Metoda SAVERS: obiceiuri ce îți vor schimba viața - Doza de Sănătate
 

Metoda SAVERS: obiceiuri ce îți vor schimba viața

Metoda SAVERS este o modalitate de a începe ziua care constă în 6 pași ce trebuie efectuați în fiecare dimineață. Citește acest articol pentru a afla ce trebuie să faci!
Metoda SAVERS: obiceiuri ce îți vor schimba viața

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Metoda SAVERS se bazează pe șase exerciții pentru dimineață ce te vor ajuta să-ți atingi obiectivele, atât personal, cât și profesional. Mai mult decât o metodă, este o filozofie a vieții care va schimba modul în care vezi lucrurile și te va ajuta să te concentrezi asupra obiectivelor stabilite. În acest articol, îți vom spune ce este și cum să o pui în practică!

Ce este metoda SAVERS?

Metoda SAVERS a fost creată de Hal Elrod și a fost publicată în The Miracle Morning. Autorul explică cei șase pași pe care ar trebui să îi faci la prima oră a dimineții pentru a te putea concentra și a realiza tot ceea ce îți propui.

Hal Elrod a suferit un accident grav din care și-a revenit în mod miraculos, fără aproape nici o consecință. În această carte, el vorbește despre experiența sa și despre ceea ce a realizat cu filozofia sa de viață prin îndeplinirea acestui ritual.

Numele metodei este un acronim format din prima literă a celor 6 pași pe care trebuie să îi faci în fiecare dimineață. Pașii sunt:

  1. S (silence) pentru tăcere
  2. A (affirmation) pentru afirmare
  3. V (visualization) pentru vizualizare
  4. E (exercise) pentru exerciții fizice
  5. R (reading) pentru citit
  6. S (scribing) pentru scris

Metoda SAVERS se bazează pe convingerea că ziua este foarte influențată de modul în care o începi. Prin urmare, dacă începi ziua concentrându-te pe ceea ce vrei să realizezi, îți va fi mai ușor să o faci.

În schimb, dacă petreci primele momente ale zilei acordând atenție altor lucruri mai puțin importante, cum ar fi verificarea WhatsApp-ului sau a emailului, pe parcursul zilei te vei abate de la obiectivele tale.

Metoda SAVERS aplicată dimineața
Metoda SAVERS îți propune să începi ziua gândind și meditând pentru a-ți atinge obiectivele.

Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi?

Primul lucru pe care ar trebui să-l știi despre această metodă este faptul că va trebui să te trezești cu o oră mai devreme în fiecare dimineață. Pentru unii, acest lucru ar putea părea un efort inutil, dar autorul subliniază că este esențial să ai suficient timp pentru a efectua toți pașii.

1) Tăcere

Ar trebui să rămâi tăcut în primele 5 minute după ce te trezești. Acest lucru îți va reduce nivelul de stres și anxietate. Poți petrece acest timp meditând, reflectând, concentrându-te pe respirație sau stabilind un obiectiv pentru ziua în curs.

2) Afirmare

Poți face acest lucru prin repetarea anumitor fraze, scopuri sau obiective care te fac să te simți împăcat cu tine însuți. Poți folosi fraze inventate, versuri din cântece sau afirmații din cărți.

Ideea este să repeți frazele în fiecare zi pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit și stima de sine. În acest fel, îți vei începe ziua cu mult mai multă motivație și energie pentru a realiza ceea ce ți-ai propus.

3) Vizualizare

Acest pas va dura, de asemenea, cinci minute. Va trebui să dedici timp vizualizării, ca și cum ai fi atins deja obiectivul pe care ți l-ai propus.

Poate suna ciudat, dar, prin repetarea unor fraze care îți amintesc că poți face acest lucru, îți va fi mai ușor să te concentrezi asupra atingerii obiectivului.

4) Exerciții fizice

Ar trebui să dedici cel puțin 20 de minute acestui pas. În aceste 20 de minute, vei alege un tip de mișcare ce îți face plăcere. Acest lucru te va ajuta să îți activezi corpul și să te umpli de energie.

Îți recomandăm să alegi un exercițiu aerob, deoarece te va activa mai mult. Cu toate acestea, poți face orice exercițiu care te face să te simți bine, fie că este un mic curs de yoga, pilates sau alergare.

Femeie care face yoga în fața geamului
20 de minute de exerciții fizice dimineața fac parte din metoda SAVERS.

5) Citit

La fel ca în cazul exercițiilor fizice, vei petrece 20 de minute citind ceva ce îți place. Poate fi ziarul, un roman pe care îl citești în prezent sau orice text care te motivează sau îți deschide mintea.

6) Scris

În cele din urmă, vei petrece ultimele 20 de minute ale acestui ritual ocupându-te de scris. Ar trebui să scrii idei care îți vin în minte, obiectivele pe care le ai sau pur și simplu să ții un jurnal personal.

Cel mai bine este să scrii de mână, într-un jurnal dedicat exclusiv acestui scop.

Metoda SAVERS în rutina ta

Autorul și mulți adepți susțin că, efectuând continuu această rutină, viața și modul tău de a vedea lucrurile se vor îmbunătăți. Prin urmare, îți va fi mai ușor să îți atingi obiectivele.

Cu toate acestea, ești singurul care are puterea de a-ți schimba viața și ar trebui să depui efortul de a urma această rutină sau orice altă rutină care te ajută să-ți atingi obiectivele. Nu trebuie să faci neapărat exact așa cum a propus autorul, dar poți adapta aceste principii la viața de zi cu zi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • The Miracle Morning | Changing the World One Morning at a Time [Internet]. [cited 2020 Apr 30]. Available from: https://www.miraclemorning.com/
  • Sok, Sohyune, Kyung Soon Yang, and Kwuy Bun Kim. “The effect of morning stretching on depression and motivation of rehabilitation for stroke patients.” J Korean Acad Adult Nurs 17.4 (2005): 573.
  • Daurat, A., et al. “Detrimental influence of bright light exposure on alertness, performance, and mood in the early morning.” Neurophysiologie Clinique/Clinical Neurophysiology 26.1 (1996): 8-14.
  • Evans, Gary W., Richard E. Wener, and Donald Phillips. “The morning rush hour: Predictability and commuter stress.” Environment and behavior 34.4 (2002): 521-530.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.