Ce sunt lobii cerebrali și ce funcții au? - Doza de Sănătate
 

Ce sunt lobii cerebrali și ce funcții au?

Lobii cerebrali au funcții diferite. Cu toate acestea, majoritatea depind de celelalte zone din jur pentru a prelucra corect informațiile.
Ce sunt lobii cerebrali și ce funcții au?

Ultima actualizare: 13 februarie, 2020

Te întrebi ce sunt lobii cerebrali și ce rol au aceștia? Lobii creierului sunt zonele în care cortexul cerebral este împărțit în funcție de rolurile pe care le îndeplinește. Cu alte cuvinte, lobii cerebrali sunt diviziuni funcționale și anatomice ale creierului. În plus, aceste diviziuni ne ajută să identificăm originile fiecăreia dintre funcțiile realizate în interiorul corpului uman.

Ce sunt lobii cerebrali?

În acest articol, vei afla ce sunt lobii cerebrali și ce funcții îndeplinește fiecare.

Diviziunile din creier sunt vizibile cu ușurință, mai ales cele două emisfere, deoarece există canale care le împart clar. Fiecare emisferă prezintă la rândul ei zone ușor diferențiate datorită altor fisuri și canale.

Grație studierii atente a lobilor creierului, s-a descoperit că fiecare dintre aceștia îndeplinește o serie de sarcini specifice. De exemplu, lobul frontal controlează aspecte precum emoțiile și capacitatea de a raționa logic, printre altele.

Oamenii de știință susțin că există șase lobi cerebrali. Aceștia sunt lobul frontal, parietal, temporal, occipital, limbic și insular.

Cum sunt împărțiți lobii cerebrali?

Așa cum am menționat deja, lobii creierului sunt divizați mai întâi din punct de vedere anatomic. Acest lucru înseamnă că fiecare este localizat într-o anumită parte a creierului. Diviziunile dintre aceste zone constau în canale și fisuri care sunt prezente în mod normal în cadrul acestui organ.

Creier ținut în palme

Lobul frontal este situat în partea din față a creierului. După cum sugerează și numele, acesta se află în spatele osului frontal al craniului. În plus, este unul dintre cei mai mari lobi ai creierului.

La celălalt capăt al creierului, găsim lobul occipital. Acesta este localizat în partea din spate a craniului, aproape de gât. Între acest lob și lobul frontal, se află lobul parietal. Lobii temporali sunt situați în apropierea tâmplelor, între lobul frontal și cel occipital.

Dar diviziunile creierului nu se termină aici. Localizarea celorlalți lobi cerebrali, lobul insular și cel limbic, este puțin mai complexă. Lobul insular este ușor ascuns în spatele lobului temporal. Lobul limbic traversează joncțiunile lobului frontal, parietal și temporal.

Acum că ai aflat ce sunt lobii cerebrali, te invităm să descoperi cum să-ți îngrijești mai bine creierul:

3 moduri de a echilibra chimia creierului

Care sunt funcțiile lobilor cerebrali?

Deși lobii nu reprezintă diviziuni exacte, milimetrice, acestora li se atribuie funcții precum vorbirea, mișcarea sau raționamentul.

Ce sunt lobii cerebrali

Lobul frontal

Această parte a creierului pare a fi legată de personalitate și luarea deciziilor. Lobul frontal intervine în controlul impulsurilor și în comportamentul social și sexual. De fapt, oamenii de știință cred că emoțiile iau naște în lobul frontal al creierului.

Lobul parietal

Dintre toți lobii creierului, lobul parietal este cel mai implicat în procesarea informațiilor. În plus, acesta are un rol esențial în obținerea de informații spațiale. Cu alte cuvinte, ne permite să identificăm mărimea, forma și distanța la care se află obiectele.

De asemenea, oamenii de știință cred că lobul parietal intervine în înțelegerea limbajului scris. Cercetătorii susțin și că acest lob ne oferă capacitatea de a rezolva probleme matematice, printre altele.

Lobii temporali

Lobii temporali sunt asociați cu limbajul și memoria auditivă. În plus, aceștia intră în joc și când vine vorba de recunoașterea facială și înțelegerea vorbirii. Cu alte cuvinte, aceștia sunt lobii corelați cu sistemul auditiv. Drept urmare, lobii temporali sunt și cei mai afectați de tulburările epileptice.

Lobul occipital

Acest lob este responsabil de simțul vederii. El îndeplinește diverse funcții pentru interpretarea și recunoașterea imaginilor. Lobul occipital ne permite să distingem atât culoarea, cât și mișcarea și servește, de asemenea, la recunoașterea spațială.

Ceilalți lobi ai creierului: lobul insular și lobul limbic

Lobul insular funcționează prin integrarea informațiilor din diferite sisteme ale corpului uman. Intervine în numeroase procese emoționale, în gust, miros și altele. De fapt, acesta este lobul cel mai strâns legat de percepția durerii și empatie.

Lobul limbic este responsabil în primul rând de „simțul supraviețuirii”. Este legat de numeroase funcții, cum ar fi foamea, instinctul sexual, memoria și chiar capacitatea de concentrare.

Concluzie

Creierul uman este una dintre cele mai complexe structuri existente în natură. Studierea lobilor cerebrali ne permite să aprofundăm cunoștințele și să identificăm părțile și funcțiile creierului. În viitor, acest lucru ne va ajuta să descoperim tratamente și diagnostice mai bune.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • MacLean, P. D. (1990). The triune brain in evolution : role in paleocerebral functions. Plenum Press. Retrieved from https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=4PmLFmNdHL0C&oi=fnd&pg=PA1&dq=MacLean,+P.D.,+“The+Triune+Brain+in+Evolution:+Role+in+paleocerebra+functions&ots=y8ofFp_V43&sig=CW0ZXWMRagoBt0sqREuxsYODpjU&redir_esc=y#v=onepage&q=MacLean%2C P.D.%2C “The Triune Brain in Evolution%3A Role in paleocerebra functions&f=false
  • Lóbulo temporal: características, anatomía y funciones – Lifeder. (n.d.). Retrieved September 27, 2019, from https://www.lifeder.com/lobulo-temporal/
  • Shura, R. D., Hurley, R. A., & Taber, K. H. (2014). Insular Cortex: Structural and Functional Neuroanatomy. The Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences, 26(4), iv-282. https://doi.org/10.1176/appi.neuropsych.260401
  • Lobulo frontal | CNS Traumatic Brain Injury Rehabilitation. (n.d.). Retrieved September 27, 2019, from https://www.neuroskills.com/language/espanol/lobulo-frontal/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.