Păr alb: cauze și remedii naturale - Doza de Sănătate
 

Păr alb: cauze și remedii naturale

Albirea părului poate avea diverse cauze. Printre acestea se numără stresul, factorii genetici și problemele emoționale. 
Păr alb: cauze și remedii naturale

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Dacă ai observat că ți-au apărut unele fire de păr alb pe cap, nu te întrista! Nu înseamnă că ai îmbătrânit. Până de curând, se credea că părul alb este sinonim cu bătrânețea.
Însă în prezent știm deja că și alți factori influențează schimbarea culorii părului. Află mai multe despre această problemă în articolul de astăzi în care îți vom prezenta mai multe cauze și remedii naturale pentru firele de păr alb.

De ce apar firele de păr alb?

Nu te îngrijora atunci când te privești în oglindă – nu te apuca să strigi în gura mare că ai îmbătrânit, că ar trebui să fii strigată „bunicuță” sau că nu mai ești în „floarea vârstei”. Poți să alegi să fii o „vulpe argintie” ca anumite vedete de la Hollywood care refuză să-și vopsească părul sau poți apela la diverse remedii naturale pentru a acoperi firele de păr alb.

Firele de păr alb apar în urma unei acumulări de peroxid de hidrogen. Nu este de ajuns să cunoști numele cauzei, trebuie să înțelegi că aceasta este data „expirării” foliculilor de păr, adică a sursei firelor noi. Peroxidul acumulat împiedică sinteza de melanină, elementul care oferă culoarea naturală părului tău.

Dacă obișnuiești să-ți decolorezi părul, știi deja că peroxidul (apa oxigenată) este unul dintre ingredientele cheie. Dar organismul tău produce și el peroxid, numai că în cantități mai mici.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, această producție se mărește, întrucât nu mai conține concentrația necesară a enzimei care descompune și transformă peroxidul în cele două componente ale sale: hidrogen și apă.

Păr alb: rădăcini

În plus, părul nu poate repara daunele produse de această creștere a peroxidului, întrucât producția enzimei numite tirozinază, care produce melanină, scade și ea. Deși vârsta este unul dintre cele mai importante cauze ale acestui proces, nu este singura. Și factorul genetic poate avea o influență considerabilă în acest sens.

Alte cauze ale acumulării de peroxid și a insuficienței enzimatice sunt:

  • Hormonii
  • Clima
  • Moștenirea genetică
  • Agenți contaminanți
  • Toxine
  • Expunerea la anumite substanțe dăunătoare
Bătrână cu păr alb

Cauzele aparitiei firelor de păr alb

Există, de asemenea, o legătură între nivelul de stres și albirea părului. Probabil în copilărie ți-ai mai auzit părinții spunând că „le-ai scos fire de păr alb” (sau poate chiar tu le-ai zis același lucru copiilor tăi). S-a considerat întotdeauna că tensiunea emoțională, numeroasele obligații și, bineînțeles, stresul pot duce la apariția firelor de păr alb.

Stresul poate cauza multe probleme în organism, atât în interior, cât și în exterior. Acesta produce neurotransmițători care afectează ADN-ul, provocând astfel albirea părului. Dar nu da vina numai pe stres, deoarece există și alți factori care duc la apariția firelor de păr alb.

Factori genetici

Fii atent la perioada în care a început să le albească părul părinților tăi. Nu te mira dacă acest lucru s-a întâmplat când erau de vârsta ta. Momentul în care părul începe să încărunțească este determinat genetic. Dacă strămoșii tăi au avut păr alb la o vârstă prematură, este foarte posibil să pățești și tu la fel.

O dietă dezechilibrată

Alimentația este strâns legată de toate procesele din organism. Pentru a preveni albirea părului înainte de vârsta de 50 de ani, este important să beneficiezi de un aport suficient de vitamina B12.

Aceasta se găsește în următoarele alimente: ouă, sardine și ton. Consumul excesiv de prăjeli, cafea și condimente iuți poate accelera procesul de albire.

Obiceiuri nesănătoase și probleme emoționale

Firele de păr alb apar și ca rezultat al unor obiceiuri proaste cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool sau sedentarismul. Stresul și depresia pot, la rândul lor, să determine albirea timpurie a părului. Uneori se poate întâmpla ca părul să revină la culoarea sa „normală” după depășirea perioadei stresante.

Bătrân cu păr alb

Două remedii naturale pentru firele de păr alb

Dacă ai deja fire de păr alb, poți încerca unul dintre următoarele remedii naturale:

Ceapă

Masează-ți scalpul cu puțină zeamă de ceapă pentru a încetini procesul de albire. Un studiu efectuat la Universitatea din Bradford arată că una dintre enzimele prezente în zeama de ceapă poate descompune peroxidul de oxigen, prevenind acumularea sa la nivelul foliculilor de păr. Taie o ceapă cât de mărunt poți pentru a obține o pastă sau freacă scalpul cu o jumătate de ceapă.

Avocado

Avocado pentru fire de păr alb

Potrivit cercetărilor efectuate la Universitatea din Los Angeles, California, fructul de avocado are diverse proprietăți medicinale datorate conținutului ridicat de acizi grași. Este bogat, de asemenea, în minerale și vitamina E. Vitamina E este o substanță extrem de hidratantă și un antioxidant puternic care previne albirea părului.

Taie un avocado în jumătate, scoate miezul și pune-l într-un vas. Fărâmițează-l și aplică-l direct pe scalp, lasă-l să acționeze timp de 20 de minute, apoi spală-te pe cap în mod obișnuit.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.