Riscurile unei vieți sedentare asupra inimii - Doza de Sănătate
 

Riscurile unei vieți sedentare asupra inimii

Diverse studii și mulți medici au avertizat cu privire la riscurile stilului de viață sedentar asupra inimii. Lipsa de activitate fizică poate duce la deteriorarea sănătății și calității vieții.
Riscurile unei vieți sedentare asupra inimii

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Organizația Mondială a Sănătății ne-a avertizat în mod repetat că lipsa de activitate fizică este unul dintre principalii factori ce duc la apariția decesului prematur. Acest lucru este însă normal, mai ales dacă ții cont de riscurile unei vieți sedentare asupra inimii, care este un organ vital.

Conform mai multor studii științifice, desfășurarea în mod regulat a unor activități, precum uitatul la televizor sau statul așezat la birou timp de multe ore consecutive, este asociată cu boli cardiovasculare. Riscurile unei vieți sedentare asupra inimii sunt numeroase, deoarece sănătatea acestui organ depinde în mare măsură de practicarea de exerciții fizice.

În prezent, experții consideră că lipsa de activitate fizică este o epidemie globală. Statisticile sugerează că, în unele țări, până la 84% din oameni nu desfășoară suficientă activitate fizică. Deși se vorbește mult despre riscurile unui stil de viață sedentar asupra inimii, sedentarismul este cel mai frecvent stil de viață în zilele noastre.

Ce înseamnă o viață sedentară?

Riscurile vieții sedentare asupra stării de sănătate

Stilul de viață sedentar se referă la lipsa de activitate fizică. Având în vedere impactul său negativ asupra organismului, stilul de viață sedentar poate duce la un risc crescut de apariție a bolilor de inimă.

În general, un stil de viață sedentar se referă la lipsa activității fizice zilnice. În plus, acesta poate include derularea de activități care nu consumă prea multă energie. Activitatea fizică se referă la mișcări care implică contracția musculară și depunerea unui efort suficient de mare pentru a arde energie.

Un stil de viață sedentar înseamnă că o persoană desfășoară activități care nu implică arderea a mai mult de 10% din energia care ar fi consumată prin activitatea fizică. US Surgeon General a subliniat faptul că o persoană are un stil de viață sedentar atunci când nu arde mai mult de 150 Kcal pe zi prin activitate fizică.

Totuși, iată o definiție mai simplă: sedentarismul apare atunci când o persoană are mai puțin de 20 de minute de activitate fizică pe zi, mai rar decât de trei ori pe săptămână. Riscurile unei vieți sedentare asupra inimii apar atunci când acest stil devine un obicei.

Riscurile unei vieți sedentare asupra inimii

Riscul cardiovascular este probabilitatea ca o persoană să dezvolte probleme cardiace. Acesta depinde de două tipuri de factori. Primul este reprezentat de așa-numiții „factori nemodificabili”. Aceștia sunt vârsta, sexul, rasa și istoricul familial. Controlul asupra reducerii sau modificării acestor factori de risc este limitat.

Al doilea tip este reprezentat de „factori modificabili”. Aceștia sunt circumstanțe pe care individul le poate schimba într-un fel sau altul, strâns legate de deciziile luate și alegerea stilului de viață. Iată de ce stilul de viață sedentar devine un factor important în dezvoltarea sau prevenirea bolilor cardiovasculare.

Un stil de viață sedentar poate duce , printre altele, la următoarele probleme:

  •  Creșterea nivelului de colesterol
  • Apariția hipertensiunii
  • Dezvoltarea sindromului metabolic
  • Apariția diabetului
  • Creșterea în greutate și instalarea obezității
  • Apariția anxietății și imposibilitatea de a scăpa de stres

Riscurile sunt reale

Bărbat cu probleme de inimă

Un stil de viață sedentar crește semnificativ riscul apariției bolilor coronariene. Acest lucru a fost confirmat de mai multe studii științifice.

Societatea Americană de Cancer a afirmat faptul că statul așezat timp de mai mult de șase ore pe zi crește semnificativ riscul de moarte prematură. Mai exact, riscul crește cu aproximativ 37%. În plus, femeile prezintă un risc mai ridicat decât bărbații.

Un alt studiu a fost realizat doar pe bărbați și prezentat în 2010 la Universitatea din Carolina. Acesta a arătat faptul că cei care petrec mai mult de 10 ore pe săptămână conducându-și mașina au un risc de boli coronariene cu până la 64% mai mare.

De asemenea, un alt studiu prezentat de Jurnalul Spaniol de Cardiologie arată faptul că riscurile unei vieți sedentare asupra inimii cresc substanțial dacă stăm jos mult timp fără întrerupere. Se pare că această poziție este mai nocivă decât statul întins.

Sugestii și recomandări

Cea mai bună modalitate de a evita riscurile unui stil de viață sedentar este, evident, evitarea lipsei de activitate. În mod ideal, ar trebui să adopți o rutină zilnică de exerciții fizice adecvate vârstei și stării tale actuale de sănătate.

Dacă începi de la zero, este important să crești treptat intensitatea exercițiilor fizice pentru a evita suprasolicitarea sau accidentarea. De asemenea, este o idee bună să consulți medicul înainte de a începe orice program de exerciții fizice.

Știința afirmă faptul că oamenii își formează un obicei atunci când repetă un comportament similar pe o perioadă de 76 de zile, fără întrerupere.

După stabilirea unei rutine adecvate de activitate fizică, fă o prioritate din a te antrena timp de 30 de minute în fiecare zi, efectuând exerciții de intensitate medie. În plus, respiră corect și nu uita să te încălzești și să te răcești progresiv înainte și după antrenament. Începe și termină antrenamentul treptat, nu brusc.

Cele mai recomandate activități fizice sunt plimbările rapide, alergarea, ciclismul, urcarea și coborârea scărilor sau alte exerciții similare cu acestea. Cel mai bine este să alegi o activitate care îți place, astfel încât să nu-ți pierzi motivația. De asemenea, este necesar să faci pauze în timpul zilei pentru a te mișca, mai ales dacă lucrezi toată ziua așezat la birou. Ridică-te și fă o scurtă plimbare sau urcă scările. Toate aceste lucruri simple te pot ajuta să rămâi sănătos!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Yeager KK, Anda RF, Macera CA, Donehoo RS, Eaker ED. Sedentary lifestyle and state variation in coronary heart disease mortality. Public Health Rep. 1995;110(1):100–102.
  • Katzmarzyk PT. Physical activity, sedentary behavior, and health: paradigm paralysis or paradigm shift?. Diabetes. 2010;59(11):2717–2725. doi:10.2337/db10-0822
  • León-Latre, M., Moreno-Franco, B., Andrés-Esteban, E. M., Ledesma, M., Laclaustra, M., Alcalde, V., … & Casasnovas, J. A. (2014). Sedentarismo y su relación con el perfil de riesgo cardiovascular, la resistencia a la insulina y la inflamación. Revista Española de Cardiología, 67(6), 449-455.
  • American Cancer Society. “More time spent sitting linked to higher risk of death; Risk found to be independent of physical activity level.” ScienceDaily. ScienceDaily, 23 July 2010. <www.sciencedaily.com/releases/2010/07/100722102039.htm>
  • Warren TY, Barry V, Hooker SP, Sui X, Church TS, Blair SN. Sedentary behaviors increase risk of cardiovascular disease mortality in men. Med Sci Sports Exerc. 2010;42(5):879–885. doi:10.1249/MSS.0b013e3181c3aa7e

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.