important să reținem acțiunea calciului la aceste două niveluri deoarece semnele hipocalcemiei tind să fie asociate cu aceasta.

Care sunt semnele hipocalcemiei?

Oase afectate de carența de calciu
Țesuturile osoase reprezintă una dintre principalele părți ale corpului afectate de hipocalcemie. Calciul este esențial pentru structura acestor țesuturi.

Hipocalcemia este o consecință frecventă a carenței de vitamina D. În general, aceasta apare din cauza tulburărilor renale cronice sau unor probleme mai grave, cum ar fi leucemia.

Indiferent de cauză, principalele organe care încep să se degradeze din pricina lipsei de calciu în sânge sunt oasele, intestinele și rinichii.

Iată o prezentare detaliată a câtorva simptome ale hipocalcemiei:

  • O excitabilitate crescută a joncțiunii neuromusculare: Pacientul poate experimenta, printre altele, spasme musculare dureroase. Principalii mușchi afectați vor fi cei ai membrelor. Acest simptom poartă denumirea de tetanie.
  • Oboseală și slăbiciune: Pacientul se simte mult mai obosit decât de obicei. La baza problemei poate sta diareea sau pierderea în greutate subită, care sunt, de asemenea, consecințe posibile ale hipocalcemiei.
  • Psihoză și anxietate: Acestea sunt două dintre cele mai frecvente simptome ale acestei afecțiuni. Pacientul poate începe să observe alterări ale simțului realității, urmate de numeroase crize de anxietate.
  • Paresteziile: Pe lângă spasme, pacientul poate prezenta furnicături, amorțeală și senzații de arsură în diferite părți ale corpului. Uneori pot apărea și dureri ascuțite.

Așa cum am menționat anterior, acestea sunt doar câteva dintre simptomele care însoțesc hipocalcemia. Există însă multe altele, inclusiv aritmiile cardiace și hipotensiunea arterială.

Dacă simptomele tale sugerează că suferi de hipocalcemie, consultă un medic pentru a obține un diagnostic corect. Apoi, vei putea începe să te tratezi.

Cum se tratează hipocalcemia?

Medic de laborator analizând o probă de sânge
Analizând mai multe probe de sânge, echipa medicală va încerca să diagnosticheze hipocalcemia și să stabilească un tratament adecvat.

Pentru a putea primi un diagnostic, persoanele care suspectează că au hipocalcemie trebuie să se supună unei analize de sânge. Astfel, medicul va putea decide dacă este sau nu nevoie de tratament. În plus, analizele sunt importante pentru a putea determina tipul hipocalcemiei.

Hipocalcemia acută

Semnele hipocalcemiei acute sunt foarte severe și necesită tratament imediat. Cele mai populare implică administrarea intravenoasă a un mineral numit gluconat de calciu.

Anumite tipuri de tratamente trebuie monitorizate atent pe tot parcursul administrării. Deși necesare, acestea pot cauza aritmii cardiace.

Hipocalcemia cronică

Această a doua formă a hipocalcemiei este diferită față de prima.

În acest caz, pacientul întâmpină probleme grave și constante în stabilizarea nivelului de calciu din sânge. Totodată, acesta trebuie să se fi confruntat cu hipocalcemie pentru o perioadă lungă de timp.

Așadar, pacienții cu hipocalcemie cronică trebuie să ia măsuri pentru a ține problema sub control în mod permanent. Unul dintre cele mai recomandate tratamente constă în administrarea de suplimente orale de calciu și vitamina D.

Hipocalcemia cronică nu este la fel de gravă precum cea acută, dar poate necesita tratamente repetate pentru a menține nivelul de calciu stabil. Este esențial ca pacientul cu hipocalcemie cronică să nu sară peste niciun consult medical și să respecte indicațiile medicului.

Tratamentul pentru hipocalcemie nu cauzează aritmii, dar crește riscul de pietre la rinichi. Pentru a preveni acest efect secundar, pacientul trebuie să-și ține sub control aportul de sare.

Sperăm că acest articol te-a ajutat să înțelegi mai bine semnele hipocalcemiei și opțiunile de tratament disponibile. Această afecțiune este relativ răspândită, dar multe persoane nu știu nimic despre ea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.