4 exerciții pentru a avea o minte limpede la bătrânețe - Doza de Sănătate
 

4 exerciții pentru a avea o minte limpede la bătrânețe

Deși unele din aceste exerciții sunt puțin dificile inițial, ele constituie o modalitate de a-ți menține mintea activă când sunt practicate regulat. Descoperă beneficiile acestora și încurajează-te să le practici.
4 exerciții pentru a avea o minte limpede la bătrânețe
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Exercițiile penetru a avea o minte limpede la bătrânețe sunt importante. De-a lungul anilor, mai multe funcții și procese ale corpului pot fi afectate, inclusiv luciditatea și claritatea minții.

Așadar, pe lângă adoptarea unor obiceiuri specifice unui stil de viață sănătos, cum ar fi urmarea unei diete echilibrate și mișcarea regulată, este important și să-ți antrenezi mintea pentru a-i fortifica abilitățile și a-ți menține gândurile în ordine.

Cele patru exerciții de mai jos te vor ajuta să eviți pierderea lucidității și a agerimii mintale odată cu înaintarea în vârstă.

1. Textele colorate pentru o minte limpede la bătrânețe

Text colorat pentru o minte limpede la bătrânețe

Pentru prima activitate pe care o propunem trebuie să găsești un astfel de desen precum cel de deasupra. Apoi, rostește cu voce tare culoarea cu care este scris fiecare cuvânt. Continuă până ajungi la sfârșitul imaginii, apoi repetă exercițiul de la coadă la cap.

În acest fel, exersezi ambele emisfere ale creierului care reacționează la percepția textului și a culorii. Poate părea greu la început, însă acest exercițiu ajută la prevenirea pierderii lucidității și a limpezimii minții.

Totodată, oferă următoarele beneficii:

  • Ajută la crearea unor noi conexiuni între cele două emisfere cerebrale.
  • Exersează abilități noi, cum ar fi concentrarea și schimbarea atenției.

2. Tabelul lui Schulte

Pentru a practica acest exercițiu, cunoscut sub denumirea de tabelul lui Schulte, trebuie să începi prin a-ți concentra atenția asupra numărului din mijlocul tabelului. Ai însă și un alt obiectiv: găsește numărul 1 și continuă cu celelalte numere în ordine crescătoare. Între timp, trebuie să te concentrezi în continuare asupra numărului din centru.

Ca să continui exercițiul, poți crea un nou tabel cu numere ordonate aleatoriu. Printre beneficiile acestui exercițiu sunt:

3. Semne cu degetele pentru o minte limpede la bătrânețe

Pe lângă celelalte două activități de mai sus, poți practica un exercițiu simplu cu degetele. Fă semnul păcii cu mâna dreaptă. În același timp, fă semnul OK cu degetele mâinii stângi. Inversează apoi mâinile și repetă de mai multe ori.

După ce ai terminat exercițiul cu ambele mâini, va trebui să faci cele două exerciții simultan. Această activitate:

4. Practică scrisul sincronizat

Scrisul sincronizat te ajută să ai o minte limpede la bătrânețe

Practicarea scrisului sincronizat este foarte utilă pentru exersarea memoriei și pentru a avea o minte limpede la bătrânețe. Pentru acest exercițiu, ai nevoie de două bucăți de hârtie și de câte un pix în fiecare mână. Pentru început, va trebui să desenezi figuri geometrice cu ambele mâini în același timp. 

Poți scrie, de asemenea, litere sau cuvinte de aceeași lungime în același timp. Important este să faci aceste lucruri simultan. În caz contrar, exercițiul nu va funcționa. Beneficiile acestui exercițiu sunt:

  • Învață creierul să îndeplinească mai multe sarcini în același timp
  • Actvivează ambele emisfere cerebrale.

Alte sfaturi utile pentru a avea o minte limpede la bătrânețe

Antrenează-ți mâna nedominantă

Cu alte cuvinte, dacă te speli pe dinți cu mâna dreaptă, încearcă să faci acest lucru cu mâna stângă și viceversa. În acest fel, creierul învață să dea alte comenzi și să îndeplinească alte acțiuni decât cele cu care este obișnuit. 

În plus, poți face duș sau alte activități zilnice cu ochii închiși. Schimbă-ți rutina când mergi la serviciu, la magazin sau în alte locuri pe care le frecventezi pentru a-ți activa memoria.

O alimentație corespunzătoare

Exercițiile sunt foarte importante pentru a avea o minte limpede, dar este important și să mănânci bine. În fond, dieta joacă un rol major în c privește consolidarea memoriei. Există nutrienți specifici care ajută creierul să funcționeze adecvat.

Legat de acest subiect, un studiu publicat de Facultatea de Medicină Harvard scoate în evidență faptul că unele alimente pot îmbunătăți sănătatea cerebrală. Printre acestea se numără fructele, legumele, cerealele integrale, peștii și uleiul de măsline. Pe de altă parte, se recomandă reducerea consumului de carne roșie.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.