6 trăsături ale unui prieten adevărat
Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña
Te străduiești să te înconjori de oameni cu trăsături bune, însă consideri că ești un prieten adevărat pentru persoanele importante din viața ta?
Fiecare dintre noi trebuie să aibă alături ființe dragi în călătoria sa. Nu are importanță dacă sunt prezente fizic sau nu. Acestea ne motivează să fim mai buni și ne ascultă când avem nevoie de un sfat.
Trăsături de bază pentru un prieten adevărat
În articolul de azi te invităm să descoperi principalele trăsături ale unui prieten adevărat.
1. Un prieten adevărat te ascultă fără a te judeca
Mulți oameni au tendința să îi „ajute” pe ceilalți oferindu-și opinia cu privire la sentimentele lor. Deseori împărtășim prea mult, iar poveștile noastre sunt criticate. Persoanele cu un ego ieșit de sub control ajung să își judece negativ prietenii, familia și partenerul de viață.
Un prieten adevărat știe că orice critici malițioase vor răni o persoană care nu caută altceva decât susținere și înțelegere. Acesta știe că a asculta este o dovadă de generozitate. Chiar și atunci când oferă sfaturi, un prieten adevărat nu va dori ca persoanele care îi cer ajutorul să îl asculte doar pe el.
Practic, un prieten adevărat are trăsături prin care oferă ajutor și susținere fără a avea intenția să schimbe ceva. Acesta știe că a asculta presupune să înțelegi contextul situației în totalitatea sa.
2. Prietenilor adevărați nu le este frică să se certe
Prietenii se ceartă. Să nu trăiești cu impresia că un prieten adevărat va fi mereu de acord cu atitudinea ta. Când i se pare că greșești, nici gând ca acesta să fie fericit.
Din contră, un prieten adevărat îți va oferi mereu opinia sa sinceră. Dacă acesta crede că ai făcut ceva rău, îți va spune deschis asta. Desigur, este posibil să urmeze o ceartă.
Însă nu face greșeala de a te simți ofensat când primești critici constructive sau te confrunți cu idei sau opinii ce diferă de ale tale. O ceartă nu este o luptă. De fapt, certurile reprezintă o activitate sănătoasă. Deseori acestea sunt indispensabile într-o relație personală.
Este important să îi poți spune unei ființe dragi că există o problemă și, la rândul tău, trebuie să fii capabili să primești critici. Nu uita, nu este vorba de a ataca pe cineva. Ca prieten, ai datoria să fii cât mai sincer posibil față de persoana dragă ție.
Te-ar putea interesa și:
3. Un prieten adevărat se preocupă de bunăstarea prietenilor săi
Ți-ai pus vreodată întrebarea că poate prietenii tăi trec pe la tine doar când au nevoie de ceva? Când începi să îți privești astfel prietenii, începi să îți pierzi încrederea în ei. Drept consecință, relația voastră începe să slăbească.
Din păcate, vei descoperi că indivizii care nu îți sunt prieteni adevărați doresc doar una din două lucruri de la tine. Aceștia fie au nevoie de cineva alături de care să se distreze, fie vor să obțină ceva anume. Desigur, această realitate nu este plăcută, dar este esențial să o acceptăm.
Vestea bună este că lucrurile stau exact invers în cazul prietenilor adevărați. De fiecare dată când vei avea nevoie de ajutor, aceștia îți vor fi alături.
Ne referim, desigur, le acei prieteni care te vor susține mereu și care sunt fericiți să te vadă cum evoluezi. Este posibil să nu îi vezi timp de luni sau chiar ani de zile. Însă când vă veți reîntâlni în sfârșit, vă veți simți de parcă ultima dată când v-ați văzut a fost ieri.
4. Un prieten adevărat îți este mereu alături
Diferențele personale, certurile, trecerea timpului și distanța fizică nu te pot despărți de un prieten adevărat. Din contră, acesta se va strădui să împiedice situațiile neplăcute să vă distrugă relația.
Ați avut o ceartă urâtă? Un prieten adevărat va dori să vorbiți pentru a rezolva orice neînțelegeri. Ai plecat în străinătate pentru a munci sau a învăța? Un prieten adevărat se va asigura că vorbiți în mod regulat.
O relație de prietenie are nevoie de susținerea și grija noastră, astfel încât să se mențină puternică. Este esențial să fim prezenți permanent și să participăm în momentele importante din viața prietenilor noștri.
Sărbătorește victoriile prietenilor tăi fără a fi invidios. Suferă alături de aceștia când sunt înfrânți. Oferă-le un umăr pe care să plângă când trec prin momente dificile. Câteodată este imposibil să fii alături de ei în mod fizic. Însă un prieten adevărat trebuie să găsească mereu o modalitate de a face parte din viața celor dragi.
5. Prietenii adevărați au încredere unul în celălalt
Bârfele și comentariile răutăcioase din partea celorlalți pot afecta orice relație de prietenie. Diferența dintre prietenii temporari și cei adevărați este că cei din urmă știu cum să aibă încredere unul în celălalt. Aceștia știu că există oameni care distorsionează adevărul, ale căror vorbe nu merită ascultate.
Dacă vrei să îți protejezi relațiile de prietenie, trebuie să înveți să îți asculți prietenii adevărați. În cazul în care ai orice îndoială, confruntă-i direct fără a evita subiectul. Nu disemina gânduri ascunse, bârfe sau vorbe negative. De asemenea, nu te distanța de îndată ce celălalt rostește un comentariu negativ.
Citește și:
Prietenia cu fostul iubit – idee bună sau rețetă pentru dezastru?
6. Un prieten adevărat este sincer și fidel
Un prieten adevărat este fidel indiferent de circumstanțe. Acesta nu spune lucruri negative despre ceilalți și nu permite nimănui să îi atace prietenii. El sau ea te va apăra când are impresia că ai nevoie de ajutor, dar îți va și oferi spațiul necesar pentru a te descurca singur.
Nu în ultimul rând, printre seria de trăsături ale unui prieten adevărat este și aceea că nu te va critica atunci când greșești. Acesta va încerca să își exprime motivele în mod clar. Astfel, vei fi liber să iei propriile decizii, chiar dacă acestea vor rezulta într-un eșec.
Și, dacă vei eșua, prietenul adevărat îți va fi alături și te va ajuta să treci mai ușor peste criză. Însă acesta nu va încerca să îți rezolve problemele de viață.
Dacă ai cel puțin un prieten adevărat care prezintă măcar câteva trăsături descrise în acest articol, nu ezita să îi spui cât de mult îl apreciezi chiar azi!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Parkinson, C., Kleinbaum, A. M., & Wheatley, T. (2018). Similar neural responses predict friendship. Nature communications, 9(1), 1-14.
- El cerebro es más rápido cuando se trata de amigos. Retrieved 7 November 2020, from https://www.investigacionyciencia.es/revistas/mente-y-cerebro/pensamiento-sin-rumbo-689/el-cerebro-es-ms-rpido-cuando-se-trata-de-amigos-14687
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.