Cât timp trebuie să mergi pe jos pentru a slăbi? - Doza de Sănătate
 

Cât timp trebuie să mergi pe jos pentru a slăbi?

Dacă nu obișnuiești să mergi pe jos prea des sau nu faci niciun fel de activitate fizică la modul general, ia-o încet la început. Pe măsură ce corpul tău se acomodează cu mișcarea, poți să mărești intensitatea rutinei de antrenament.
Cât timp trebuie să mergi pe jos pentru a slăbi?
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Cu toții am dori să facem exerciții fizice, dar puțini dintre noi au îndrăznit vreodată să înceapă o rutină de antrenament. Schimbarea de rutină de la o zi la alta nu este deloc ușoară. Dar, după ce te obișnuiești cu noul stil de viață, vei vedea că este foarte plăcut să mergi pe jos pentru a slăbi.

Nu are rost să adoptăm o rutină strictă pentru câteva săptămâni și apoi să ne întoarcem la un stil de viață sedentar, care, potrivit unui studiu al Universității Austral din Chile, este legat de un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare. În acest articol, îți vom arăta cum să slăbești cu o simplă plimbare zilnică.

Pierderea în greutate

În realitate, pierderea în greutate este mult mai ușoară decât pare. Nu trebuie să investești într-un abonament la o sală de gimnastică de lux sau în creme scumpe pentru slăbit. Vrei să știi ce îți trebuie cu adevărat? Un singur lucru: MERSUL PE JOS. Conform unui studiu publicat în Jurnalul de Sănătate Publică din Costa Rica, mersul pe jos nu ajută doar la construirea țesutului muscular sau la pierderea în greutate. Acesta poate ajuta la îmbunătățirea capacității pulmonare și la stimularea sistemului cardiovascular.

Dacă te-ai săturat să crești în greutate și ai încercat totul pentru a scăpa de excesul de grăsime abdominală, este timpul să începi să faci mișcare.

De ce ar trebui să mergi pe jos? Mersul pe jos este un exercițiu aerob, ceea ce înseamnă că majoritatea mușchilor sunt puși la muncă. Prin urmare, vei arde o cantitate uriașă de calorii, îți vei oxigena corpul și îți vei menține inima sănătoasă.

Cine poate slăbi mergând pe jos?

Femei care știu că este bine să mergi pe jos pentru a slăbi

S-a demonstrat științific că oricine poate merge pe jos fără a-și pune în pericol sănătatea. Nu are importanță dacă ești obișnuit să faci mișcare sau, până în momentul prezent, ai avut un stil de viață sedentar.

Totuși, este indicat să te supui unui control medical pentru a-ți verifica starea de sănătate. Astfel, vei fi sigur că nu suferi de nicio problemă fiziologică, precum afecțiunile respiratorii sau cardiace.

Cât de frecvent ar trebui să mergi pe jos pentru a slăbi?

Pentru început, trebuie să acționezi în conformitate cu starea ta fizică. Dacă a trecut mult timp de când ai făcut ultima dată sport, evită să parcurgi distanțe lungi. Începe să mergi pe jos pe intervale scurte (între 10-15 minute) la viteză moderată.

 • Poți începe, de asemenea, să mergi pe jos de două ori pe săptămână și să crești treptat frecvența.
 • Cheia este să respecți o rutină.
 • Dacă mergi pe jos cel puțin 30 de minute pe zi și urmezi o dietă sănătoasă, nu va trece mult timp înainte să observi rezultatele benefice.

Folosește un podometru sau o aplicație pentru numărarea pașilor

Aplicație cu rol de pedometru

Podometrul este un dispozitiv special pentru măsurarea numărului de pași executați în timpul unei plimbări. Poate măsura și viteza, distanța parcursă și ritmul cardiac al persoanei care îl folosește. Cu ajutorul podometrului, vei putea stabili anumite obiective cu ușurință. De pildă, dacă vrei să mărești viteza sau numărul pașilor, vei putea să monitorizezi permanent aceste variabile.

Poți chiar să iei podometrul cu tine la serviciu sau să-l folosești în timp ce faci treburi casnice. La finalul zilei, vei ști exact câți pași ai făcut și câte calorii ai ars. În plus, vei putea aprecia dacă, în viitor, va trebui să mărești intensitatea mișcării pentru a-ți atinge scopul.

Beneficiile mersului pe jos

 • Ajută la reducerea riscului de obezitate.
 • Fortifică oasele și te ajută să eviți fracturile și să previi osteoporoza.
 • Îmbunătățește circulația sanguină și fortifică inima.
 • Datorită faptului că stimulează producția de endorfine, previne stresul, anxietatea și depresia.

Câteva sfaturi despre cum să mergi pe jos pentru a slăbi

Fată care știe este indicat să mergi pe jos pentru a slăbi
 • După ce te-ai consultat cu un medic, stabilește un obiectiv clar și nu te suprasolicita.
 • Sub nicio formă nu ar trebui să întrerupi rutina. Dacă nu ai posibilitatea să faci plimbări toată săptămâna, reorganizează-ți programul și stabilește obiective mici.
 • Poartă haine și încălțăminte confortabile.
 • Nu uita să execuți exerciții de încălzire cu cel puțin 5 minute înainte să încerci să mergi pe jos pentru a slăbi.
 • Ai grijă ce mănânci. Redu-ți aportul de grăsimi și pune în aplicare diverse obiceiuri alimentare sănătoase.
 • Menține o postură adecvată. Spatele ar trebui să fie drept, abdomenul contractat și brațele relaxate. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea de Științe Medicale Matanzas (Cuba), o postură greșită poate duce la probleme de spate.
 • Ține-ți sub control respirația. Inspiră și expiră în funcție de ritmul plimbării. Ai putea încerca chiar și câteva tehnici de respirație. Respirația controlată poate ajuta la ameliorarea stresului emoțional.

Concluzii

O simplă plimbare zilnică te poate ajuta să slăbești în mod semnificativ. În plus, este exercițiul perfect pentru a renunța la stilul de viață sedentar, deoarece are un impact redus și nu necesită prea mult efort fizic. Cel mai important lucru este că oricine poate merge pe jos, indiferent de vârstă.

Lucrul esențial este să fii consecvent și, mai ales, să-ți adaptezi rutina la condiția ta fizică. În mod similar, este important să completezi noua rutină de exerciții fizice cu o dietă corectă și să mergi în prealabil la un control medical pentru a te asigura că ai o stare bună de sănătate. În anumite cazuri, medicul te poate sfătui să alergi sau să faci doar plimbări ușoare.

În cele din urmă, nu îți ignora corpul. Dacă simți simptome precum amețeala, tensiunea arterială ridicată sau oboseala excesivă, trebuie să te oprești sau să reduci viteza.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.