12 alimente ce nu trebuie congelate - Doza de Sănătate
 

12 alimente ce nu trebuie congelate

Deși multe persoane nu știu asta, dacă ții pâine în frigider, vei accelera procesul de degradare a acesteia și vei contribui la dezvoltarea mucegaiului.
12 alimente ce nu trebuie congelate
Sofía Quintana Alonso

Verificat și aprobat de fizioterapeutul Sofía Quintana Alonso.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Este adevărat că frigiderul este locul în care trebuie să păstrăm o mare parte din alimentele pe care le cumpărăm de la supermarket, în mod special cele pe care nu plănuim să le consumăm imediat. Însă, există anumite alimente ce nu trebuie congelate. Riscăm ca acestea să-și piardă toate proprietățile și chiar să se degradeze mult mai repede.

Nu te mira dacă, fără să-ți fi dat seama, ai pus deja la congelat mai multe alimente ce nu au ce căuta în frigider. Dar nu-ți face griji: dacă nu știi exact care sunt cele 12 alimente ce nu trebuie congelate niciodată, citește în continuare și vei afla.

Alimente ce nu trebuie congelate

Ceapa

Ceapa trebuie păstrată într-un loc uscat și răcoros, la temperatura camerei. Această legumă poate deveni cu ușurință un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor dacă nu este înmagazinată în mod adecvat. Frigiderul permite acestor bacterii să se înmulțească rapid.

Conform unui studiu efectuat de Asociația Națională a Cepei din Statele Unite, cepele nu trebuie decojite cu mult timp înainte să fie consumate și trebuie expuse la aer pentru ca acestea să poată respira. Poți congela ceapa numai în cazul în care ai decojit-o deja, iar în această situație trebuie să o ții într-un recipient închis ermetic.

Roșiile

Roșii coapte

Nici roșiile nu ar trebui niciodată congelate. Acestea își vor pierde textura și gustul. Conform Institutului Național de Cercetare Agricolă din Statele Unite, atunci când roșiile sunt expuse la temperaturi scăzute, acestea își pierd conținutul de zaharuri, acizi, etc. Păstrează roșiile numai în locuri uscate, la temperatura camerei.

Cartofii

Nu te sfătuim să încerci să congelezi cartofi. Aceștia își vor pierde gustul și se vor înmuia. Cartofii trebuie păstrați cu coaja intactă, într-un loc răcoros, uscat și bine aerisit, pentru că expunerea lor la umezeală poate duce la dezvoltarea ciupercilor.

Cafeaua

Boabe de cafea

Asemenea multor alte alimente, și cafeaua trebuie păstrată într-un loc uscat și răcoros. Dacă ții cafeaua în frigider, aceasta își va pierde mirosul și gustul caracteristic. În plus, cafeaua poate absorbi cu ușurință mirosurile altor alimente. Te sfătuim să ții cafeaua într-un recipient închis ermetic și, dacă se poate, într-un loc întunecos.

Usturoiul

Căpățânile și cățeii de usturoi trebuie păstrate la temperatura camerei, într-un loc uscat și răcoros. Dacă pui usturoi în frigider, acesta își pierde toate proprietățile benefice și se strică mai repede. În afara frigiderului, usturoiul poate rezista luni de zile.

Mierea

Miere pe lista de alimente ce nu trebuie congelate

Asociația Apicultorilor din Ontario (Canada) susține că mierea se află pe lista de alimente ce nu trebuie congelate. Aceasta se va îngroșa și cristaliza mult mai repede. Mierea trebuie ținută într-un recipient închis ermetic.

Fructele de avocado

Dacă încerci să congelezi fructele de avocado, acestea se vor strica. Din moment ce majoritatea oamenilor preferă să consume avocado copt, te sfătuim să păstrezi aceste fructe la temperatura camerei.

Pâinea

Pâine pe lista de alimente ce nu trebuie congelate

Una dintre cele mai comune greșeli pe care orice consumator o poate face este să pună pâinea în frigider. Nu numai că pâinea se degradează mult mai repede atunci când este congelată, dar există și riscul să apară mucegai. Dacă vrei ca pâinea pe care o cumperi să reziste puțin mai mult, păstreaz-o într-un mediu uscat și răcoros.

Descoperă mai multe informații interesante:

Care este cea mai sănătoasă pâine?

Ciocolata

Dacă nu este foarte cald afară, nu te sfătuim să pui ciocolata la congelat. Pentru că ciocolata să-și mențină aroma și gustul, aceasta trebuie păstrată într-un mediu lipsit de umiditate și căldură.

Ananasul

Ananas pe lista de alimente ce nu trebuie congelate

Și ananasul se numără printre cele 12 alimente ce nu trebuie congelate. Atunci când acest fruct este expus la temperaturi foarte scăzute, enzimele ce îi permit să se coacă sunt distruse, iar gustul său dulce dispare.

Cerealele și pastele

Aceste alimente nu trebuie congelate, ci păstrate într-un loc uscat și răcoros, la temperatura camerei. Temperaturile foarte scăzute, cum ar fi cele din frigider, pot face ca cerealele și pastele să aibă o textură sau un gust neplăcut.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.