6 pași pentru formarea unui obicei - Doza de Sănătate
 

6 pași pentru formarea unui obicei

Învățând câteva strategii pentru formarea unui obicei, poți face pași majori către proiectele și obiectivele visate. În articolul de azi, îți arătăm cum să începi.
6 pași pentru formarea unui obicei
Isbelia Esther Farías López

Scris și verificat de filozoful Isbelia Esther Farías López.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Formarea unui obicei este un mister pentru multe persoane. Așadar, deși ai vrut să-ți îmbunătățești sănătatea, să atingi un obiectiv în carieră sau să înveți o limbă străină, nu ai reușit niciodată să realizezi aceste visuri.

Obiceiurile reprezintă componente importante când vine vorba de împlinirea dorințelor noastre. Problema este că inventăm adesea scuze ca „Nu am timp”, „Nu sunt suficient de motivat” sau „Nu mă simt pregătit încă”.

Ce este un obicei?

Așa cum am menționat anterior, obiceiurile sunt foarte importante deoarece pot garanta succesul, orientându-te către atingerea obiectivelor. Conform anumitor studii, un obicei este: „Abilitatea oamenilor de a se organiza într-o manieră diferită față de cum este natural”.

Totodată, cercetătorii afirmă că: „În domeniul psihologiei, obiceiurile sunt acțiuni dobândite prin experiență și executate regulat și automat”.

Femeie meditând în pat
Nu este ușor să-ți formezi un obicei. Însă este esențial să faci asta pentru a realiza ceea ce îți dorești și să depășești scuzele.

Este important să putem face diferența între obiceiuri și tradiții, acești doi termeni denotând concepte diferite. Deși o tradiție presupune repetarea anumitor acțiuni care nu trebuie neapărat să fie voluntare sau conștiente, obiceiurile implică luarea unor decizii de către persoana care le adoptă.

Cu alte cuvinte, obiceiurile sunt dobândite voluntar și sunt puse în aplicare într-un mod conștient. Din acest motiv, teoriile actuale pun accentul pe faptul că „obiceiurile sunt răspunsuri automate bazate pe context”.

Această ultimă definiție sugerează faptul că oamenii adoptă obiceiuri printr-un proces în care memoria joacă un rol cheie, prin învățarea asociativă.

Strategii pentru formarea unui obicei

Anumiți specialiști afirmă că, atunci când o persoană adoptă obiceiuri în cadrul unei unități familiale, este mult mai probabil ca ea să le mențină pentru tot restul vieții.

Copiii, în anumite cazuri, își însușesc obiceiuri sănătoase în urma imitării comportamentului oamenilor mari din jurul lor.

Însă, deoarece obiceiurile se dobândesc prin învățare, este posibil să le adoptăm unul câte unul. Mai jos, îți prezentăm câteva trucuri pentru formarea unui obicei.

1. Gândește-te la ceea ce vrei să realizezi

Probabil ai vrut să îmbunătățești un anumit aspect al vieții tale, cum ar fi să mănânci mai sănătos, să renunți la o dependență sau să-ți începi rutina mai devreme.

Femeie în vârstă aplicând trucuri pentru formarea unui obicei

Ca să-ți formezi un obicei nou, este important să clarifici lucrul pe care vrei să-l îmbunătățești. Apoi, poți începe să faci schimbări treptat, până când acestea devin obiceiuri.

2. Începe prin a face primul pas

Nu este nevoie să faci schimbări majore într-o singură zi. De pildă, dacă obiectivul tău este să faci jogging în fiecare dimineață, rezervă 10-15 minute pentru această activitate în prima zi. Nu te suprasolicita – îți vei atinge obiectivul treptat!

3. Planifică-ți adecvat obiceiurile

Evită neclaritatea. De pildă, în loc să spui „Mâine o să fac jogging”, spune „Mâine o să mă trezesc la ora șase și o să fac jogging pentru cinci minute”. Fii specific când vine vorba de planificiarea obiceiurilor.

4. Stabilește un plan

Reține că, atunci când vrei să-ți formezi un obicei nou, te vei confrunta cu diverse scuze pentru a reveni la vechiul comportament, cum ar fi: „Nu are nimic dacă nu o fac azi”, „O s-o fac mai târziu”, „Mi-e prea lene să mă apuc de treabă”. Ca să eviți această capcană, creează un plan de acțiune și fii pregătit pentru acele momente în care scuzele îți vor invada mintea.

De pildă, dacă vrei să te bucuri de beneficiile meditației, poți aranja covorașul din timp astfel încât încăperea să fie deja pregătită. Dacă vrei să faci jogging, pregătește-ți echipamentul cu o noapte înainte. Dacă este cazul, pune-ți telefonul mobil pe modul silențios și evită distracțiile pentru a te putea concentra mai bine.

5. Setează alarme pe telefonul mobil

Aceste alarme ar trebuie asociate unor sarcini specifice. (Alarma de la ora șase dimineața ar trebui, de pildă, să te atenționeze că a venit timpul să faci jogging.) Poți pune bilețele în anumite puncte strategice ale locuinței tale, cum ar fi oglinzile sau sufrageria, ca să-ți amintești ceea ce trebuie să faci.

6. Ține evidența și observă-ți comportamentul

Femeie verificându-și telefonul mobil la cafenea
Setarea alarmelor pe telefonul mobil te poate ajuta să-ți amintești obiceiurile pe care vrei să le adopți.

Dacă ai pus la punct un plan și ești pe cale să adopți un obicei nou, o să te simți mulțumit de tine însuți și de ceea ce ai realizat. Astfel, nivelul tău de motivare va rămâne ridicat.

Concluzii

Înlocuirea obiceiurilor vechi sau adoptarea unora noi începe prin schimbarea credințelor limitative. Unele persoane tind să se împiedice pe sine cu idei ca „Așa sunt eu”. Asemenea credințe sunt foarte restrictive și te pot împiedica să-ți atingi obiectivele. Poate ar fi cazul să îți reevaluezi sistemul de valori.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.