Sucuri și smoothie-uri pentru combaterea căderii părului
Odată cu schimbarea anotimpurilor, căderea părului devine o problemă mult mai pregnantă, aceasta fiind și perioada în care vânzările la suplimentele pentru combaterea căderii părului cresc considerabil.
În acest articol, îți vom prezenta una dintre cele mai naturale modalități pentru combaterea căderii părului: consumul de sucuri și smoothie-uri care conțin nutrienții necesari menținerii sănătății acestuia. În plus, sucurile sunt absolut delicioase, fiind o plăcere să le savurezi zilnic!
O observație importantă privind combaterea căderii părului
Pentru combaterea căderii părului, trebuie să eviți consumul excesiv de sare și produse lactate. Sucurile și smoothie-urile enumerate mai jos nu conțin aceste ingrediente. În schimb, cu ajutorul lor înlocuim sarea cu alte substanțe și optăm pentru laptele vegetal, obținut din diverse legume, cereale sau nuci.
Te-ar putea interesa și:
Smoothie din ovăz, scorțișoară și urzică
Această combinație poate părea surpinzătoare, dar smoothie-ul rezultat este extrem de gustos.
Ingredientul cheie al acestei rețete este urzica proaspătă, pe care poți să o culegi din grădină sau chiar de la marginea drumului – nu uita să porți întotdeauna mănuși, deoarece frunzele sale înțeapă. Urzica este bogată în vitamine (A, C, D și K) și minerale (potasiu, fosfor și fier), fiind adăugată în compoziția multor șampoane din comerț.
Ovăzul este o cereală hrănitoare ce ajută din interior la menținerea sănătății părului și a pielii.
Pentru prepararea smoothie-ului, trebuie să mixezi în blender următoarele ingrediente:
- 1 litru de apă fierbinte
- 4 linguri de fulgi de ovăz
- O mână de frunze proaspete de urzică
- 1 lingură de scorțișoară
- 2 linguri de zahăr brun
Dacă dorești, poți să strecori lichidul, pentru a elimina textura solidă. Bea-l întotdeauna rece.
Suc de struguri roșii cu miere de albine
Această rețetă este foarte simplă și delicioasă. Poți să obții sucul de struguri cu ajutorul unui blender sau al unui robot de bucătărie – dacă alegi varianta a doua, ai grijă să strecori lichidul. Cumpără struguri organici, cu semințe, întrucât acestea conțin o mare parte din valoarea nutrițională a fructului.
Îndulcește sucul cu puțină miere, după gust.
Este indicat să bei acest suc în fiecare dimineață, pe stomacul gol, timp de 30 de zile.
Strugurii roșii conțin taninuri, flavonoide, proteine, vitamina A, complexul de vitamine B și vitaminele C, K, D și E. Au în compoziția lor și potasiu, fosfor, fier și alte minerale. Toate acestea te vor ajuta în combaterea căderii părului.
Smoothie verde cu drojdie de bere
Smoothie-urile verzi sunt foarte sănătoase și te ajută în combaterea căderii părului datorită conținutului bogat de vitamine și minerale. Pentru a scăpa de această problemă, îți sugerăm să combini următoarele ingrediente:
- Spanac: conține magneziu, acid folic, acid pantotenic și vitamina C. Toate aceste substanțe ajută la sinteza colagenului, o parte importantă a firului de păr ce facilitează absorbția fierului.
- Avocado: un aliment foarte hrănitor
- Spirulină: suplinește lipsa de vitamina B12, ce poate duce la albirea și căderea părului
- Drojdie de bere: un nutrient natural care conține complexul de vitamine B și o cantitate considerabilă de aminoacizi esențiali și minerale.
Îndulcește smoothie-ul cu miere, melasă sau nectar de agave.
Suc mediteranean
Acest suc este preparat din ingrediente specifice zonei mediteraneene.
- O roșie coaptă
- Ceapă: bogată în sulf
- Busuioc proaspăt: un puternic antioxidant
- Ulei de măsline extra virgin
- Oțet de mere
- Puțină apă cu sare
Pune sucul la rece și bea-l înainte de masă.
Smoothie cu migdale, smochine și cacao
Acest smoothie va fi, cu siguranță, pe placul întregii familii. Este foarte bogat în magneziu și zinc. În plus, este foarte hrănitor și energizant, motiv pentru care îți recomandăm să îl consumi dimineața.
- 1 litru de apă
- Două mâini de migdale, înmuiate în apă timp de cel puțin 2 ore
- 1 lingură de pudră de cacao neîndulcită
- 4 smochine proaspete sau uscate (înmuiate în apă)
Pasează toate ingredientele în blender, până obții un amestec fin. Dacă smochinele nu îl fac îndeajuns de dulce, poți să adaugi puțină miere.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Dallo MAL. Activos nutricionales y su efecto sobre el cabello. Medicina Cutánea Ibero-Latino-Americana 2004; 32 (5): 223-228. Available at: http://www.medcutan-ila.org/images%5Cpdf/articulos/2004/5/pdf/MC-32-5-simposio.pdf. Accessed 01/13, 2019.
- Martínez-Flórez S, González-Gallego J, Culebras JM, Tuñón M. Los flavonoides: propiedades y acciones antioxidantes. Nutrición hospitalaria 2002; 17 (6): 271-278. Available at: https://www.researchgate.net/profile/Javier_Gonzalez-Gallego/publication/10961859_Flavonoids_Properties_and_antioxidizing_action/links/0deec52a6b0057f327000000/Flavonoids-Properties-and-antioxidizing-action.pdf. Accessed 01/13, 2019.
- Rubio C, González Weller D, Martín-Izquierdo R, Revert C, Rodríguez I, Hardisson A. El zinc: oligoelemento esencial. Nutrición Hospitalaria 2007; 22 (1): 101-107. Available at: http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v22n1/alimentos1.pdf. Accessed 01/13, 2019.
- Tuero BB. Funciones de la vitamina C en el metabolismo del colágeno. Revista Cubana de Alimentación y Nutrición 2000; 14 (1): 46-54. Available at: http://cmapspublic3.ihmc.us/rid=1GQ861HNG-L3S88S-LKM/VITAMINAS%20PDF.pdf. Accessed 01/13, 2019.