Cum să stimulezi creierul copilului: 12 moduri - Doza de Sănătate
 

Cum să stimulezi creierul copilului: 12 moduri

Știi cum să îmbunătățești capacitatea creierului copilului tău? Creierul funcționează 24 de ore pe zi și are nevoie de stimulare pentru a se dezvolta. Află cum să-ți ajuți copilul în acest articol!
Cum să stimulezi creierul copilului: 12 moduri

Ultima actualizare: 09 august, 2022

La ce ne referim când vorbim despre sănătatea creierului? Ei bine, aceasta îl ajută pe copil să atingă etape emoționale și de dezvoltare adecvate vârstei sale. Este important să stimulezi creierul copilului în mod constant, prin activități interesante și plăcute.

„Experiențele și stimulul pe care creierul le primește în primele etape ale vieții determină formarea căilor biologice care influențează nu doar învățarea și comportamentul, ci și sănătatea generală pentru întreaga viață”, a spus Vladimir Muñoz, medic pediatru la Universitatea Națională.

Pe baza informațiilor de mai sus, putem deduce faptul că o bună sănătate a creierului este esențială pentru ca cel mic să învețe abilități sociale și să răspundă în mod corespunzător la cerințele legate de activitatea școlară. Prin urmare, în acest articol, îți vom prezenta câteva idei ca să stimulezi creierul copilului.

Cum să stimulezi creierul copilului: 12 moduri

Fetițe care dansează
Activitatea fizică este fundamentală pentru dezvoltarea corectă a creierului.

Pentru a stimula creierul copilului, îți recomandăm să faceți împreună „neurobic”, cunoscut și sub numele de aerobic sau exerciții cerebrale. Practic, este un set de exerciții care vă permit să lucrați ambele părți ale creierului prin activități fizice și mintale.

După cum vei vedea mai jos, îți recomandăm exerciții fizice și mintale care promovează crearea conexiunilor neuronale în creier.

1. Desen în paralel

Roagă-ți copilul să ia două creioane, câte unul în fiecare mână. Pune o foaie mare de hârtie sau două foi dacă nu ai una mare în fața sa. Acum este timpul să se apuce de treabă: ideea este ca cel mic să deseneze în același timp cu ambele mâini. El ar trebui să încerce diferite mișcări: sus și jos, circular, etc. Acest exercițiu simplu (și distractiv) promovează abilitățile motorii fine și scrierea.

2. Mers târâș

Să ne prefacem că suntem bebeluși pentru o vreme, dar ne vom târî încrucișat! Scopul acestui joc este de a îmbunătăți coordonarea și de a activa creierul prin viziune și învățare kinestezică.

Pentru a juca acest joc, copilul trebuie să își miște brațul și piciorul opus în același timp pentru a avansa, târându-se ca un bebeluș. Odată ce copilul învață ritmul, poate încerca variații, folosindu-și și celelalte simțuri. De exemplu, redarea unei melodii pentru a merge mai departe și întreruperea acesteia când ar trebui să se oprească.

3. Exerciții de memorie

Cum stimulezi creierul copilului la școală
Stimulează memoria copilului prin activități de repetare și jocuri.

Jocurile de memorie sunt foarte distractive în familie și, de asemenea, îi ajută pe copii să lucreze la domenii de gândire pe care nu le exersează în mod normal.

4. Puzzle

A face puzzle-uri înseamnă să creezi o imagine completă din bucăți mici, promovând abilități de logică și concentrare. Crește numărul de piese pe măsură ce copilul devine mai bun, amintindu-ți că vârstele recomandate de producătorul de jucării sunt doar sugestii.

5. Sudoku

Copiii mai mari pot face sudoku, cu ajutor la început. Aceste exerciții sunt excelente pentru a promova concentrarea, gândirea logică și atenția.

6. Pictură

Cum să stimulezi creierul copilului prin desen
Pictura promovează creativitatea și exprimarea emoțiilor.

Citește o carte copilului și apoi cere-i să picteze sau să deseneze o imagine inspirată din aceasta. În acest fel, îl vei ajuta să-și dezvolte creativitatea, memoria, înțelegerea citirii și exprimarea emoțiilor.

7. Activități muzicale

A învăța să cânte la un instrument este o activitate excelentă pentru stimularea sănătății creierului copilului. De exemplu, pentru a cânta la pian, este nevoie să știi ce note citești, să le descifrezi și să le transpui în mișcări ale mâinii, care trebuie să fie bine coordonate pentru ca melodia să sune corespunzător.

8. Olărit

Modelarea argilei este o opțiune excelentă pentru a stimula abilitățile motorii fine, lucrând la coordonarea mână-ochi. Poți să te joci cu copilul tău pentru a face tot felul de animale și chiar să raportezi jocul la o poveste pe care ați citit-o pentru a lucra și la înțelegerea citirii și la interpretarea poveștii.

Alte sfaturi pentru a realiza stimularea creierului copilului

Copii care se joacă cu mingea
Abilitățile sportive și sociale sunt aspecte de bază ale sănătății creierului copiilor.

Exercițiul mintal nu este singura modalitate de a stimula sănătatea creierului copilului.

  • Discută cu copilul, chiar și atunci când este foarte mic: expunerea copilului la limbaj la o vârstă fragedă îl ajută să-și dezvolte abilitățile de înțelegere, în timp ce își internalizează limba maternă și componentele culturale.
  • Evită expunerea la stres prelungit: s-a demonstrat faptul că expunerea copiilor la perioade de stres le poate afecta dezvoltarea cognitivă.
  • Citește-i copilului: la fel ca vorbitul, cititul cu voce tare este o activitate fundamentală pentru stimularea abilităților sociale și dezvoltarea limbajului.
  • Uită-te la copil: contactul vizual îl ajută să dezvolte relații emoționale și să învețe comportamentul social.
  • Îmbrățișează-l: contactul fizic este esențial pentru dezvoltarea socială și emoțională.
  • Promovează dragostea pentru sport: activitățile în aer liber îi ajută pe copii să își lucreze emoțiile, abilitățile motorii și abilitățile sociale.

Dacă vrei să stimulezi creierul copilului, discută cu un specialist. Cu siguranță îți va putea recomanda și alte opțiuni pentru a lucra la abilitățile mintale ale micuțului tău.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.