Durerea de cap pe partea stângă: care sunt cauzele?
 

Durerea de cap pe partea stângă: care sunt cauzele?

Durerile de cap pe partea stângă se ameliorează adesea cu un simplu analgezic, masaj sau relaxare. În orice caz, dacă apar frecvent sau sunt prea intense, este important să mergeți la medic.
Durerea de cap pe partea stângă: care sunt cauzele?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Durerea de cap pe partea stângă este o afecțiune comună care, de obicei, nu este un motiv de îngrijorare. Locația oferă câteva indicii despre originea problemei.

Ca și în alte zone, durerea de cap din partea stângă poate apărea lent sau brusc. Uneori este ascuțită, iar alteori pulsatilă. Rămâne într-o anumită zonă sau iradiază în zonele din apropiere, cum ar fi gâtul și ochii. Dacă este însoțită de alte simptome, cum ar fi vărsături, febră sau confuzie mintală, este asociată cu o problemă de sănătate ce necesită atenție imediată.

Durerea de cap pe partea stângă: care sunt cauzele?

Există mulți factori care pot provoca durerea de cap pe partea stângă. Aceștia variază de la un stil de viață inadecvat la o tumoare pe creier.

Stil de viață

Stilul de viață necorespunzător este principala cauză a durerii de cap pe partea stângă. Are legătură cu consumul de anumite alimente sau droguri și cu obiceiuri nesănătoase.

Factori precum următorii se încadrează în această categorie:

 • Săritul peste mese: creierul are nevoie de glucoza pe care o ia din alimente pentru a funcționa corect. Dacă alimentele nu sunt consumate la momentul oportun, durerea poate fi unul dintre efecte.
 • Stresul: stresul face ca mușchii să se încordeze. De asemenea, provoacă modificări biochimice care pun creierul în alertă. Ambii acești factori contribuie la durerile de cap.
 • Somn prost: nu dormiți suficient sau nu dormiți bine.
 • Unele alimente: anumite produse, în special cele care conțin conservanți, vă pot da bătăi de cap. Carnea procesată, brânza învechită, vinul roșu și nucile fac parte din această categorie.
 • Consumul de alcool: multe băuturi alcoolice conțin etanol, iar această substanță provoacă dilatarea vaselor de sânge. Rezultatul este durerea de cap.
 • Compresia: căștile sau pălăriile foarte strâmte, precum și coafurile care trag de scalp pot provoca dureri de cap.
Femeie care bea vin

Medicamente

Există unele medicamente care pot provoca așa-numitul efect de rebound. Consumul excesiv dă naștere simptomului care urmează să fie eliminat. Dacă se întâmplă acest lucru, durerea apare aproape întotdeauna după trezire, în primele ore ale zilei.

Unele dintre medicamentele care pot provoca dureri de cap pe partea stângă sunt următoarele:

 • Ibuprofen
 • Acid acetilsalicilic
 • Paracetamol
 • Naproxen

Infecție sau alergie

Răceala și gripa provoacă adesea blocarea căilor sinusurilor, iar acest lucru poate declanșa o durere de cap. Alte infecții mai grave, precum encefalita și meningita, provoacă și ele durere, dar aceasta este foarte intensă și însoțită de alte simptome importante, cum ar fi convulsii, febră și înțepenirea gâtului.

Alergiile cauzează congestie sinusală. Acest lucru provoacă presiune pe obraji și în spatele frunții. De multe ori, duc la o durere de cap pe partea stângă.

Probleme neurologice

Durerea de cap pe partea stângă poate fi o consecință a unor probleme neurologice. Din această perspectivă, principalele origini sunt următoarele:

 • Arterita temporală: aceasta este cunoscută și sub numele de arterită cu celule gigantice. Este inflamația vaselor de sânge de pe ambele părți ale capului.
 • Nevralgia occipitală: iritarea nervilor din partea de sus a gâtului și de la baza craniului poate provoca o durere de cap pe partea stângă. Aceasta este severă, intensă și pulsatilă.
 • Nevralgia de trigemen: durerea se simte pe față, dar se poate extinde și la cap.

Cauze mai grave

Durerea de cap pe partea stângă poate avea o origine mai gravă, cum ar fi următoarele:

 • Hipertensiune arterială: hipertensiunea arterială nu provoacă simptome, dar unii oameni au dureri de cap.
 • Comoție: este o leziune traumatică a creierului ca urmare a unei lovituri.
 • Glaucom: aceasta este o patologie oculară care provoacă o durere de cap severă, precum și dureri oculare și vedere încețoșată.
 • Accident vascular cerebral: apare din cauza unei hemoragii în interiorul creierului sau unui cheag care blochează fluxul de sânge. Unul dintre simptomele comune este o durere de cap destul de severă, care apare brusc.
 • Tumoră cerebrală: nu provoacă întotdeauna semne specifice, dar se poate exprima printr-o cefalee bruscă și intensă.

Când să mergeți la medic

De cele mai multe ori, durerea de cap pe partea stângă poate fi tratată acasă cu un analgezic obișnuit. Cu toate acestea, așa cum am subliniat, nu trebuie subestimată.

Ar trebui să consultați un medic dacă durerea are următoarele caracteristici:

 • Prea puternică: împiedică ridicarea din pat sau efectuarea activităților zilnice.
 • Trezirea noaptea: împiedică odihna.
 • Agravare în timp: poate fi un semn de ceva mai grav.
 • Lovitură anterioară la cap: această situație trebuie raportată medicului.

Este necesar să consultați un medic atunci când acest tip de durere este însoțit de simptome precum următoarele:

Durerea de cap pe partea stângă

Cum să scăpați de durerea de cap pe partea stângă?

În principiu, trebuie să faceți o baie cu apă călduță, să respirați și să încercați să vă relaxați. Un pui de somn și o masă ușoară pot fi de ajutor. De asemenea, ascultarea muzicii lente și administrarea unui analgezic fără prescripție medicală sunt măsuri excelente.

O altă opțiune este să puneți o compresă caldă sau rece pe partea stângă a capului. Inhalarea aromei uleiului de lavandă ajută adesea la disiparea disconfortului.

Durerea de cap pe partea stângă nu ar trebui să provoace îngrijorarea. Adesea este efectul stresului sau al obiceiurilor nepotrivite. În cazul în care este foarte intensă sau frecventă, este important să discutați cu medicul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.