7 sfaturi pentru tolerarea și gestionarea incertitudinii
 

7 sfaturi pentru tolerarea și gestionarea incertitudinii

Pentru a tolera incertitudinea, trebuie să acceptăm că există. În acest fel, gândim în termeni de resurse și nu de deficiențe.
7 sfaturi pentru tolerarea și gestionarea incertitudinii
Maria Fatima Seppi Vinuales

Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales.

Ultima actualizare: 07 ianuarie, 2023

Se va întâmpla sau nu? Dacă se întâmplă? Așa arată situația concretă în care nu putem tolera incertitudinea. Apar întrebări despre viitor, despre scenarii îndepărtate care ne dezorientează. Vă oferim 7 sfaturi pentru tolerarea și gestionarea incertitudinii!

Îngrijorarea excesivă conferă mai multă importanță incertitudinii. Naște temeri și angoasă. În plus, funcționează în direcția opusă: în loc să ne permită să ne gândim la soluții, ne blochează într-o fundătură. Pentru a învăța să tolerați incertitudinea, principalul lucru este să acceptați că există.

Este vorba despre investigarea unei situații pentru a diferenția acele aspecte care se află sub controlul nostru de altele care ne depășesc. Este necesar să fim calmi, ceea ce ne va ajuta să tolerăm mai bine frustrarea.

7 sfaturi pentru tolerarea și gestionarea incertitudinii

1. Nu vă faceți griji inutile

O recomandare pentru a tolera incertitudinea este să ne concentrăm eforturile asupra acelor aspecte pe care le putem prevedea și anticipa. În acest fel, situațiile improbabile, care nu generează decât anxietate și îngrijorare, nu ne vor mai stresa

A avea grijă ne face proactivi. Îngrijorarea creează blocaje și angoasă.

Persoană incapabilă de gestionarea incertitudinii

2. Imaginați-vă scena de care vă temeți și asociați-o cu resursele disponibile

Situația care ne provoacă anxietate ne trece constant prin minte, provocând angoasă și un sentiment de pierdere a controlului. Trebuie să ne întrebăm ce resurse și puncte forte avem pentru a-i face față.

Imaginarea unei soluții pozitive este o modalitate de a reduce disconfortul. Ușa este deschisă pentru a propune soluții noi.

3. Învățați să identificați emoțiile și să le acceptați

Este necesar să știm cum ne simțim cu privire la anumite probleme și ce lucruri ne provoacă anumite emoții. Nu este esențial să părem puternici în fața celorlalți.

A învăța să exprimăm și să ne stăpânim emoțiile, în loc să le evităm sau să fugim de ele, ne permite să fim mai bine pregătiți și mai stăpâni pe noi înșine.

4. Evitați actele compulsive

Un exemplu foarte clar a fost ceea ce s-a întâmplat în timpul pandemiei. Dintr-o dată, lumea s-a trezit într-o situație adversă, fără precedent, despre care se știa prea puțin. Primele reacții au fost de incertitudine și angoasă. Televizorul aprins toată ziua pentru a verifica numărul de bolnavi a fost contraproductiv: a generat mai multă anxietate și mai multă angoasă.

Din acest motiv, este important să evităm comportamentele de reasigurare care provoacă un efect de rebound. În plus, este necesar să alegem foarte bine sursele din care ne informăm.

5. Găsiți câteva puncte de ancorare pentru a tolera incertitudinea

De multe ori, suntem inflexibili atunci când luăm o decizie. Dar putem să căutăm baze care să ne servească drept suport și ajutor:

  • Familie
  • Prieteni
  • Pasiune pentru ceea ce facem
  • Vocaţie

Toată lumea ar trebui să știe ce este important și unde să găsească un refugiu atunci când apare incertitudinea.

6. Practicați relaxarea

De exemplu, prin exerciții de respirație care ne ajută să rămânem calmi. Mindfulness, cu sloganul său „aici și acum”, este de mare ajutor.

7. Argumentați-vă gândurile

Trebuie să știm că gândurile noastre nu sunt o realitate, ci o construcție. Din acest motiv, trebuie să îndrăznim să le discutăm, să cântărim presupusul adevăr sub care se ascund aceste afirmații și să relativizăm ceea ce este prezentat ca fiind amenințător.

De multe ori, exagerăm unele aspecte și supraestimăm utilitatea și probabilitatea. O altă cale posibilă este să ne întrebăm ce ne lipsește sau ce lăsăm deoparte pentru că ne gândim atât de mult la un anumit subiect.

Tânără care se descurcă cu gestionarea incertitudinii

Gestionarea incertitudinii: consecințele intoleranței la incertitudine

A trăi în căutarea certitudinii nu numai că ne privează de bucuria prezentului, ci transformă viitorul în ceva înfricoșător. Ne supune unor stări de stres cronic și ne poate duce la situații complexe:

Există anumite probleme care nu au răspunsuri concludente, în care nu vom putea întotdeauna să avem finalul pe care ni-l dorim. Cu cât căutăm mai mult ceva, cu atât ne vom simți mai nesiguri, pentru că ne vom lăsa purtați de idei obsesive.

În cele din urmă, așa cum subliniază Rebecca Solnit în cartea sa Arta de a te pierde, a nu cunoaște și a te deplasa pe un teren necunoscut poate fi vârful icebergului pentru a găsi o altă cale de ieșire, pentru a învăța să privim lucrurile cu alți ochi. În acest fel, incertitudinea poate fi motivul pentru a ne dezvolta creativitatea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Moscoso, M. S. (2010). El estrés crónico y la Terapia Cognitiva Centrada en Mindfulness: Una nueva dimensión en psiconeuroinmunología. Persona: Revista de la Facultad de Psicología, (13), 11-29.
  • García-Diex, Gustavo, & García-De-Silva, Rafael, & Moñivas, Agustín (2012). MINDFULNESS (ATENCIÓN PLENA): CONCEPTO Y TEORÍA. Portularia, XII( ),83-89.[fecha de Consulta 3 de Julio de 2022]. ISSN: 1578-0236. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=161024437009

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.