Sparanghelul pentru mahmureală: funcționează?
 

Sparanghelul pentru mahmureală: funcționează?

Poate că ați auzit recent că puteți lupta cu mahmureala mâncând sparanghel. Vă vom spune dacă acest lucru este adevărat!
Sparanghelul pentru mahmureală: funcționează?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Pe rețelele de socializare s-a răspândit ideea că sparanghelul este optim pentru mahmureală. Acesta conține o cantitate mare de substanțe antioxidante care pot ajuta la repararea daunelor cauzate de alcool. Cu toate acestea, efectul nu este în niciun caz comparabil cu cel al medicamentelor analgezice pentru tratamentul durerilor de cap asociate cu intoxicația cu alcool.

Înainte de a începe, trebuie menționat faptul că nicio cantitate de alcool nu este sigură sau sănătoasă. Această substanță este toxică pentru organism și cel mai bine este să o eliminați complet din dietă pentru a menține organismul în stare bună de funcționare de-a lungul anilor. În ciuda acestui fapt, consumul este acceptat social, așa că majorității oamenilor îi greu să renunțe la el.

Sparanghelul pentru mahmureală: funcționează?

Adevărul este că, în prezent, nu există articole științifice care să demonstreze puterea sparanghelului de a accelera vindecarea mahmurelii. Singurul lucru util este să bem mai puțin.

Alcoolul determină o serie de modificări ale fiziologiei interne greu de compensat în anumite situații, deci este nevoie de timp. Una dintre problemele principale este deshidratarea.

Sparanghel crud
Nu există dovezi științifice care să susțină aportul de sparanghel pentru a ameliora mahmureala.

A doua zi după intoxicația cu alcool, se recomandă să beți multă apă minerală pentru a compensa pierderea de lichide și pentru a preveni intensificarea simptomelor. Puteți consuma și anumite substanțe cu putere antioxidantă. În acest sens, este convenabil să subliniem prezența alimentelor vegetale în dietă. Roșia se remarcă prin concentrația de licopen.

În orice caz, este important să se evite acest tip de situație, deoarece daunele asupra organismului sunt cumulative. Un studiu publicat în Jurnalul European de Medicină Internă confirmă acest lucru. La bărbați, se poate observa o scădere a testosteronului, nivelul cortizolului crescând. Are efecte catabolice și inflamatorii, care ar putea crește incidența altor patologii complexe de-a lungul anilor.

Beneficiile sparanghelului

Deși nu există dovezi care să arate că sparanghelul ajută la combaterea mahmurelii, proprietățile sale pentru sănătate au fost demonstrate. Conține antioxidanți de înaltă calitate.

Antioxidanții limitează deteriorarea ADN-ului celular, ceea ce poate preveni dezvoltarea bolilor pe termen mediu. Acest lucru este indicat de cercetările publicate în Neurochemistry International. Antioxidanții pot chiar să reducă inflamația sistemului nervos central.

Desigur, cel mai bun este întotdeauna sparanghelul verde. Multe dintre conserve nu au aceeași calitate. Conțin mai puține substanțe fitochimice și pierd o parte importantă din fibrele produsului. Fibrele s-au dovedit a fi decisive în menținerea unei stări bune de sănătate intestinală pe termen mediu, evitând probleme precum constipația.

Sparanghelul pentru mahmureală

Sparanghelul este un aliment foarte versatile la nivel culinar. Se poate consuma în salate, omlete, sotat… posibilitățile sunt variate. Este ușor să-l introducem în dietă în mod regulat pentru a profita de beneficiile sale. Este o sursă de vitamine solubile în apă din grupul B. Acestea trebuie consumate zilnic, deoarece nu există rezerve în organism.

Cum să luptăm eficient cu mahmureala?

Consumul de sparanghel nu pare să aibă efecte determinante asupra mahmurelii. Cu toate acestea, există strategii ce pot fi implementate pentru a minimiza impactul alcoolului. Primul sfat este să evitați alcoolul mai închis la culoare, deoarece provoacă cele mai multe simptome a doua zi.

În plus, beți apă minerală înainte de a merge la culcare pentru a îmbunătăți hidratarea. Când concentrația de apă din organism este redusă, durerile de cap au o intensitate mai mare. Pe de altă parte, este indicat să mâncați înainte de a bea alcool. În acest fel, absorbția lui va fi mai lentă, ceea ce ar putea reduce efectele intoxicației.

Sparanghelul nu este un remediu pentru mahmureală

După cum ați văzut, sparanghelul nu este cea mai bună opțiune pentru a combate mahmureala. În ciuda antioxidanților pe care îi conține, nu există dovezi științifice care să arate că poate ajuta la reducerea simptomelor sau la îmbunătățirea stării de hidratare.

De fapt, în prezent nu există nicio substanță sau aliment natural cu adevărat eficient în acest sens. Medicamentele pot fi folosite pentru durerile de cap, dar asta doar maschează problema.

Amintiți-vă că cea mai bună doză de alcool din dietă este zero. Este indicat să se limiteze pe cât posibil consumul acestei substanțe toxice pentru o sănătate optimă pe termen mediu. În urma consumului acestuia vor apărea modificări hormonale și sinteza proteinelor endogene va fi blocată. Acest lucru este dăunător în special pentru sportivi, deoarece afectează capacitatea de recuperare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Vonghia, L., Leggio, L., Ferrulli, A., Bertini, M., Gasbarrini, G., Addolorato, G., & Alcoholism Treatment Study Group (2008). Acute alcohol intoxication. European journal of internal medicine19(8), 561–567. https://doi.org/10.1016/j.ejim.2007.06.033
  • Majumdar, S., Gupta, S., Prajapati, S. K., & Krishnamurthy, S. (2021). Neuro-nutraceutical potential of Asparagus racemosus: A review. Neurochemistry international145, 105013. https://doi.org/10.1016/j.neuint.2021.105013
  • Gill, S. K., Rossi, M., Bajka, B., & Whelan, K. (2021). Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology18(2), 101–116. https://doi.org/10.1038/s41575-020-00375-4

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.