Transpirația nocturnă – 5 boli care o pot cauza
Transpirația este o consecință firească a temperaturii sau presiunii atmosferice foarte ridicate. În cazul în care acești factori nu sunt prezenți, este posibil ca transpirația nocturnă să fie simptomul unei boli grave.
Deși poate părea greu de crezut, transpirația nocturnă este un fenomen foarte răspândit. Câteodată experimentăm acest simptom pentru că ne aflăm în perioada de recuperare după o răceală sau avem o infecție minoră. Mai mult, transpirația nocturnă apare deseori în timpul menopauzei.
Cu toate acestea, este important să identificăm cauza exactă a problemei. Există chiar o organizație numită Societatea Internațională de Hiperhidroză, care efectuează cercetări pentru a studia transpirația excesivă și încearcă să popularizeze rezultatele acestora.
Nu toți cei care experimentează transpirație nocturnă suferă de hiperhidroză. Însă acest simptom afectează deseori pacienții din centrele medicale. În multe cazuri, cauzele transpirației nocturne sunt insomnia, stresul și anxietatea produse de lipsa de somn.
Te-ar putea interesa și:
Există însă boli destul de serioase care pot cauza transpirație nocturnă. Este esențial să obții un tratament adecvat dacă suferi de una dintre aceste boli. În articolul de azi te invităm să descoperi cinci factori care pot cauza această problemă, pe care nu ar trebui sub nicio formă să îi treci cu vederea.
5 boli care pot provoca transpirația nocturnă
1. Anumite medicamente
Transpirația nocturnă ar putea fi un efect secundar produs de anumite medicamente. Departamentul de Psihiatrie al Universității din Pennsylvania a demonstrat că multe tratamente împotriva depresiei și a anxietății cresc frecvența transpirației nocturne.
- Acest efect secundar nu apare la toți pacienții. De fapt, doar 14-20% dintre cei care urmează un tratament pentru anxietate sau depresie transpiră în exces pe timp de noapte. (Prin „în exces” trebuie să se înțeleagă că pacientul transpiră atât de mult încât pijamaua și cearceafurile sale se udă.)
- De asemenea, abuzul de analgezice și antiinflamatoare poate cauza acest efect secundar.
Dacă bănuiești să experimentezi efecte secundare din cauza tratamentului medicamentos pe care îl urmezi, nu ezita să consulți un medic.
2. Hipertiroidismul
Aceasta este cu siguranță cea mai frecventă cauză a transpirației nocturne. Simptomele cele mai cunoscute ale hipertiroidismului sunt oboseala, câștigul în greutate, fragilitatea capilară și modificări ale temperaturii corporale.
Însă, când vine vorba de diagnosticarea hipertiroidismului, trebuie să ținem cont de niște simptome mult mai frecvente decât transpirația nocturnă.
- Atunci când glanda tiroidă experimentează schimbări asociate cu un hormon numit tiroxină, metabolismul va fi afectat. Consecințele frecvente ale acestui fenomen sunt sensibilitatea la căldură și transpirația excesivă.
- În plus, cei care suferă de hipertiroidism ar putea avea palpitații după ce se bagă în pat, tinitus și chiar insomnie.
3. Limfomul Hodgkin și limfomul non-Hodgkin
La începutul acestui articol, am menționat că în anumite cazuri transpirația nocturnă poate fi consecința unor boli mai grave.
- Limfomul Hodgkin și limfomul non-Hodgkin reprezintă două probleme de sănătate grave care pot cauza transpirația nocturnă. Aceste boli sunt forme de cancer care se declanșează la nivelul limfocitelor, o componentă fundamentală a sistemului imunitar.
- Transpirația excesivă, un simptom foarte frecvent în rândul celor care suferă de aceste două boli, poate afecta sistemul limfatic. Sistemul limfatic este alcătuit din țesuturile limfatice, vasele limfatice și splina.
- În general, principalul simptom experimentat de pacienții care suferă de limfomul Hodgkin sau cel non-Hodgkin este umflarea nodulilor limfatici de la nivelul axilelor sau al pântecelui.
Vestea bună este că aceste forme de cancer răspund bine la tratament, iar pacienții au șanse mari să recupereze dacă urmează sfaturile medicilor.
4. Hipoglicemia
Transpirația nocturnă este un simptom frecvent al hipoglicemiei. De pildă, cei care suferă de diabet de tip I experimentează deseori episoade de transpirație nocturnă excesivă. Acest simptom este consecința unui dezechilibru al nivelului de glucoză din sânge.
Te-ar putea interesa și:
Hipoglicemia apare atunci când pancreasul nu secretă suficientă insulină. Drept consecință, corpul începe să transpire în exces pentru a echilibra schimbările interne experimentate.
5. Refluxul gastroesofagian sau digestia deficitară
Cu siguranță ți s-a mai întâmplat să mănânci în exces sau să consumi un anumit aliment care nu ți-a priit și să te trezești în toiul nopții ud leoarcă sau simțind disconfort.
- Aceasta este reacția firească a organismului în cazul unui dezechilibru, al unei amenințări sau al unei schimbări interne.
- Mai mult, nu trebuie să uităm că și boala de reflux gastroesofagian poate cauza transpirație nocturnă.
- Dacă suferi de reflux gastroesofagian, vei experimenta simptome precum epuizare, dureri de piept și dificultăți de respirație. În cazul în care observi că ai aceste simptome, iar ele te incomodează frecvent, consultă un specialist.
- De îndată ce boala este diagnosticată, ți se va prescrie un tratament care îți va permite să revii la normal.
Nu privi transpirația nocturnă ca pe un fenomen „normal”. Transpirația excesivă pe timp de noapte nu ar trebui să survină dacă nu este foarte cald în dormitor. Consultă un medic și prezintă-i clar situația, astfel încât acesta să-ți poată oferi ajutor.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Davidson, J. R. T., Foa, E. B., Connor, K. M., & Churchill, L. E. (2002). Hyperhidrosis in social anxiety disorder. Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry, 26(7–8), 1327–1331. https://doi.org/10.1016/S0278-5846(02)00297-X
- Armstrong M, Aziz N, Fingeret A. Physiology, Thyroid Function. [Updated 2019 Jun 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537039/
- Gobbi, P. G., Pieresca, C., Ricciardi, L., Vacchi, S., Bertoloni, D., Rossi, A., … Ascari, E. (1990). Night sweats in Hodgkin’s disease A manifestation of preceding minor febrile pulses. Cancer, 65(9), 2074–2077. https://doi.org/10.1002/1097-0142(19900501)65:9<2074::AID-CNCR2820650931>3.0.CO;2-O
- Weng N, Luo YW, Xu JD, Zhang Y. Abnormal nocturnal behavior due to hypoglycemia: A case report. Medicine (Baltimore). 2019;98(6):e14405. doi:10.1097/MD.0000000000014405
- Young, P., Finn, B. C., Bruetman, J. E., & Trimarchi, H. (2007). Gastroesophageal reflux as a cause of night sweating. Anales de Medicina Interna, 24(6), 285–288. https://doi.org/10.4321/S0212-71992007000600007