Impactul exercițiilor fizice asupra creierului - Doza de Sănătate
 

Impactul exercițiilor fizice asupra creierului

Numeroase studii au dezvăluit faptul exercițiile fizice influențează în mod pozitiv activitatea și sănătatea creierului. Activitatea fizică este necesară pentru buna funcționare a acestui organ, deoarece îl împiedică să se deterioreze. În plus, efectele sale asupra abilităților cognitive sunt inegalabile.
Impactul exercițiilor fizice asupra creierului

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Activitatea fizică regulată este un factor decisiv pentru bunăstarea umană. Acest lucru se datorează faptului că exercițiile fizice sunt indicate pentru sănătatea și funcționarea optimă a creierului. Bunăstarea psihologică și fizică depinde în mare măsură de sănătatea creierului. Prin urmare, în acest articol vom discuta despre impactul exercițiilor fizice asupra creierului.

Există o mulțime de dovezi științifice ce atestă faptul că exercițiile fizice sunt benefice pentru creier. Studiile au arătat că acestea încetinesc îmbătrânirea și pot ajuta la prevenirea bolilor grave, cum ar fi maladia Alzheimer. De asemenea, au un impact puternic asupra dispoziției și calității vieții.

Oamenii au afirmat încă din cele mai vechi timpuri că exercițiile fizice sunt bune pentru creierul nostru. Celebrul citat latin „Mens sana in corpore sano” (minte sănătoasă în corp sănătos) a fost inventat în secolul al II-lea înainte de era noastră de poetul Juvenal. Astăzi, datorită științei, știm că acesta a avut dreptate.

Activitatea fizică este benefică pentru sănătatea creierului uman

În principiu, activitatea fizică este benefică pentru creier deoarece acest organ se bazează puternic pe sistemul cardiovascular. Acesta, la rândul său, funcționează mult mai bine atunci când practici activități fizice în mod regulat. Sănătatea cardiovasculară are un impact direct asupra sănătății creierului.

Mai multe studii arată o relație directă între activitatea fizică frecventă și un risc mai mic de boli neurodegenerative. De asemenea, cercetările științifice au demonstrat faptul că activitatea fizică îmbunătățește diferite funcții cognitive și aduce multe beneficii psihologice.

Un grup de oameni de știință de la Universitatea Western Sydney și Universitatea din Manchester au publicat un studiu despre acest lucru în NeuroImage, un jurnal dedicat sănătății. Potrivit cercetărilor, anumite zone ale creierului se reduc cu 5% în fiecare deceniu după vârsta de 40 de ani. Dacă oamenii fac mișcare, acest procent se poate reduce până la zero.

Bărbat care se joacă cu un copil cu mingea
Exercițiile fizice sunt benefice la orice vârstă. Le poți practica alături de alte persoane.

Impactul exercițiilor fizice asupra creierului: beneficii fiziologice și cognitive

Unul dintre principalele motive pentru care exercițiile fizice sunt benefice pentru creier este faptul că generează mai mulți neuroni. Multă vreme, oamenii au crezut că acest organ nu ar putea crea celule noi, dar astăzi știm că acest lucru este posibil. Numele acestui proces este „neurogeneză”.

Hipocampul este una dintre zonele creierului implicate în neurogeneză. Într-un experiment cu 737 de persoane, condus de Dr. Joseph Firth, s-a descoperit faptul că exercițiile aerobice regulate au mărit dimensiunea zonei hipocampului stâng. Așadar, activitatea fizică susține formarea de noi neuroni.

În plus, oamenii de știință au descoperit faptul că activitatea fizică:

  • Menține substanța cenușie. Această substanță este responsabilă de transmiterea datelor și agilitatea mintală, dar se deteriorează de-a lungul anilor. Cu toate acestea, studiile au arătat că ea este mai densă la cei care fac mișcare, indiferent de vârsta lor.
  • Îmbunătățește funcțiile executive. Aceste funcții le permit oamenilor să îndeplinească sarcini și să rezolve probleme complexe.
  • Îmbunătățește concentrarea. Mai multe studii arată faptul că celor care fac mișcare în mod regulat le este mai ușor să se concentreze.
  • Crește flexibilitatea cognitivă. Activitatea fizică crește capacitatea de a trece cu ușurință de la o sarcină la alta.
  • Îmbunătățește memoria pe termen lung. Un studiu a arătat faptul că oamenii care fac mișcare înainte de a memora un text își amintesc mai bine informațiile decât cei care sunt sedentari.
  • Încetinește îmbătrânirea creierului. Există cercetări care demonstrează faptul că celor care fac exerciții fizice în mod regulat le crește volumul hipocampului cerebral cu 1 până la 2% după vârsta de 30 de ani.

Beneficiile psihologice și emoționale ale practicării de exerciții fizice

Impactul exercițiilor fizice asupra creierului
Exercițiile fizice au un impact semnificativ asupra emoțiilor. Acest lucru se datorează faptului că activitatea fizică inundă creierul cu substanțe care generează sentimente de satisfacție.

Ca și cum toate cele de mai sus nu ar fi suficiente, alte studii au dovedit faptul că există multe beneficii psihologice și emoționale derivate din activitatea fizică. Sănătatea mintală este una dintre cele mai importante componente ale unei bune funcționări a creierului, iar activitatea fizică ajută la îmbunătățirea și menținerea acesteia.

Unele dintre motivele pentru care exercițiile fizice sunt utile pentru sănătatea creierului sunt:

  • Previn și ameliorează depresia. Activitatea fizică este un antidepresiv natural, deoarece influențează producția de serotonină, un neurotransmițător care este decisiv pentru sentimentele de bunăstare și starea generală de spirit.
  • Reduc stresul și anxietatea. Corpul eliberează endorfine atunci când facem exerciții (dopamină și norepinefrină, mai exact). În general, acestea ajută la reducerea stărilor de neliniște și iritație și susțin stabilitatea emoțională.
  • Cresc stima de sine și creativitatea unei persoane. Exercițiile fizice ne influențează motivația și nivelul de vitalitate. Toate aceste contribuții ne fac mai creativi și mai proactivi. În plus, activitatea fizică ajută la reducerea sindromului de sevraj atunci când încercăm să renunțăm la o dependență.

Așadar, ce mai aștepți? Fă mișcare! Creierul tău îți va mulțumi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.