Logo image
Logo image

4 sfaturi pentru reducerea fluxului menstrual

4 minute
Fiecare organism este diferit, iar când vine vorba de ciclul menstrual, femeile trebuie să aibă grijă de ele și de sănătatea lor. Tu ai un flux menstrual normal sau abundent? Urmează recomandările de mai jos pentru a-l ține sub control.
4 sfaturi pentru reducerea fluxului menstrual
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Secrețiile protejează vaginul împotriva infecțiilor, îl curăță și îl lubrifiază. Însă acestea se pot mări considerabil în timpul menstruației, afectând viața de zi cu zi a femeilor. Pentru a-ți veni în ajutor, îți prezentăm mai jos patru trucuri pentru reducerea fluxului menstrual.

Fluctuațiile sângerărilor în timpul menstruației pot diminua calitatea vieții unei femei.

Organismul prezintă anumite niveluri de hormoni, cum ar fi estrogenul, care determină creșterea sau scăderea secrețiilor vaginale în timpul ovulației. Prin urmare, orice modificare a acestor valori afectează în mod direct femeile în această perioadă a lunii.

Vezi și:

Menstruația: 7 informații utile și interesante

Sfaturi pentru reducerea fluxului menstrual

În primul rând, este important să mergi la un medic specialist. În acest fel, poți afla dacă fluxul abundent are la bază anumite dezechilibre interne majore. Apoi, poți pune în aplicare recomandările de mai jos.

1. Îmbunătățește-ți alimentația

Some figure

Consumă alimente bogate în nutrienți, cum ar fi proteinele, alimente cu un conținut ridicat de fier și produse lactate pentru a obține doza recomandată de calciu. Fierul joacă un rol esențial în formarea eritrocitelor (globule roșii), drept pentru care lipsa acestui mineral poate provoca menstruații abundente.

Vitamina C are un efect sinergic, întrucât este necesară pentru absorbția eficientă a fierului în organism. Adaugă în dietă alimente care conțin ambii nutrienți pentru a combate menoragia. Îți recomandăm să consumi:

  • Nuci
  • Legume verzi
  • Iaurt
  • Brânză
  • Portocale
  • Căpșune
  • Cireșe
  • Caise

2. Ia suplimente

Îmbunătățește efectele alimentelor consumate prin administrarea unor suplimente de fier, magneziu, zinc, calciu și vitamina B6. Poți opta pentru un produs sub formă de multivitamine sau poți lua câte un supliment separat din fiecare.

Suplimentele cu fier ajută la reducerea fluxului menstrual. Vitamina B procesează excesul de estrogen din ficat și contribuie la sinteza prostaglandinelor, care sunt esențiale în prevenirea formării cheagurilor de sânge anormale.

3. Bea ceaiuri de plante

Some figure

Plantele sunt folosite de mii de ani pentru reducerea fluxului menstrual. Acestea pot corecta, de asemenea, dereglările hormonale, ținând sub control menoragia.

Pentru o ameliorare imediată, stimularea producției de progesteron și relaxarea mușchilor uterini, îți recomandăm să bei infuzii din următoarele plante:

  • Crețișoară
  • Traista-ciobanului
  • Melărea
  • Scorțișoară
  • Frunze de zmeur roșu

4. Aplică comprese de gheață

Compresele reci reduc sângerările și ameliorează durerea și inflamațiile prin contractarea vaselor sanguine.

Pune o pungă plină cu cuburi de gheață pe abdomen. Las-o să acționeze maxim 20 de minute, dă-o deoparte și folosește-o din nou peste 2 – 4 ore. Continuă procedeul până la ameliorarea simptomelor.

Dacă îți este prea frig sau îți simți pielea amorțită, îndepărtează compresa.

Ce este normal?

Some figure

Multe femei se întreabă care este cantitatea normală care trebuie eliminată în timpul menstruației și care ar trebui să fie tiparul sângerării. În acest sens, trebuie luate în calcul mai multe elemente, cum ar fi frecvența, intensitatea și durata menstruației.

În general, ciclul menstrual durează între 21 și 35 de zile. Menstruația ar trebui să aibă o durată de 3 – 7 zile, timp în care se pierd, în mod normal, 30 – 80 ml de lichid.

Pe parcursul lunii, poate exista și o sângerare foarte ușoară, de culoare maronie, în timpul ovulației (la jumătatea ciclului menstrual).

Alte variații ar putea fi: polimenoreea (menstruație care durează peste 7 zile), oligomenoreea (menstruație mai scurtă de 3 zile) și opsomenoreea (ciclu mai lung de 35 de zile).

Mai există, de asemenea, hipermenoree (eliminarea unei cantități mai mari de 80/ml pe ciclu) și hipomenoreea (scăderea cantității de sânge). Fiecare dintre aceste tulburări menstruale trebuie analizată și tratată individual de către medicul specialist.

Citește și:

6 întrebări care trebuie adresate medicului ginecolog

Probleme de sănătate

Este bine să iei anumite măsuri pentru a controla situația, deoarece menstruațiile abundente sau prelungite îți afectează randamentul zilnic, inclusiv activitățile fizice și sănătatea emoțională, precum și viața socială.

Totodată, pierderea unei cantități mari de lichid menstrual poate cauza diverse probleme de sănătate, precum anemie prin carență de fier. În general, sângerările menstruale sunt însoțite de amețeli, oboseală, dureri de cap, crampe, gâfâieli, vedere încețoșată și aritmie.

Dacă intensitatea ciclului nu este cauzată de o boală care să necesite intervenție medicală, ține cont de cele patru sfaturi pentru reducerea fluxului menstrual pe care ți le-am prezentat mai sus. În acest fel, poți ușura această perioadă neplăcută a lunii și te poți bucura de plăcerea de a fi femeie.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Enciso FB, Crespo LP, Acuña JC. Clasificación y nomenclatura de las alteraciones menstruales. Ginecología y Obstetricia de México 2007; 75 (10): 641-651. Available at: https://nietoeditores.com.mx/nieto/Ginecologia/2007/numero%2010/femego10_octubre.pdf#page=73. Accessed 11/27, 2018.
  • Mayo Clinic. Menorragia (sangrado menstrual intenso). 2018. Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/menorrhagia/symptoms-causes/syc-20352829. Accessed 11/27, 2018.
  • Zanin L, Paez A, Correa C, De Bortoli M. Ciclo menstrual: sintomatología y regularidad del estilo de vida diario. Fundamentos en Humanidades 2011; 12 (24). Available at: https://www.redalyc.org/html/184/18426920004/. Accessed 11/27, 2018.
  • Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. Sangrado menstrual abundante. (2020). recuperado el 19 de enero de 2021. https://www.cdc.gov/ncbddd/spanish/blooddisorders/women/menorrhagia.html
  • Livdans-Forret, A. B., Harvey, P. J., & Larkin-Thier, S. M. (2007). Menorrhagia: a synopsis of management focusing on herbal and nutritional supplements, and chiropractic. The Journal of the Canadian Chiropractic Association51(4), 235–246.
  • National Health Services. Heavy Periods. (2018). Recuperado el 19 de enero de 2021. https://www.nhs.uk/conditions/heavy-periods/treatment/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.