Stopul cardiac: se întâmplă fără avertisment?

· 17 martie 2016

Stopul cardiac are loc atunci când inima nu mai poate trimite sânge către celelalte organe sau țesuturi din organism. Stopul cardiac necesită asistență medicală imediată pentru a nu fi fatal. Există câțiva factori de risc ce îl pot declanșa. Haideți să vedem care sunt aceștia.

Factorii de risc

  • Fumatul
  • Obezitatea
  • Hipertensiunea
  • Nivelul crescut al colesterolului
  • Dieta bogată în grăsimi
  • Nivelul ridicat al zahărului în sânge (glicemie ridicată)
  • Stilul de viață sedentar
  • Stresul

Conform studiilor, majoritatea persoanelor ce suferă un stop cardiac prezintă anumite simptome înainte de producerea acestuia. Acestea arată că ceva este în neregula cu inima și pot apărea cu o lună înainte de episodul de stop cardiac.

Simptome comune: dureri în piept, dificultăți de respirație, amețeli, palpitații. Aceste semne pot indica și alte probleme de sănătate. De aceea, este absolut esențial să mergeți la medic în mod regulat dacă prezentați astfel de simptome sau faceți parte dintr-o categorie cu factor de risc ridicat.

De asemenea, stopul cardiac afectează în aceeași măsură fără avertisment și persoanele tinere, chiar și pe acelea care au un stil de viață sănătos. Există anomalii ereditare ale inimii ce rămân nediagnosticate de cele mai multe ori.

Primul ajutor pentru stopul cardiac

În timp ce asistența medicală este pe drum, persoanele afectate de stop cardiac trebuie să primească resuscitare cardiopulmonară. Aceasta constă în apăsarea zonei toracice cu ambele mâni și respirația gură la gură. Persoana în cauză trebuie să fie tratată de către un profesionist folosind un defibrilator ce transmite șocuri electrice pentru a restabili ritmul normal al bătăilor inimii.

Cunoașterea tehnicii de resuscitare cardiopulmonară (RCP) este extrem de importantă și folositoare. Persoana afectată are mai multe șanse de supraviețuire dacă i se acordă rapid primul ajutor.

Dieta pentru o inimă sănătoasă

Aceste alimente sunt considerate benefice pentru inimă și ajută la îmbunătățirea circulației sângelui:

  • Pește
  • Fructe uscate
  • Fructe și legume (două porții de legume și două sau trei bucăți de fructe)
  • Ulei de măsline
  • Fulgi de ovăz
  • Lapte degresat sau lapte ce conține 1% grăsime
  • Carne ce conține cantități mici de sodiu: curcan, iepure, pui (înlăturați pielea și alte grăsimi)

Vă recomandăm o rețetă sănătoasă pentru inimă pe care o puteți consuma cu încredere.

Risotto din dovleac copt

Preveniți stopul cardiac cu dovleac

Ingrediente

  • 450 g dovleac decojit și tăiat în cubulețe
  • 1 ceapă mică, tăiată fin
  • 1 cățel de usturoi pisat
  • Ulei și apă
  • Piper negru, de preferat proaspăt măcinat
  • 200 g orez pentru risotto
  • Zeama unei jumătăți de lămâie
  • 700 ml supă de legume caldă
  • 30 g parmezan

Instrucțiuni de preparare

Încălziți cuptorul la 200 grade Celsius. Puneți dovleacul, ceapa și usturoiul într-o tavă de copt cu strat antiaderent. Stropiți legumele cu ulei și apă. Adăugați puțin piper negru măcinat. Lăsați compoziția în cuptor pentru 15-20 de minute. Întoarceți amestecul de câteva ori.

Adăugați orezul și zeama de lămâie și amestecați totul. Adăugați apoi supa de legume. Acoperiți cu folie de aluminiu și puneți amestecul la loc în cuptor pentru alte 20-30 de minute, până când orezul devine moale și absoarbe toată zeama. Adăugați jumătate din parmezan (restul îl păstrați pentru servire). Se servește imediat. Poftă bună!

Amintiți-vă…

Să aveți grijă de sănătate nu înseamnă că trebuie să adoptați o rutină servind aceleași feluri de mâncare zilnic. Consultați un nutriționist ce vă poate ajuta la crearea unui plan alimentar sănătos și delicios. Nu uitați că una din cauzele stopului cardiac o reprezintă arterele deteriorate. Stopul cardiac nu va apărea în cazul unei persoane ce are o dietă sănătoasă.