Beneficiile împământării: conectarea cu pământul - Doza de Sănătate
 

Beneficiile împământării: conectarea cu pământul

Împământarea constă în mersul desculț pe pământ afară și întoarcerea la starea inițială a omenirii. Se crede că practicarea regulată a împământării ne poate ajuta să ne simțim mai bine. Citește acest articol pentru a afla mai multe despre tehnica împământării (earthing)!
Beneficiile împământării: conectarea cu pământul
Isbelia Esther Farías López

Scris și verificat de filozoful Isbelia Esther Farías López.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

În viață, există puține plăceri la fel de simple și sublime ca cele pe care ni le oferă pământul. Puțini oameni cunosc beneficiile împământării.

Cât de plăcut este să mergi desculț pe nisip la plajă sau să simți firele ierbii udate de rouă dimineața? Aceste experiențe plăcute au un cost minim sau inexistent, dar beneficiile lor sunt enorme.

Împământarea înseamnă conectarea la Pământ și nu activează doar terminațiile nervoase de pe tălpile picioarelor. Este, de asemenea, o practică care poate vindeca sufletul.

Ce este împământarea (earthing sau grounding)?

Persoană care se bucură de beneficiile împământării
Împământarea este o practică ce propune creșterea conexiunii cu natura pentru a promova bunăstarea.

Cuvântul „împământare” provine din cuvântul „pământ”, care se referă la planeta noastră și, de asemenea, la murdărie sau sol. Este considerată a fi o legătură cu pământul. Această practică este cunoscută și sub denumirea de „earthing”.

Împământarea constă în a aduce corpul în contact cu Pământul și energia electrică care emană din acesta. Unele studii indică faptul că practicarea contactului fizic cu Pământul poate oferi beneficii pentru sănătatea fizică, precum și pentru starea de spirit.

Cei care au adoptat această practică ne amintesc faptul că ființele umane au avut tot timpul contact cu pământul datorită faptului că obișnuiau să meargă desculțe. Cu toate acestea, odată cu modernizarea, am pierdut contactul. Potrivit apărătorilor împământării, modernizarea ne-a izolat de conectivitatea noastră ancestrală prin pantofi, covoare și alte materiale izolante care ne mențin într-o stare de deconectare completă.

Cercetările referitoare la acest subiect adaugă faptul că oamenii care s-au reconectat cu pământul și-au îmbunătățit semnificativ funcțiile fizice. De asemenea, studiile vorbesc despre o posibilă reducere a oboselii, epuizării, durerii și chiar depresiei. Oamenii care practică legarea la pământ susțin că simt mai puțină tensiune musculară și un calm spiritual ca urmare a revenirii la sănătatea pe care o oferă natura.

Scoaterea pantofilor și reconectarea cu pământul permit conexiunilor electrice ale naturii să acționeze asupra corpului tău. Această credință a făcut ca această tendință să câștige tot mai mulți adepți din lumea sănătății.

Promotorul acestei idei a fost terapeutul Clint Ober, care a susținut că după 30 de minute desculț, încărcăturile electrice din corp se echilibrează și afectează pozitiv sănătatea.

Beneficiile împământării

Fată fericită la munte
Oamenii atribuie numeroase beneficii acestei practici, care nu au fost însă dovedite științific. Cu toate acestea, împământarea este o practică sigură și poate contribui la bunăstare.

Oamenii atribuie împământării o varietate de avantaje care, până în prezent, nu au fost suficient cercetate. Prin urmare, ar trebui să reții faptul că beneficiile provin din dovezi anecdotice și studii care necesită să fie aprofundate. Cele mai importante beneficii sunt:

 • Reduce inflamația: Oamenii care practică legarea la pământ spun că aceasta poate reduce inflamația și deteriorarea anumitor celule.
 • Are efecte antioxidante: Practicanții susțin, de asemenea, că legarea la energia electrică a pământului poate avea putere antioxidantă, deși nu există nicio dovadă în acest sens.
 • Are efecte relaxante: Poate ajuta la reducerea anxietății, deoarece promovează calmul și echilibrul sistemului nervos.
 • Oferă energie: Revenirea la conexiunea inițială cu pământul te ajută să te simți mai energic și mai plin de vitalitate.
 • Sincronizează corpul cu programul de zi și noapte: Acest lucru îți permite să te odihnești mai bine noaptea și să te simți bine în timpul zilei.
 • Eliberează stresul: Te deconectezi pe moment de responsabilitățile tale zilnice și ești foarte legat de corpul tău.

Cum se face împământarea

Dacă vrei să vă alături acestei tendințe sau să o încerci, trebuie doar să urmezi acești pași foarte simpli. Legătura dintre oameni și pământ este primară și nu necesită un efort excesiv:

 • Mergi desculț ori de câte ori poți. Poți face acest lucru pe pământ, iarbă sau nisip, deoarece te ajută să activezi punctele de energie de pe tălpile picioarelor.
 • Atinge apa. Acest lucru te ajută, de asemenea, să-ți canalizezi energia. Pentru a face acest lucru, îți recomandăm să te speli frecvent pe mâini, să mergi la înot și să faci duș afară, printre altele. Pentru adepții legării la pământ, apa funcționează ca un conductor.
 • Conectează-ți patul la sol: Unii oameni fac acest lucru folosind țesături, un cablu și fire metalice pentru a-și împământa patul.
 • Unii oameni își pun covoare speciale sub picioare în timp ce lucrează.

Oamenii care practică împământarea susțin presupusele beneficii pentru sănătate ale acesteia. Este o practică care, departe de a fi dăunătoare, ar putea contribui la bunăstarea generală, deși este nevoie de mai multe dovezi pentru ca beneficiile împământării să fie clar stabilite.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Chevalier, G., & Mori, K. (2007). The effect of earthing on human physiology part 2: Electrodermal measurements. Subtle Energies & Energy Medicine.
 • Chevalier, G., Patel, S., Weiss, L., Chopra, D., & Mills, P. J. (2019). The Effects of Grounding (Earthing) on Bodyworkers’ Pain and Overall Quality of Life: A Randomized Controlled Trial. Explore.
 • Chevalier, G., Sinatra, S. T., Oschman, J. L., Sokal, K., & Sokal, P. (2012). Earthing: Health implications of reconnecting the human body to the Earth’s surface electrons. Journal of Environmental and Public Health. Sokal, K., & Sokal, P. (2011). Earthing the human body influences physiologic processes. Journal of Alternative and Complementary Medicine.
 • Sokal, P., & Sokal, K. (2011). The neuromodulative role of earthing. Medical Hypotheses.
 •  


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.