5 greșeli din timpul dimineții care trebuie evitate
Îți sună alarma și este timpul să o iei din loc. Ce faci prima oară? Sari imediat din pat, te îndrepți direct spre duș, mănânci ceva, și apoi te îmbraci și ești gata de plecare? Acestea sunt doar o parte din nenumăratele greșeli din timpul dimineții care ți-ar putea afecta sănătatea.
În articolul de astăzi, îți prezentăm cinci greșeli comune pe care le facem cu toții dimineața. Următoarele informații te vor interesa cu siguranță.
1. Nu sări imediat din pat! Trezește-te treptat.
Există două obiceiuri frecvente și dăunătoare pe care le poți face dimineața, de cum te deschizi ochii. Primul este să îți setezi o alarmă gălăgioasă pentru a te trezi, iar al doilea este să sari direct din pat.
Nu uita că tocmai ai petrecut între 6 și 8 ore într-o poziție orizontală și trebuie să-și lași corpul să se obișnuiască treptat cu poziția verticală.
Dacă te ridici din pat prea repede, poți să amețești, așa că încearcă să reții următorii pași simpli:
- Trezește-te încet, ca și cum ar fi un ritual de relaxare.
- Setează-ți alarma cu 10 minute mai devreme decât este nevoie și alege o melodie relaxantă. Nu folosi niciodată clasica sonerie “beep-beep-beep”.
- Primul lucru pe care trebuie să-l faci dimineața după ce îți oprești alarma este să te ridici în fund și să respiri adânc timp de două minute.
- Fă câteva întinderi ale brațelor. Împreunează-și mâinile și întinde brațele deasupra capului, apoi în stânga și în dreapta.
- Acum răsucește-ți gâtul dintr-o parte într-alta, cu mișcări circulare. Efectuează încet toate mișcările.
- Respiră adânc și ridică-te din pat. Te simți pregătit/ă?
Te-ar putea interesa și:
2. A sări peste micul dejun: una dintre cele mai mari greșeli din timpul dimineții
Trebuie să pregătești copiii, să-i duci la școală, și totuși să ajungi și la muncă la timp. Să le pregătești gustările, să-i speli și să-i îmbraci, să plimbi câinele… atât de multe lucruri de făcut dimineața!
Uneori petreci atât de mult timp ajutându-i pe ceilalți să plece de acasă sătui și la timp, încât te neglijezi pe tine. Aceasta este una dintre cele mai mari greșeli din timpul dimineții!
- Trezește-te mai devreme, pentru a avea timp pentru toate activitățile matinale. Este important să fii liniștit (ă) și să nu te grăbești dimineața, făcându-ți timp pentru un mic dejun relaxant.
- Primul lucru pe care îl fac multe persoane dimineața este să servească o ceașcă de cafea și nimic altceva. Aceasta este, de asemenea, una dintre principalele greșeli din timpul dimineții.
- Ideal este să îți începi ziua cu un pahar de apă călduță cu zeamă de lămâie, iar după 15-20 de minute să iei micul dejun. Profită de acea pauză pentru a face un duș, de exemplu. Apoi, poți să te bucuri de ceașca de cafea însoțită, bineînțeles, de o masă bogată în fibre, proteine și un fruct.
În acest fel vei pleca la drum plin (ă) de energie și cu toți nutrienții necesari pentru a începe ziua în forță.
Citește și:
3. A-ți verifica telefonul imediat după ce ai deschis ochii
Vrei să vezi ce se întâmplă pe rețelele de socializare, să afli ce știri au mai apărut de aseară sau doar să-ți verifici noile mesaje. Dar pentru asta, ai toată ziua la dispoziție! Dimineața este bine să te trezești relaxat (ă) și să lași tehnologia deoparte pentru un timp.
În schimb, ridică-te din pat, fă un duș, și servește micul dejun în fața unei ferestre deschise pentru a respira aer curat. Pe parcursul acestor prime minute ale zilei, este indicat să stai departe de valurile electromagnetice emise de dispozitivele electronice.
4. Dușul cu apă fierbinte
Evident că îți place să îți faci baie în apă fierbinte, dar nu este întotdeauna cea mai bună idee – mai ales dimineața.
În acest moment al zilei trebuie să începi să fii mai activ, motiv pentru care este indicat să îți faci duș în apă călduță sau rece. Ideal este să faci un duș cu apă caldă pe care să-l finalizezi cu o clătire cu apă rece, mai ales pe picioare.
Apa rece direcționată spre zona gambelor previne umflarea lor și senzația de greutate din picioare, oferindu-le energie și putere pentru a face față noii zile de muncă. De ce nu încerci acest truc chiar de mâine? Vei vedea cât de bine te vei simți.
5. Să pleci de acasă cu o dispoziție proastă
Știi că te așteaptă o zi lungă de muncă, așa că pleci de acasă în grabă cu o listă nesfârșită de griji în mintea ta. „Sunt atât de obosit/a, cum o să fac față zilei de azi?” Acesta este un lucru care ne trece adesea prin minte sau pe care îl auzim din gura altor persoane.
Există greșeli din timpul dimineții care îți afectează nu numai sănătatea fizică, ci și psihică. Gândurile negative scad calitatea vieții și stau în calea bunăstării tale, acționând în liniște, fără ca tu să observi măcar.
Ajungi să faci lucruri care nu-ți fac plăcere și le ratezi pe cele importante. Așa că, de mâine, încearcă să pui în aplicare un nou plan: pleacă de acasă cu o altă atitudine, încercând să-ți întipărești în minte următoarele idei:
- Astăzi totul o să-mi meargă bine și sunt sigur (ă) că va fi o zi minunată.
- Voi încerca să mă bucur de tot ce fac și să accept orice se va întâmpla. Voi pleca de acasă relaxat (ă), voi face o plimbare până la muncă și voi admira împrejurimile: oamenii, vitrinele, parcurile.
- Voi încerca să găsesc tot ce-i mai bun în colegii și șefii mei.
- Voi face o treabă nemaipomenit de bună azi. Cel mai important lucru este să mă simt mândru (ă) de mine.
- După ce termin treaba pe ziua de azi, o să mă răsfăț puțin. Ceva simplu: o să beau o cafea în parcul acela drăguț sau voi face o plimbare relaxantă. Sau, și mai bine, voi suna pe cineva cu care nu am mai vorbit de mult timp.
Concluzii
Acum poți vedea că există multe greșeli din timpul dimineții pe care le facem fără să ne dăm seama. Sunt lucruri aparent lipsite de importanță, dar care ne afectează sănătatea puțin câte puțin în fiecare zi.
Așa că încearcă să ții minte: calitatea vieții tale constă în a te bucura de fiecare moment și a-ți menține optimismul cu privire la viitor. Ce-ar fi să încerci să schimbi ceva chiar de astăzi?
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Keski-Rahkonen, A., Kaprio, J., Rissanen, A., Virkkunen, M., & Rose, R. J. (2003). Breakfast skipping and health-compromising behaviors in adolescents and adults. European Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1007/s10973-014-4076-9
- Kelemen, E., & Born, J. (2012). Sleep tight, wake up bright. Nature Neuroscience. https://doi.org/10.1038/nn.3227