Tipuri de intervenții chirurgicale în tratamentul cancerului de sân
 

Tipuri de intervenții chirurgicale în tratamentul cancerului de sân

În tratamentul cancerului de sân, se disting două tipuri principale de intervenție chirurgicală: chirurgia de conservare a sânilor și rezecția. Fiecare are riscurile și beneficiile sale.
Tipuri de intervenții chirurgicale în tratamentul cancerului de sân
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 02 ianuarie, 2023

Intervenția chirurgicală ca parte a tratamentului cancerului de sân este utilizată la multe femei cu această patologie. Tipurile de intervenții chirurgicale în tratamentul și prevenția cancerului de sân au suferit schimbări semnificative în ultimii ani. Motivul a constat în descoperirile revoluționare privind biologia tumorilor.

Există diferite tipuri de intervenții chirurgicale în tratamentul cancerului de sân, fiecare fiind adaptat la situația particulară. În ceea ce privește obiectivele acestor tehnici chirurgicale, putem menționa următoarele:

  • Eliminarea tuturor celulelor maligne: Prin excizia tumorii, se urmărește să nu rămână resturi. Alegerea se face între operația de conservare a sânilor sau mastectomia totală.
  • Depistarea răspândirii cancerului la ganglionii limfatici axilari: Pentru a atinge acest obiectiv, se efectuează o biopsie a ganglionului limfatic santinelă sau disecția ganglionilor axilari.
  • Refacerea formei sânului după îndepărtarea tumorii: Tehnica utilizată este reconstrucția mamară.
  • Ameliorarea simptomelor: Este cazul pacientelor cu cancer de sân avansat.

Care sunt cele două tipuri de intervenții chirurgicale pentru tratamentul cancerului de sân?

Există două tipuri principale de intervenții chirurgicale în tratamentul cancerului de sân: chirurgia de conservare a sânilor și rezecția mamară. Aceste două grupuri mari includ și alte tehnici chirurgicale pe care le vom analiza pe parcursul articolului.

Chirurgie conservatoare

Acestea sunt tipuri de intervenții chirurgicale în tratamentul cancerului de sân care se bazează pe îndepărtarea părții afectate de cancer. Prin urmare, obiectivul este îndepărtarea tumorii și a țesutului din jur.

În ceea ce privește cantitatea care este îndepărtată, aceasta va depinde de locul în care se află și de cât de mare este tumoarea, precum și de alți factori care au legătură cu starea pacientei. Printre opțiunile conservatoare, vom găsi următoarele:

  • Lumpectomie: Această tehnică chirurgicală constă în îndepărtarea tumorii.
  • Simpatectomie parțială: Pe lângă îndepărtarea tumorii, are loc și eliminarea ganglionilor limfatici de la subraț.
Medic care analizează o mamografie

Rezecția sânilor

Deși mulți oameni cunosc acest tip de intervenție chirurgicală la sân ca mastectomie, denumirea nu este exactă. Este necesar de menționat faptul că există diferite tipuri, așa că mai corect este să folosim termenul de rezecție mamară.

Există diferite tipuri de intervenții chirurgicale care au ca scop îndepărtarea sânului în întregime. Aceasta include tot țesutul mamar și, uneori, și alte țesuturi din apropiere.

Iată ce tipuri de mastectomie există:

  • Mastectomie totală (simplă): Aceasta constă în îndepărtarea întregului sân; și ganglioni limfatici de la subraț pot fi îndepărtați.
  • Mastectomie radicală modificată: Se elimină sânul, majoritatea sau toți ganglionii limfatici și căptușeala mușchilor pieptului. Uneori, chirurgul îndepărtează și o parte din mușchii peretelui toracic.
  • Mastectomie radicală Halsted: Această intervenție chirurgicală pentru cancerul de sân implică îndepărtarea întregului sân, a mușchilor pieptului și a tuturor ganglionilor limfatici. A fost mulți ani tehnica aleasă de chirurgi. Cu toate acestea, în prezent, este rar utilizată datorită marilor progrese din medicină. Acest tip de intervenție chirurgicală ar trebui luată în considerare numai atunci când tumoarea s-a extins la mușchii pieptului.

Citiți mai mult: 3 sugestii ca să faci față cancerului mamar

Mastectomia unilaterală
Mastectomia radicală folosită multă vreme a fost limitată la cazuri specifice.

Concluzie

Medicul oncolog va recomanda fie un tip de intervenție chirurgicală, fie altul, în funcție de caracteristicile tumorii și de istoricul medical al pacientei. Cu toate acestea, pacienta are ultimul cuvânt și, uneori, ea alege tipul de intervenție chirurgicală pe care și-l dorește.

Din acest motiv, este extrem de important să fim informați cu privire la toate opțiunile disponibile. Trebuie să știm care sunt riscurile și beneficiile. Progresele în oncologie oferă posibilitatea de a păstra tot mai mult țesut sănătos, cu șanse mici de recidivă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Albornoz, C. R., Matros, E., Lee, C. N., Hudis, C. A., Pusic, A. L., Elkin, E., … & Morrow, M. (2015). Bilateral mastectomy versus breast-conserving surgery for early stage breast cancer: the role of breast reconstruction. Plastic and reconstructive surgery135(6), 1518.
  • Freitas Júnior, R. de, Ribeiro, L. F. J., Taia, L., Kajita, D., Fernandes, M. V., & Queiroz, G. S. (2001). Linfedema em Pacientes Submetidas à Mastectomia Radical Modificada. Revista Brasileira de Ginecologia e Obstetrícia. https://doi.org/10.1590/s0100-72032001000400002
  • Martínez-Basurto, A. E., Lozano-Arrazola, A., Rodríguez-Velázquez, A. L., Galindo-Vázquez, O., & Alvarado-Aguilar, S. (2014). Impacto psicológico del cáncer de mama y la mastectomía. Gaceta Mexicana de Oncologia.
  • Plesca, M., Bordea, C., El Houcheimi, B., Ichim, E., & Blidaru, A. (2016). Evolution of radical mastectomy for breast cancer. Journal of medicine and life9(2), 183.
  • Sociedad Americana Contra el Cáncer. (2017). Mastectomía.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.