Shatavari: planta Ayurveda cu beneficii pentru sănătatea femeilor
 

Shatavari: planta Ayurveda cu beneficii pentru sănătatea femeilor

Shatavari este o rădăcină utilizată pe scară largă în medicina ayurvedică, datorită beneficiilor sale pentru sănătatea femeilor. Cum se folosește?
Shatavari: planta Ayurveda cu beneficii pentru sănătatea femeilor
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 06 martie, 2023

Shatavari, cu denumirea științifică Asparagus racemosus, este o plantă care aparține familiei Asparagaceae, la fel ca și sparanghelul comun. De fapt, este cunoscută și sub denumirea de „sparanghel sălbatic” sau „sparanghel indian”. De obicei, crește în India, Sri Lanka și anumite părți din Australia. De ce Shatavari are beneficii pentru sănătatea femeilor?

În limbajul popular se numește „planta cu o sută de rădăcini” sau „planta cu o sută de soți”, deoarece este o rădăcină folosită în medicina ayurvedică pentru tratarea problemelor de infertilitate. Se spune că este un aliat pentru femei, deoarece sprijină sănătatea hormonală și reproductivă. Ce crede știința despre asta? Descoperiți mai jos!

Shatavari: ingrediente active și proprietăți medicinale

Shatavari este un arbust cățărător care poate atinge 2 metri înălțime. În țări precum India, este populară datorită aplicațiilor sale în medicina ayurvedică, în special pentru sănătatea reproductivă.

Potrivit unei recenzii distribuite în Asian Pacific Journal of Tropical Disease, acest lucru se datorează în mare parte conținutului său ridicat de fitoconstituenți. Au fost identificate peste 50 de principii active, dintre care se remarcă următoarele:

  • Izoflavone
  • Imunozide (glicozide)
  • Acizi grași esențiali
  • Vitamina A, B1, B2, C și E
  • Alcaloizi policiclici (aspargamina A)
  • Carbohidrați, polizaharide și mucilagii
  • Flavonoide (kaempferol, quercetină și rutină)
  • Saponine steroidice, cunoscute și sub numele de shatvarin
  • Urme de minerale: zinc, mangan, cupru, cobalt, calciu, magneziu, potasiu și seleniu

Nu este surprinzător faptul că arbustul este asociat cu o serie de proprietăți farmacologice. Potrivit aceleiași publicații, are activitate galactagogă (stimulează producția de lapte matern) și efecte adaptogene.

De asemenea, are capacitate antioxidantă, antiinflamatoare, antimicrobiană, imunomodulatoare și antidepresivă. Când vine vorba de sănătatea femeilor, este legată de creșterea libidoului, fertilitate, echilibrul hormonal și protecția organelor sexuale.

Ce beneficii are shatavari pentru sănătatea femeilor?

Shatavari conține fitoestrogeni. Aceste substanțe vegetale sunt similare cu estrogenii umani, hormoni care sunt implicați în multiple procese ale sănătății feminine. Deși efectul lor este mai slab, pot ajuta atât în cazurile de deficiență, cât și de exces necontrolat.

Sindromul premenstrual

Remediile pe bază de shatavari sunt utile împotriva simptomelor sindromului premenstrual. Atât izoflavonele, cât și flavonoidele și glicozida saponină sunt în spatele acestor efecte.

O compoziție medicinală din 85 de părți de Asparagus racemosus și 5 părți de Withania sominifera, Pedalium murex și Tinospora cordifolia a fost utilă împotriva simptomelor adverse ale sindromului premenstrual într-un studiu distribuit de Centrul Național pentru Informații Biotehnologice.

Pentru a obține acest efect, cercetătorii au folosit două capsule de trei ori pe zi. Fiecare capsulă are o jumătate de gram de plantă.

Femeie cu dureri menstruale
PMS poate fi sever la unele femei, cu durere și oboseală invalidantă.

Echilibrul hormonal

Legat de efectul anterior, trebuie remarcat faptul că suplimentele de shatavari sunt utile pentru promovarea echilibrului hormonal la femei. Acestea reduc riscul apariției simptomelor premenstruale, menstruației neregulate și sindromului ovarului polichistic.

O recenzie distribuită de Biomedicină și Farmacoterapia detaliază faptul că shatavari ajută la reducerea stresului oxidativ și crește capacitatea antioxidantă a organismului. Ameliorează problemele asociate cu dezechilibrul hormonal, sindromul ovarului polichistic (PCOS), creșterea și dezvoltarea foliculară și infertilitatea.

Majoritatea studiilor au fost făcute în laborator și pe animale. Prin urmare, sunt necesare teste mai ample pentru a evalua mecanismul de acțiune.

Alăptarea

Una dintre utilizările tradiționale ale plantei shatavari are de-a face cu stimularea producției de lapte matern. De fapt, proprietățile sale au fost evaluate în studii clinice.

Un studiu controlat randomizat distribuit de Jurnalul Iranian de Cercetare Farmaceutică a raportat că suplimentarea cu Asparagus racemosus a ajutat la creșterea nivelului de prolactină, un hormon cheie pentru alăptare.

La rândul său, o analiză a mai multor studii a arătat că suplimentele ajută la creșterea volumului de lapte matern.

Menopauza

Utilizarea suplimentelor de shatavari a fost asociată cu scăderea bufeurilor, transpirației, depresiei și altor simptome ale menopauzei. Journal of Herbal Medicine a raportat faptul că un supliment de Asparagus racemosus — combinat cu alte plante, cum ar fi Tinospora cardifolia, Withania somnifera și Commiphora mukul — a ajutat la reducerea simptomelor menopauzei după 12 săptămâni de utilizare.

