12 alimente ce nu trebuie congelate

· 11 octombrie 2015
Deși multe persoane nu știu asta, dacă ții pâine în frigider, vei accelera procesul de degradare al acesteia și vei promova dezvoltarea mucegaiului.

E adevărat că frigiderul este locul unde trebuie să păstrăm o mare parte din alimentele pe care le cumpărăm de la supermarket, în mod special cele pe care nu plănuim să le consumăm imediat. Însă, există anumite alimente ce nu trebuie niciodată congelate, ori altfel riscăm ca acestea să-și piardă toate proprietățile și chiar să se degradeze mult mai repede.

Nu te mira dacă, fără să-ți fi dat seama, ai pus deja la congelat mai multe alimente ce nu au ce căuta în frigider. Dar nu-ți face griji: dacă încă nu știi exact ce alimente nu ar trebuie niciodată congelate, atunci citește în continuare și o se afli care sunt acestea.

Alimente ce nu trebuie congelate niciodată

Ceapa

Ceapa trebuie păstrată într-un loc uscat și răcoros, la temperatura camerei. Această legumă poate deveni cu ușurință un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor dacă nu este înmagazinată în mod adecvat, iar frigiderul permite acestor bacterii să prolifereze mai repede.

Conform unui studiu efectuat de Asociația Națională a Cepei din Statele Unite, cepele nu trebuie decojite înainte să fie consumate și trebuie expuse la aer pentru ca acestea să poată respira. Poți congela ceapa numai în cazul în care ai decojit-o deja, iar în acea situație trebuie să o ții într-un recipient închis ermetic.

Roșiile

Alimente ce nu trebuie congelate: roșiile

Nici roșiile nu ar trebui niciodată congelate, ori altfel acestea își vor pierde textura și gustul. Conform Institutului Național de Cercetare Agricolă din Statele Unite, atunci când roșiile sunt expuse la temperaturi reci, asemenea celor din frigider, acestea își pierd conținutul de zahăr, acizi etc. Păstrează-ți roșiile numai în locuri uscate, la temperatura camerei.

Cartofii

Nu te sfătuim să încerci să congelezi cartofi, ori altfel aceștia își vor pierde gustul și se vor înmuia. Cartofii trebuie păstrați cu coaja intactă, într-un loc răcoros, uscat și bine aerisit, pentru că expunerea lor la umezeală poate duce la dezvoltarea ciupercilor pe aceștia.

Cafeaua

Alimente ce nu trebuie congelate: cafea

Asemenea multor alte alimente, și cafeaua trebuie păstrată într-un loc uscat și răcoros. Dacă ții cafeaua în frigider, aceasta își va pierde mirosul și gustul caracteristic. În plus, cafeaua poate absorbi cu ușurință mirosurile altor alimente, deci ai grijă. Te sfătuim să-ți ții cafeaua într-un recipient închis ermetic și, dacă se poate, într-un loc întunecos.

Usturoiul

Căpățânile și cățeii de usturoi trebuie păstrate la temperatura camerei, într-un loc uscat și răcoros. Dacă pui usturoi în frigider, acesta își pierde toate proprietățile benefice și se va strica mai repede, pe când, în afara frigiderului, poate rezista luni de zile.

Mierea

Alimente ce nu trebuie congelate: miere

Asociația Apicultorilor din Ontario (Canada) susține că mierea se numără pe lista alimentelor ce nu trebuie congelate, ori altfel aceasta se va îngroșa și cristaliza mult mai repede. Aceasta trebuie ținută într-un recipient închis ermetic.

Fructele de avocado

Dacă încerci să congelezi fructele de avocado, acestea pur și simplu se vor coace mai greu. Din moment ce majoritatea oamenilor preferă să consume avocado copt, te sfătuim să păstrezi aceste fructe la temperatura camerei.

Pâinea

Alimente ce nu trebuie congelate: pâine

Una din cele mai comune greșeli pe care orice consumator o poate face este să pună pâine în frigider. Nu numai că pâinea se degradează mult mai repede atunci când este congelată, dar există și riscul să apară mucegai pe aceasta. Dacă vrei ca pâinea pe care o cumperi să reziste puțin mai mult, păstreaz-o într-un mediu uscat și răcoros.

Ciocolata

Dacă nu este foarte cald afară, nu te sfătuim să-ți pui ciocolata la congelat. Pentru că ciocolata să-și mențină aroma și gustul, aceasta trebuie păstrată într-un mediu lipsit de umiditate și zăpușeală.

Ananasul

Alimente ce nu trebuie congelate: ananas

Și ananasul se numără printre alimentele ce nu trebuie niciodată congelate. Atunci când acest fruct este expus la temperaturi foarte scăzute, enzimele ce îi permit să se coacă sunt distruse, iar gustul său dulce dispare.

Cerealele și pastele

Aceste alimente nu trebuie congelate, ci păstrate într-un loc uscat și răcoros, la temperatura camerei. Temperaturile foarte scăzute, cum ar fi cele din frigider, pot face ca cerealele și pastele să adopte o textură sau un gust neplăcut.