Simptomele amneziei și metode de prevenție - Doza de Sănătate
 

Simptomele amneziei și metode de prevenție

Persoanele care suferă de amnezie sunt incapabile să-și amintească sau să rețină informații. Această problemă de sănătate provoacă o serie de simptome pe care le vom discuta în cele ce urmează.
Simptomele amneziei și metode de prevenție
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Dintre simptomele amneziei, cel mai cunoscut este, evident, pierderea totală sau parțială a memoriei. Amnezia este o tulburare de memorie care împiedică pacientul să își amintească toate sau o parte din informațiile reținute anterior.

Pentru a înțelege mai bine ce este amnezia, trebuie să vorbim puțin despre memorie și modul în care aceasta funcționează. Memoria este abilitatea sistemului nervos central de a reține și organiza evenimentele din trecut. Datorită acesteia, putem gestiona date printr-un mecanism complex în trei etape: codificare, depozitarea și preluare. Atunci când o persoană suferă de amnezie, ea își pierde abilitatea de a forma amintiri. Toate procesele asociate memoriei devin inactive.

Care sunt cauzele amneziei?

Creier în craniu desenat cu un creion
Amnezia poate avea cauze variate. Unele dintre acestea sunt asociate leziunilor cerebrale, pe când altele au la bază factori psihici.

Factorii care declanșează amnezia pot fi organici sau funcționali.

  • Cauzele organice presupun lezarea creierului de către anumiți factori, care includ bolile, traumatismele sau chiar medicamente ca sedativele.
  • Cauzele funcționale presupun factori psihici, cum ar fi mecanismele de apărare. În acest caz, apare amnezia posttraumatică.

Amnezia poate avea și alte cauze, care nu se încadrează în aceste două categorii. De pildă, unii pacienți întâmpină această problemă imediat după ce ies de sub anestezia generală. Anestezia generală provoacă întreruperi ale mecanismului de consolidare a memoriei.

Nu în ultimul rând, amnezia poate avea loc și în mod spontan. Un exemplu concret este reprezentat de amnezia globală tranzitorie. Majoritatea pacienților care au acest subtip de amnezie sunt de vârstă mijlocie sau înaintată, iar bărbații sunt mai predispuși decât femeile. În general, un episod de amnezie globală tranzitorie durează mai puțin de 24 de ore.

Care sunt simptomele amneziei?

Simptomele amneziei sunt strâns legate de pierderea accesului la amintiri. Pacientul este incapabil să-și amintească tot felul de informații, cum ar fi datele, numele sau aspectele generale despre trecutul său.

Principalele două categorii de amnezie prezintă următoarele trăsături:

  • Dificultatea de a reține noi informații după declanșarea bolii. În acest caz, vorbim despre amnezie anterogradă.
  • Dificultatea de a accesa evenimente și informații din trecut, care înainte erau familiare. În acest caz, amnezia este retrogradă.

Este important de precizat că pierderea memoriei nu este influențată de inteligența, de cunoștințele generale, de abilitatea de conștientizare, de atenția sau de judecata, de personalitatea sau de identitatea pacientului.

Printre simptomele amneziei se numără și:

  • Prezența amintirilor false (pacientul poate delira, creând amintiri noi de la zero sau folosind amintiri reale a căror cronologie a fost moddificată)
  • Confuzie și dezorientare
  • Deteriorarea relațiilor personale

Trebuie însă să nu confundăm amnezia cu demența, aceste boli fiind complet diferite. În afară de pierderea memoriei, demența provoacă și alte probleme cognitive.

Cum poate fi prevenită amnezia?

Femeie cu hârtie lipită de frunte experimentând simptomele amneziei
Cel mai bun mod de a preveni amnezia este să tratăm bolile care pot afecta structurile creierului.

Amenzia se poate declanșa la cea mai mică leziune cerebrală, drept pentru care este nevoie să luăm anumite măsuri preventive.

  • Evită consumul excesiv de băuturi alcoolice. Pe termen lung, acest obicei poate provoca un deficit de tiamină (vitamina B1).
  • Poartă mereu o cască atunci când te plimbi cu bicicleta sau motocicleta. Multe cazuri de amnezie sunt consecința accidentelor.
  • Orice infecție trebuie tratată rapid și în mod eficient, pentru a reduce șansele ca aceasta să afecteze creierul.
  • Dacă experimentezi simptome care sugerează că ești pe cale să suferi un accident vascular cerebral sau că ai un anevrism la nivelul creierului, solicită imediat îngrijire medicală. Semnalele de alarmă caracteristice acestor afecțiuni sunt durerile de cap intense, amorțeala și paralizia.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.