Subiecții au raportat o scădere semnificativă a bufeurilor în timpul zilei și a transpirațiilor nocturne. În plus, un studiu din revista Nutrients a asociat acest supliment cu o mai bună funcție musculo-scheletică la femeile aflate în postmenopauză.

Fertilitatea și libidoul

În ceea ce privește sănătatea sexuală și reproductivă, shatavari este legată de creșterea dorinței sexuale și a fertilității. Pharmacognosy detaliază faptul că planta este utilă împotriva problemelor sistemului reproducător feminin.

Utilizarea sa este legată de scăderea infertilității, creșterea libidoului, reducerea inflamației organelor sexuale și pregătirea uterului pentru concepție. Aceste aplicații sunt susținute în principal de dovezi anecdotice.

Riscurile și contraindicațiile plantei Shatavari

Shatavari este sigură pentru majoritatea femeilor sănătoase. Chiar și așa, trebuie să consultați medicul înainte de a ingera acest supliment. Consumul excesiv poate duce la disconfort digestiv, cum ar fi inflamația abdominală, greața și durerea. Prin urmare, este indicat să respectați doza sugerată de producător.

Alte contraindicații sunt:

  • Sarcina cu risc ridicat (consultați medicul)
  • Bolile rinichilor și ale tractului urinar
  • Istoricul de alergie la sparanghel
  • Sensibilitatea la estrogen
  • Bolile de inimă
Sparanghel verde
Întrucât aparține aceleiași familii cu sparanghelul, cei alergici la acesta nu vor putea consuma shatavari.

Prezentări și mod de consum

În magazinele de plante medicinale veți găsi suplimente de shatavari sub formă de pudră și capsule. În general, se recomandă o doză de 6 g pe zi. La mamele care alăptează, doza variază de la 3 la 6 g pe zi, în funcție de greutatea corporală (60 mg pulbere/kg).

Produsul se consumă cu sau după mese. Postul nu este recomandat. Pulberea poate fi diluată în lapte de vacă sau lapte vegetal. Se poate prepara și cu apă. Perioada de consum poate fi prelungită până la 3 luni. Acest lucru este stabilit de medic.

Ce trebuie să rețineți despre acest tonic pentru femei?

În medicina ayurvedică, shatavari este un supliment ideal pentru diferite etape ale vieții feminine. Datorita conținutului său de antioxidanți și fitoestrogeni, shatavari este considerată un aliat împotriva tulburărilor derivate din fluctuațiile hormonale.

În orice caz, utilizarea plantei trebuie să fie supravegheată de medic. Deși mai multe studii îi susțin proprietățile, nu este un tratament de primă linie. Consumul acesteia nu înlocuiește efectele unui stil de viață sănătos și tratamentele medicale. Țineți cont de acest aspect!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alok S, Jain SK, Verma A, Kumar M, Mahor A, Sabharwal M. Plant profile, phytochemistry and pharmacology of Asparagus racemosus (Shatavari): A review. Asian Pac J Trop Dis. 2013 Jun;3(3):242–51. doi: 10.1016/S2222-1808(13)60049-3. PMCID: PMC4027291.
  • Negi JS, Singh P, Joshi GP, Rawat MS, Bisht VK. Chemical constituents of Asparagus. Pharmacogn Rev. 2010 Jul;4(8):215-20. doi: 10.4103/0973-7847.70921. PMID: 22228964; PMCID: PMC3249924.
  • National Center for Biotechnology Information (2022). PubChem Patent Summary for US-6589569-B1. Retrieved November 8, 2022 from https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/patent/US-6589569-B1.
  • Pandey AK, Gupta A, Tiwari M, Prasad S, Pandey AN, Yadav PK, Sharma A, Sahu K, Asrafuzzaman S, Vengayil DT, Shrivastav TG, Chaube SK. Impact of stress on female reproductive health disorders: Possible beneficial effects of shatavari (Asparagus racemosus). Biomed Pharmacother. 2018 Jul;103:46-49. doi: 10.1016/j.biopha.2018.04.003. Epub 2018 Apr 7. PMID: 29635127.
  • Gupta M, Shaw B. A Double-Blind Randomized Clinical Trial for Evaluation of Galactogogue Activity of Asparagus racemosus Willd. Iran J Pharm Res. 2011 Winter;10(1):167-72. PMID: 24363697; PMCID: PMC3869575.
  • Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006-. Wild Asparagus. [Updated 2022 Sep 19]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501813/
  • Steels, E., Steele, M., Harold, M., Adams, L., & Coulson, S. (2018). A double-blind, randomized, placebo-controlled trial evaluating safety and efficacy of an ayurvedic botanical formulation in reducing menopausal symptoms in otherwise healthy women. In Journal of Herbal Medicine (Vol. 11, pp. 30–35). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.hermed.2018.01.001
  • O’Leary MF, Jackman SR, Sabou VR, Campbell MI, Tang JCY, Dutton J, Bowtell JL. Shatavari Supplementation in Postmenopausal Women Improves Handgrip Strength and Increases Vastus lateralis Myosin Regulatory Light Chain Phosphorylation but Does Not Alter Markers of Bone Turnover. Nutrients. 2021 Nov 27;13(12):4282. doi: 10.3390/nu13124282. PMID: 34959836; PMCID: PMC8708006.
  • Sharma, Komal & Bhatnagar, Maheep. (2011). Asparagus racemosus (Shatavari): A Versatile Female Tonic. International Journal of Pharmaceutical & Biological Archives. 2. 855-863.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.