Efectele respirației asupra creierului - Doza de Sănătate
 

Efectele respirației asupra creierului

Efectele respirației asupra creierului ne ajută să ne liștim, deoarece respirația profundă ameliorează stresul și anxietatea. De fapt, poate chiar să ne îmbunătățească concentrarea.
Efectele respirației asupra creierului
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Nu este de mirare faptul că efectele respirației asupra creierului sunt semnificative, deoarece acesta este unul dintre cele mai importante organe din corpul uman. Totuși, este și unul dintre cele mai sensibile, deoarece este supus tuturor modificărilor din corp și, prin urmare, este foarte afectat de numeroși factori, cum ar fi nivelul glucozei, ritmul cardiac, etc.

Respirația este procesul prin care obținem oxigen și eliminăm dioxidul de carbon din plămâni. Oxigenul este esențial pentru toate reacțiile care ne permit să trăim și să funcționăm corect. Așadar, respirația este un mecanism automat; o facem inconștient, fără să știm cu adevărat cum. Cu toate acestea, o putem controla în mod conștient.

În ultimii ani, au fost studiate intens efectele respirației asupra creierului. Oamenii de știință au dezvoltat câteva tehnici de respirație care ne pot îmbunătăți calitatea vieții. Citește în continuare pentru a afla mai multe informați utile!

Care sunt efectele respirației asupra creierului?

Modul în care respirăm a fost studiat timp de multe secole, în special în Orientul Îndepărtat. De fapt, acesta este o parte foarte importantă a tehnicilor și disciplinelor de meditație, cum ar fi yoga.

Efectele respirației asupra creierului au fost un mister până de curând. Studiile efectuate la Universitatea Stanford au arătat faptul că relația dintre respirație și relaxare are o bază științifică bazată pe mecanismele creierului.

Deși este adevărat că respirația profundă este excelentă pentru a face față stresului sau panicii, mecanismul prin care acest lucru se întâmplă nu era cunoscut pe deplin. Studiile științifice au demonstrat existența unui grup special de neuroni în creier.

Există aproximativ 350 de neuroni speciali distribuiți în tot sistemul nervos central. Ceea ce îi face diferiți de restul este faptul că activează respirația mult mai rapid. Acest lucru este important, deoarece acești neuroni stimulează alte părți ale creierului. Aceste zone sunt corelate cu panica, somnul și stresul. Astfel, unul dintre efectele respirației asupra creierului este direct legat de aceste senzații.

Fată care simte efectele respirației asupra creierului
Respirația este un element cheie în practicarea de yoga.

Care sunt implicațiile?

Efectele respirației asupra creierului ne ajută să analizăm felul în care respirăm și să-l adaptăm la fiecare moment al vieții noastre. Așa cum am menționat mai sus, respirația lentă și calmă scade activitatea neuronilor.

Așadar, ne putem reduce nivelul de stres și anxietate respirând corect. Putem chiar să gestionăm situațiile de panică mult mai eficient. Acest tip de respirație se numește respirație controlată, ritmică sau profundă, iar scopul este să respirăm cu diafragma, nu cu pieptul.

Exact despre acest lucru este vorba în practica yoga și a meditației. De fapt, există tehnici de respirație și pentru naștere, care ajută viitoarele mame să facă față durerilor travaliului și ale nașterii.

În plus, putem folosi efectele respirației asupra creierului și în direcția opusă. Putem respira mai repede și mai agresiv pentru a ne activa. Cu toate acestea, utilizarea respirației pentru relaxare și calmare este mult mai frecventă și benefică.

Gravidă care folosește tehnici de respirație
Poți utiliza tehnici de respirație pentru a te relaxa și a reduce stresul în timpul sarcinii.

Concluzie

Ca orice alt țesut corporal din organism, creierul are nevoie de oxigen pentru a-și îndeplini funcțiile. Cele mai recente studii ne arată care sunt efectele respirației asupra creierului. Există anumiți neuroni care se activează mai mult atunci când respirăm mai repede în situațiile de stres și frică. După cum poți vedea, controlul respirației este o armă cu care putem face față provocărilor zilnice.

Trebuie să învățăm să ne controlăm respirația. Pentru a face acest lucru, poți solicita ajutorul persoanelor care sunt familiare cu yoga și meditația, unde știința respirației este esențială.

Ideea este să conștientizăm importanța respirației. Analizează atent felul în care respiri și practică acest lucru mai atent, profund și fără a te grăbi. Vei avea astfel un control mai bun asupra emoțiilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.