5 factori care produc boli ovariene
Ovarele sunt una din componentele sistemului reproducător feminin. Aceste glande sexuale sunt necesare nu numai pentru reproducere, ci și pentru a regla diverse funcții ale organismului feminin, inclusiv menstruația și producerea de hormoni ca progesteronul și estrogenul. De unde necesitatea de a ne proteja continuu împotriva potențialelor boli ovariene.
Din nefericire, există diverse boli ovariene ce nu pot fi mereu evitate. Chisturile ovariene, tumorile sau chiar insuficiența ovariană prematură sunt doar câteva dintre problemele de sănătate pe care femei din toată lumea trebuie să le înfrunte zilnic.
Acestea fiind spuse, controalele medicale periodice și menținerea unui stil de viață sănătos sunt elemente indispensabile pentru bunăstarea oricărei femei. În acest articol îți vom prezenta care sunt principalii factori responsabili de boli ovariene. Citește în continuare pentru a nu rata aceste informații esențiale!
Factori de risc care pun în pericol ovarele
1. Obezitatea
După cum bine știi, obezitatea implică numeroase riscuri pentru sănătate, însă cum îți poate afecta această maladie ovarele?
- Obezitatea provoacă schimbări nu numai la nivelul metabolismului, ci și la nivelul hormonilor. Atunci când organismul începe să depoziteze mai multă grăsime, sistemul endocrin este afectat, ceea ce va duce la anumite schimbări ale ciclului menstrual.
- Numeroși experți ne avertizează că schimbările hormonale provocate de obezitate pot duce la dezvoltarea mai multor probleme de sănătatea, acestea variind de la sindromul ovarelor polichistice la tumori. Mai mult, anumiți doctori susțin că există o legătură între anumite boli ovariene precum infertilitatea feminină și obezitate.
2. Factorii ereditari cresc riscul de boli ovariene
Într-o mare măsură, bolile cu care mamele, bunicile și mătușile noastre s-au confruntat sunt un pericol real ce ne amenință sistemul reproducător. De pildă, femeile cu un istoric familial de cancer ovarian au un risc mai ridicat de a dezvolta și ele această boală.
Există anumite mutații minore ale genelor BRCA1 și BRCA2 ce sunt deseori ereditare. Din acest motiv, numeroase femei se supun anumitor analize genetice pentru a afla care sunt șansele lor de a dezvolta anumite maladii.
Într-un articol viitor îți vom povesti despre cum Angelina Jolie a ales să-și îndepărteze ovarele și a trecut prin menopauză precoce.
Te-ar putea interesa și:
3. Sarcina la o vârstă înaintată
Nu putem să avem copii la aceeași vârstă ca mamele și bunicile noastre. Dificultățile specifice unei cariere și slujbele care nu ne lasă suficient timp să creștem un copil sunt principalele motive pentru care vârsta la care o femeie devine mamă în zilele noastre a trecut de 30 de ani.
Oare ne punem sănătatea în pericol dacă alegem să devenim mame mai târziu în viață? Specialiștii susțin că există o legătură între numărul de ovulații pe care o femeie le are în decursul vieții și riscul de a suferi de o maladie ovariană.
De pildă, femeile care au copii înainte de vârsta de 26 de ani au un risc mai mic de a suferi de cancer ovarian. Însă după vârsta de 35 de ani, riscul de a fi afectate de boli ovariene crește considerabil.
4. Efectele nocive ale pudrei de talc
Nu este prima dată când îți vorbim despre pericolele asociate cu utilizarea pudrei de talc. Iată cum acest produs îți poate afecta ovarele:
- Pudra de talc este produsă din silicat de magneziu și conține o substanță toxică numită azbest. Azbestul a fost asociat cu dezvoltarea mai multor tipuri de cancer, inclusiv cu cel ovarian. Deoarece este folosită ca ingredient și în fabricarea deodorantelor, pudra de talc a fost asociată și cu un risc ridicat de a suferi de cancer de sân.
- Începând cu anul 1970, legea federală din Statele Unite a stipulat că pudra de talc trebuie fabricată fără azbest. Însă nu toată țările din lume au adoptat asemenea legi.
- Motivul pentru care multe dintre noi ajungem să suferim de cancer din cauza pudrei de talc este faptul că acest produs este folosit asupra noastră încă de când suntem bebeluși. Pudra de talc poate fi foarte ușor inhalată, fără să ne dăm seama.
Data viitoare când achiziționezi pudră de talc, verifică lista de ingrediente pentru a te asigura că aceasta nu conține azbest.
Citește și:
5. Dieta bogată în grăsimi
Fiecare articol de pe acest blog îți recomandă să adopți un stil de viață sănătos. Asta presupune, printre altele, să practici exerciții și să urmezi o dietă echilibrată și variată, lipsită de grăsimi periculoase.
Ne plac brioșele și prăjiturile—produse foarte delicioase, dar preparate cu făină rafinată și sare. Trebuie să ai mare grijă deoarece aceste alimente determină dezvoltarea tumorilor, inclusiv la nivelul ovarelor.
Te sfătuim să-ți crești aportul zilnic de apă, sucuri naturale, fructe și legume. Toate alimentele bogate în grăsimi vor afecta în cele din urmă activitatea estrogenului. Este esențial să ai grijă de tine și să eviți toate aceste boli ovariene!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Weyant, C. (2018). Does Baby Powder Cause Ovarian Cancer ? What is Baby Powder ? Can Talcum Powder Cause Ovarian Cancer ? https://doi.org/10.1016/j.ssi.2017.08.004
- Wolk, A., Gridley, G., Svensson, M., Nyrén, O., McLaughlin, J. K., Fraumeni, J. F., & Adami, H. O. (2001). A prospective study of obesity and cancer risk (Sweden). Cancer Causes and Control. https://doi.org/10.1023/A:1008995217664